Fakta om huset

 • Areal: 150 m2
 • Grund: 3.311 m2
 • Beklædning: Cedertræ
 • Grønt tag med sedum
 • Gulv: Brændte egeplanker fra Trækompagniet
 • Belysning overalt (inde og ude): Luceplan
 • Varmekilde: Luft-til-vand-varmepumpe, gulvvarme over hele huset
 • Køkken- og badeværelsesskabe: Køkkensnedkeren
 • Klinker og fliser i badeværelserne: Tagina
 • Vinduer med mahognirammer fra Klæstrup Maskinsnedkeri
 • Foldedør fra Solarlux
 • Arkitekt Lars Bo Poulsen fra Nørkær+Poulsen Arkitekter har stået for skitse, kontakt til myndigheder og tilsyn med byggeret
 • Hovedentreprenør: Keld & Johs
 • Kvadratmeterpris, eksklusiv grund og anlæg af vej, inklusiv arkitekt: Ca. 22.000 kr.

Cedertræ, zink og beton er materialer, som falder fint ind i klitlandskabet her ved Vesterhavet på toppen af Jylland.

Derfor virker det nybyggede sommerhus på den kuperede grund heller ikke anmassende, og det er et helt bevidst valg for arkitekten bag huset, Lars Bo Poulsen, medlem af Danske Boligarkitekter.

Passer ind og larmer ikke

- Et sommerhus skal ikke råbe og skrige til omgivelserne, som jeg synes nogle af husene her i området gør med deres hvidmalede sternbrædder. Derfor har vi valgt materialer, der patinerer smukt og harmonerer mere ydmygt med landskabet. Og det gode er, at de stort set heller ikke kræver noget vedligeholdelse, fortæller arkitekten.

Ejerne af sommerhuset er en københavnerfamilie med to teenagebørn. Manden i huset har tilbragt de fleste af sin barndoms sommerferier i Blokhus, hvor hans forældre stadig har sommerhus. Så for ham var der derfor – seriøst – kun ét sted i Danmark, hvor der kunne blive tale om at investere i et sommerhus.

Det er meget sjældent, at der bliver en tom byggegrund ledig i klitterne så tæt på havet, men muligheden for at få fingre i én bød sig, da hans forældre købte et gammelt sommerhus, hvor grunden kunne udstykkes i to.

Sommerhusbyggeri tog ti år

Da parret købte grunden for snart 10 år siden, havde de dog ikke drømt om, at deres børn skulle nå at blive teenagere, før frugten af købet kunne nydes. Sommeren 2013 blev således den første, hvor familien kunne tilbringe en dejlig lang ferie i et fuldstændig færdigindrettet hus.

Den seje kamp begyndte inden kommunesammenlægningen, dengang Jammerbugt kommune hed Pandrup. Det første udspil fra kommunen lød på, at der kun kunne bygges på grundens laveste punkt – helt nede i gryden mellem klitterne.

- Og var det blevet slutresultatet, havde vi altså solgt grunden igen, lyder det bestemt fra parret. De havde en drøm om at bygge et meget moderne hus, som skulle ligge så højt på grunden, at de også fik udsigten ud over landskabet og til havet med. Men gang på gang kom deres ønsker på tværs af, hvad de lokale myndigheder mente, der kunne lade sig gøre ifølge lokalplans snævre rammer.

Familien havde i starten et anerkendt københavnsk arkitektfirma på, men endte hos Lars Bo Poulsen i Aalborg, og det viste sig at være en fordel. Gennem møjsommelige forhandlinger med kommunen lykkedes det ham omsider at komme i land med et projekt, som alle parter kunne bifalde.

Vokser ud af klitten

Ifølge lokalplanen skal alt byggeri holde sig under klithøjde. Derfor udelukkede kommunen, at der kunne bygges så højt, som ejerne egentlig gerne ville. Men det problem har arkitekten løst ved at bygge et hus i to niveauer, som forskyder sig og nærmest vokser opad og ind i klitten.

Kravene til taghældningen, som skal ligge mellem 15 og 35 grader, harmonerede heller ikke med ejernes drøm om et arkitektonisk spændende hus. Men i stedet for græstag, som de fleste andre huse i området, er valg stenurten sedum, som giver et mere let og moderne udtryk, og som tilmed klimamæssigt er en rigtig god løsning, fordi det optager en stor del af regnvandet.

- Det kan godt være, at vi ikke fik det hus, som vi fra starten havde tænkt os, men vi er blevet rigtig glade for huset, som det står nu. Vi har holdt både jul og påske her og tager turen herop fra København i hvert fald en gang om måneden. Her er mindst lige så smukt om vinteren som om sommeren, og der er noget helt specielt ved at ankomme en efterårs- eller vinteraften, hvor her er fuldstændig mørkt måske bortset fra et par enkelte oplyste huse. Her er meget stille, fortæller parret.

Husets varmekilder

Når familien ankommer, kan de samtidig glæde sig over at gå ind i et behageligt og lunt opvarmet hus. Varmekilden er en luft-til-vand varmepumpe, der er gulvvarme over hele huset, og her bliver aldrig under 15 gader.

Via en app kan familien også regulere temperaturen hjemmefra, så der er lunt og godt, når de når frem. I huset er der indlagt internet, så der uden problemer kan arbejdes fra ferielandet, hvis det er nødvendigt. Samtidig kan teenagerne være online med vennerne i Hovedstaden – noget nær et must, hvis man vil lokke den aldersgruppe med i sommerhus i dag.