Alle skal ud med skrald. Og i dag er det ikke bare én skraldepose eller affaldsbeholder, det hele bliver fyldt i. Både i huse og lejligheder har affaldssorteringen medført, at der er flere skraldespande, der skal findes plads til på matriklen. Det fylder at skulle sortere mad, papir, pap, metal, glas, plastik, fødevarekartoner, restaffald, farligt affald og senere også tekstiler hver for sig.

Det er de færreste, der synes, at plastbeholderne ligefrem pynter på grunden. Heldigvis kan du skjule dem hjemme på din egen grund, og der findes mange forskellige løsninger, du kan lade dig inspirere af.

Vi har samlet løsninger i forskellige materialer, omfang og ikke mindst omkostningskategorier.

Gode råd, før du bygger en affaldsskjuler

  • Find det bedste sted til dine skraldespande – skygge er at foretrække, da det giver færrest lugtgener i sommerperioden.
  • Står affaldsbeholderne et sted, hvor renovationsarbejderne kan komme til dem, eller skal du selv køre dem frem ved afhentning?
  • Kan din skjuler imødekomme eventuelle ændringer af skraldespandene, hvis de bliver større, der kommer flere til, eller der udføres andre designmæssige ændringer?

Skraldespandsskjuler i træ

Hvis du vil skærme synet af skraldespandene mod vej, terrasse eller andet, så kan et læhegn eller en decideret indpakning af skraldespandene være løsningen for dig. Træskjulet er ideelt, fordi det – bortset fra lidt maling –kræver minimalt arbejde at holde. Derudover kan du skabe lige præcis det udseende, du ønsker ved at vælge den trætype, trætykkelse og farve, der passer til dit hjem.

En skraldespandsskjuler i træ kan – afhængig af detaljeniveauet – opbygges på samme måde, som hvis du skulle opføre et nyt hegn eller plankeværk, hvor stolper støbes i jorden, en ramme bygges og beklædes. Måske har du materialer liggende til at opføre skjuleren, eller måske kan du benytte genbrugstræ for at give det et andet og mere bæredygtigt look?

Denne type af skjul findes også som ’færdige’ løsninger i fx byggemarkeder, hvis du ønsker minimalt tilpasningsarbejde og kan acceptere en standardløsning.

Den grønne renovationsskjuler

Hvis du er mere til synet af grønne planter, kan du pakke dine skraldespande ind i fx hækplanter. De er gode til at dække, da de efter relativt kort tid vokser sig store i både højde og bredde. Derudover kan du klippe dem relativt tæt, så de ikke fylder for meget. 

Har du god plads omkring affaldsbeholderne, kan du også plante buske, stedsegrønne prydgræsser eller høje stauder. Uanset, hvilke af førnævnte planter du vælger, er det en nem og forholdsvis billig løsning, hvis du ønsker et levende skjul.

Få besked, når dine affaldscontainere skal tømmes

Hvis din løsning, til at gemme dine affaldscontainere væk, ikke lever op til kommunens krav eller står et sted, som skraldemændene ikke har adgang til, kan du i mange kommuner tilmelde dig en SMS-service, så du får besked på sms, når der fx bliver afhentet plast eller restaffald. Derved kan du blive mindet om, når det er tid til at køre skraldespandene frem.

Alternativt kan du kombinere dit byggede skraldespandsskjul med grøn afskærmning. Byg et espalier i fx rionet omkring skraldespandene og lad klatreplanter som klematis, vedbend eller klatrehortensia vokse op omkring. Det kræver dog lidt vedligeholdelse, så det ikke vokser helt til. Espalieret kan også føres hen over skraldespandene, men husk lidt ekstra frihøjde, hvis lågene skal kunne åbnes.

Har du allerede en skraldespandsskjuler, eller ønsker du en traditionel løsning med lidt kant, kan du tilføje et grønt tag.

Byg et skelet omkring skraldespandene med en tagkonstruktion egnet til grønt tag. Tilplant med fx sedum-måtter, der er specielt udviklet til grønt tag. Du kan også forsøge dig med græsser, stauder eller krydderurter (for duftens skyld), men husk, at det kræver lidt ekstra vanding, da der ikke er plads til et tykt vækstlag. Det kræver – som med espalieret - et lidt højere skjul, hvis lågene skal kunne åbnes uden at køre skraldespanden ud.

Containerskjul bag jern og metal

Hvis du ønsker et mere personaliseret udtryk, er et skjul af metal en mulighed. Der findes mange færdige løsninger i byggemarkeder og netbutikker med forskellige mønstre, som måske passer til dine ønsker og behov. 

Har du mere specifikke krav til udseendet, kan du også henvende dig til en lokal smed, som måske kan hjælpe med at indfri ønskerne.

En skraldespandsskjuler af metal er ikke det mest bæredygtige valg, og derfor bør du huske at vedligeholde/male metallet, så du sikrer en lang levetid og undgår, at det ruster. Bedst er det, at vælge galvaniserede metaller, som ikke ruster.

 

Den underjordiske ’parkeringskælder’ til skraldespandene

Det er ikke kun muligt at skjule skraldespandene - du kan faktisk gemme dem helt væk under jorden. 

Det jyske firma Subnovate har udviklet teknologien Waste-Pit, hvor det er muligt at gemme alle skraldespandene i et stålstativ under jorden. Når du skal af med affald, kan du med et tryk på en fjernbetjening på ca. ti sekunder få hejst skraldespandene op over jorden via et hydraulisk system. 

Systemet fungerer som en slags udendørs elevator, hvor sikkerhedssystemer sørger for, at hverken du eller skraldemændene kan komme til at få en fod, hånd eller lignende i klemme. 

Der findes kun få udgaver af systemet i Danmark, fordi den højteknologiske løsning koster i omegnen af 50.000 kr. at få installeret.