For hver lysstråle fra solen, som ikke rammer solcellerne i panelet pga. pollen, støv og snavs, går der energi tabt. Derfor vil der altid være penge at spare ved at rengøre dine solceller, hvis de er beskidte. Men om det drejer sig om ganske få kroner eller flere tusinde afhænger bl.a. af, hvor beskidte solcellerne er.

I udgangspunktet kan regn dog klare den daglige rengøring, men nogle gange kan solcellerne være så beskidte, at det godt kan svare sig at finde rengøringsremedierne frem.

Hvad siger eksperterne om rengøring af solceller?

Rune Schmidt, energivejleder i Energitjenesten:
Alt det solenergi, der ikke kommer ind og rammer selve solcellerne i panelet, er et energitab. Men jeg har endnu ikke fundet undersøgelser, der fuldt ud dokumenterer, at der er rigtig mange penge at spare ved at rengøre solcellerne. Dem, der siger, at der er meget at spare, er ofte de virksomheder, der sælger rengøring til solceller. Men bor man steder, hvor der er meget snavs og belægning på tagfladerne, eksempelvis tæt ved et landbrug med grise og øget ammoniakudledning, der kan give mere algevækst, er det formodentlig en god ide at få vasket det af en gang i mellem. Men som udgangspunkt kan den almindelige regn klare rengøringen.

Ivan Katic, seniorkonsulent i solenergi ved Teknologisk Institut:
Som udgangspunkt er solcellepaneler de fleste steder i Danmark rimelig selvrensende, da vi har så meget regn. Og normalt har tagene en hældning på mellem 25 og 50 grader, og det er nok til at holde grundrengøringen i orden. Solcellers effektivitet kan godt nedsættes med 40 procent, men det er i mere ekstreme tilfælde, end man kan finde i Danmark – som solcelleanlæg, der står placeret i ørkener, hvor mængden af støv er langt større, og adgangen til rent vand er langt sværere.

LÆS OGSÅ: Solceller

Sådan rengør du dine solceller

Hvis dine solceller er meget beskidte, bør du rengøre dem. Følg disse huskeregler:

  • Brug kun vand – aldrig rengøringsmidler, som ikke er lavet specielt til dine solceller. Almindelige rengøringsmidler kan skade solcellerne, og solcelleproducentens garanti bortfalder ofte, hvis du bruger rengøringsmidler.
  • Vask solcellerne i regnvand, fx vand fra regnvandstønden. Hvis dit postevand indeholder meget kalk, sætter der sig kalkaflejringer på solpanelerne, og de mindsker ydeevnen. Du kan også købe forbehandlet eller blødgjort vand, som ikke indeholder kalk.
  • Brug fx en blød svamp eller klud (på teleskopstang) til rengøringen.
  • Brug ikke en højtryksrenser, glasskraber, ståluld eller skarpe genstande, der kan skade solcellerne.
  • Gå aldrig på solcellerne.

Hvornår skal du rengøre dine solceller?

  • Rengør solcellerne om foråret, inden solen for alvor har fået magt. Så er de klar til solsæsonen.Og evt en ekstra gang i sensommeren når der ikke er mere pollen i luften.
  • Rengør aldrig dine paneler i solskin, hvor panelerne er meget varme. Det kan ødelægge glasset, og der vil være høj spænding i panelerne.
  • Rengør helst om morgenen eller aftenen, når det er gråvejr, eller når solcelleanlægget er i skygge.