dugfrit spejlEt duggende spejl efter et dejligt langt varmt bad kender de fleste boligejere til. Men det er muligt at få et dugfrit spejl, hvor du kan se dig selv i spejlet, straks du træder ud af badet.

Et dugfrit spejl kaldes også et elopvarmet spejl, fordi det opvarmes med el. Helt enkelt fortalt klæber man et varmelegeme bagpå spejlet, der ligner en måtte af folie. Den skal så sluttes til elnettet.

Flere typer dugfri spejle

Der findes flere forskellige typer dugfri spejle på markedet, fortæller Paul-Erik Midsommer Nielsen. Han er indehaver af firmaet Dugfrit Spejl med base i Ribe.

Herfra leverer han både komplette dugfri spejle, hvor køberen får et spejl med varmemåtten påklæbet, og varmelegemer, som køberne selv skal klistre bag på deres egne spejle. De dugfri spejle koster 1.800-2.900 kr., mens varmelegemerne står i 700-800 kr.

- Vores produkt minder meget om det system, man også kender fra bagruden af bilen, hvor en masse små tråde opvarmer bilruden, siger Paul-Erik Midsommer Nielsen.

Ingen dug, når spejl varmes op

Grunden til, at netop spejle dugger i badeværelset er, at dug sætter sig på den koldeste flade, fortæller Paul-Erik Midsommer Nielsen.

- Når så du varmer spejlet op, er fladen ikke længere den koldeste i rummet, og duggen vil i stedet sætte sig på gulvet, væggene eller dørene. Spejlet behøver ikke blive varmet mere end et par grader eller tre op til 27-29 grader, så har du et dugfrit spejl, lyder det fra Paul-Erik Midsommer Nielsen.

Transformer fylder som et pund salt

De dugfri spejle fra Ribe-firmaet bliver tilsluttet elnettet via en transformer, der i omfang er så stor som en pakke med et halvt kilo salt og fylder lidt i badeværelseslandskabet. Derfor skal man som boligejer tænke på, hvordan man kan opbevare transformeren.

- Enten kan man have den på loftet over badeværelset eller i et skab eller lille kasse ved siden af spejlet, siger Paul-Erik Midsommer Nielsen.

Så meget koster et dugfrit spejl i strøm

Et spejl på 70 centimeter x 1 meter bruger ca. 1 kWh strøm, hvis spejlvarmen har været tændt i 12-13 timer. En kWh strøm koster i gennmsnit ca. 1,7 kr. Det betyder, at det vil koste dig ca. 50 kr. om året i strøm, hvis spejlet er tændt en time om dagen. Er det tændt uafbrudt, vil din årlige elregning blive forøget med ca. 1.200 kr.

Dugfrit spejl fås også uden transformer

Der findes også varmemåtter til spejle, som ikke kører via en transformer, men blot har en elledning, der skal sluttes til en stikkontakt. Sådanne spejle forhandler bl.a. glarmesterfirmaet Karl E i Roskilde, hvor Torben Nielsen er indehaver.

- Det er lidt nemmere, fordi du så ikke behøver at finde plads til transformeren, men kan nøjes med at føre ledningen op til din almindelige stikkontakt med 230 volt, siger Torben Nielsen.

De små spejlmåtter, som han forhandler, bruger samme energi som en 70 watts pære, mens den største måtte på 110x60 centimer bruger 144 watt som en kraftig elpære. Priserne ligger fra 560 - 878 kr. for de største måtter - som du selv skal montere på dit spejl.

Kun få dugfri spejle i danske hjem

Dugfri spejle har været på markedet i 10-12 år i Danmark. Men endnu er de ikke så udbredt blandt helt almindelige danskere.

- Vi har nok primært solgt den slagt til f.eks. hoteller, der gerne lige vil kunne sætte et ekstra flueben på, hvad de har at tilbyde gæsterne af luksus, siger Torben Nielsen.

For private boligejere er et dugfrit spejl nok til mest til de, der vil have det ultimative luksusbadeværelse, mener han.

- Nu vil jeg nødig kategorisere, men det er ikke dem, der kunne finde på at stille en vindmølle i baghaven, der går ud og investerer i et dugfrit spejl. Det er snarere ham med firehjulstrækkeren, siger Torben Nielsen.

En ekstra strømtyv i boligen

Projektleder i Elsparefonden, Anders Hjorth Jensen, mener, det er op til folk selv, om de vil have et dugfrit spejl eller ej.

- Men uanset hvordan du vender og drejer det, så er sådan et elopvarmet spejl en ekstra strømtyv i dit hjem.

- Ligegyldigt om spejlet bruger det samme som en 70 watts pære eller en 140 watts pære, så er det ikke helt ubetydeligt i det store regnskab, om den står tændt eller ej, siger Anders Hjorth Jensen.

Tænd kun for spejlet, når du skal i bad

Hvis du gerne vil have et dugfrit spejl derhjemme, er det derfor vigtigt som forbruger at få tilsluttet spejlet til elnettet på en god måde.

- Hvis spejlvarmen starter, hver gang du tænder lyset på badeværelset for at gå ud og tisse eller vaske hænder, så er det tændt masser af tid, hvor det slet ikke er nødvendigt, siger Anders Hjorth Jensen.

I stedet bør du få lavet en løsning, hvor du kan tænde for spejlet, når du skal i bad og har brug for den dugfri effekt, eller en løsning, hvor spejlvarmeren er tilknyttet en evt. ventilations-funktion i badeværelset, mener projektlederen fra Elsparefonden.

- Det allerbedste vil være, hvis du kan få lavet en løsning, hvor spejlet slukker af sig selv efter et stykke tid, som vi kender det fra bilruderne. For så står det ikke og bruger energi, hvis vi glemmer at slukke for det, siger Anders Hjorth Jensen.

Fakta om dugfri spejle

  • Et dugfrit spejl får du ved at klæbe en foliemåtte med varmelegemer bagpå spejlet.
  • Du kan selv montere måtten på dit eget spejl. De fås i flere størrelser og kan også laves efter mål og koster ca. 500-900 kr.
  • Det er også muligt at købe spejle med færdigmonterede varmelegemer.
  • Spejlet tilsluttes dit elnet - enten via en transformer eller blot med en ledning op til f.eks. dit lysnet.
  • Hvis du har en stikkontakt lige ved dit spejl, kan du også bare sætte spejlet til der.
  • Hvis spejlet f.eks. skal monteres, så det kører på samme system som et allerede eksisterende ventilationssystem, skal du formentlig have fat i en elektriker.

Kilder: Torben Nielsen, glarmesterfirmaet Karl-E i Roskilde og Paul-Erik Midsommer Nielsen, Dugfrit spejl.