For hver lysstråle fra solen, som ikke rammer solcellerne i panelet pga. pollen, støv og snavs, går der energi tabt. Det vil derfor altid være en god ide at holde dem rene. 

I udgangspunktet kan regn dog klare den daglige rengøring, men nogle gange kan solcellerne være så beskidte, at det godt kan svare sig at finde rengøringsmidlerne frem.

Hvorfor er det vigtigt at rengøre solceller?

Alt det solenergi, der ikke kommer ind og rammer selve solcellerne i panelet, er et energitab. Bor man steder, hvor der er meget snavs og belægning på tagfladerne, eksempelvis tæt ved et landbrug med grise og øget ammoniakudledning, der kan give mere algevækst, er det formodentlig en god ide at få vasket det af en gang i mellem.

For de fleste andre gælder, at den almindelige regn kan klare rengøringen. Solcellepaneler de fleste steder i Danmark rimelig selvrensende, da vi har så meget regn. Og normalt har tagene en hældning på mellem 25 og 50 grader, og det er nok til at holde grundrengøringen i orden.

Solcellers effektivitet kan godt nedsættes af overfladeskidt, men det er i mere ekstreme tilfælde, end man kan finde i Danmark – som fx solcelleanlæg, der står placeret i ørkener, hvor mængden af støv er langt større, og adgangen til rent vand er langt sværere.

Sådan rengør du dine solceller

Hvis dine solceller er meget beskidte, bør du rengøre dem. Følg disse huskeregler:

 • Brug kun vand – aldrig rengøringsmidler, som ikke er lavet specielt til dine solceller. Almindelige rengøringsmidler kan skade solcellerne, og solcelleproducentens garanti bortfalder ofte, hvis du bruger rengøringsmidler
 • Vask solcellerne i regnvand, fx vand fra regnvandstønden. Hvis dit postevand indeholder meget kalk, sætter der sig kalkaflejringer på solpanelerne, og de mindsker ydeevnen. Du kan også købe forbehandlet eller blødgjort vand, som ikke indeholder kalk
 • Brug fx en blød svamp eller klud (på teleskopstang) til rengøringen
 • Brug ikke en højtryksrenser, glasskraber, ståluld eller skarpe genstande, der kan skade solcellerne
 • Gå aldrig på solcellerne

Hvornår skal du rengøre dine solceller?

 • Rengør solcellerne om foråret, inden solen for alvor har fået magt. Så er de klar til solsæsonen.Og evt. en ekstra gang i sensommeren når der ikke er mere pollen i luften
 • Rengør aldrig dine paneler i solskin, hvor panelerne er meget varme. Det kan ødelægge glasset, og der vil være høj spænding i panelerne
 • Rengør helst om morgenen eller aftenen, når det er gråvejr, eller når solcelleanlægget er i skygge

Hvordan håndterer du sne på solcellerne?

Sne på dine solceller påvirker din strømproduktion. Hvis der ligger et lag sne ovenpå dine solceller, producerer solcelleanlægget ikke strøm.

I mange tilfælde glider sneen ned fra solcellerne af sig selv på grund af hældningen og den glatte overflade. Men sneen kan også blive liggende.

Hvis sneen er faldet i løbet af natten, og morgenen starter med sol, vil solen hurtigt få det underste lag sne til at smelte, når solen rammer solcellerne. Det vil normalt få sneen til at glide af solcellerne, og du behøver ikke foretage dig noget.

På solceller, der sidder tæt på tagfoden, kan større sne- og ismængder sætte sig fast i tagrender. Det samme gælder, hvis der fx er et udestuetag under, hvor sneen kan ligge. Derved kan de nederste solceller ligge dækket med sne. Derfor er det altid en god ide at inddele solcelleanlægget i flere serier, hvor den nederste række sidder i egen serie, så den ikke påvirker strømproduktion fra de andre paneler, hvis den er dækket af sne.

Sådan fjerner du sne fra solceller

 • Tjek om morgenen og/eller i løbet af dagen, om der er sne på solcellerne
 • Børst sneen af solcellerne med en udendørs kost
 • Vær forsigtig, hvis du skal stå på en stige og bruger kosten samtidig
 • Solceller er hårdføre og kan fx holde til haglvejr. De kan også godt tåle, at du børster dem med en almindelig kost

Sådan skal du IKKE fjerne sne fra solceller

 • Hæld ikke meget varmt vand eller vand tilsat rengøringsmiddel på solcellerne
 • Glasset i solcellemodulerne sidder i nogle aluminiumsrammer
 • Hvis en meget kold overflade bliver opvarmet meget hurtigt, risikerer du, at glasmaterialet udvider sig og i yderste instans sprækker