Spørg om indretning

Denne artikel stammer fra brevkassen ”Spørg om indretning”, som Videncentret Bolius tidligere har haft.

Kære arkitekter

Vi bor i et lille hus fra 1980erne og må bruge vores soveværelse til opbevaring af diverse ting. Det får soveværelset til at virke trangt og meget lille.

Vores soveværelse er på 9,5 m2 med højt til kip i den ene ende. I den høje ende har vi to hylder oppe under loftet, der går hele vejen på tværs. Vi har 2 skabe - et stort og et lille og en seng på 140 cm i bredden. Døren åbner ind i soveværelset.

Vi vil gerne udnytte pladsen i soveværelset bedre, så det fremstår mere rummeligt og mindre rodet. Kan I hjælpe os?

Mvh. Lene Andersen

Kære Lene Andersen

Selv om soveværelset er lille, er der flere muligheder for at udnytte pladsen bedre. Men det kræver en lille ommøblering.

Flyt døren til soveværelset

Jeg foreslår, at I flytter døren til den lave del af rummet og vender den, så den åbner ud af rummet. Dørens nye placering åbner mulighed for et stort skab fra gulv til loft og fra væg til væg op ad den højeste væg.

Brug skydedøre

Brug skydedøre forneden og skabslåger foroven, der lukker til den tværgående hylde, der i forvejen findes oppe under loftet. Kufferter, soveposer osv. kan nu opbevares aflukket og støvfrit.

Byg sengen og få mere plads

Flyt sengen til den brede vægflade, så bliver der mere friplads på begge sider - gangzonen giver bedre mulighed for at færdes rundt med fx en støvsuger i rummet. Som en ekstra gevinst vil I få udsigt til haven fra sengen, og om sommeren vil solen komme direkte ind i værelset.

LÆS OGSÅ: Indret dit soveværelse rigtigt og få mere energi

Byg en høj sokkel under sengen i soveværelset

For at kompensere for det manglende mindre skab, som må forlade rummet, kan I bygge en høj sokkel med ventilation under sengen. Det giver plads til en del skuffeelementer til sokker, undertøj, sko etc. Der er ikke plads til skuffer mod skabet, men her kan der være hylder i stedet.

Sæt en hylde over sengen i soveværelset

I kan også placere en eller to mindre hylder over sengen til bøger, vækkeuret, magasiner, så det ikke roder på gulvet. Sørg for, at der er gode drejbare og indstillelige sengelamper på begge sider af sengen.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om soveværelset

Undgå støv i soveværelset

Soveværelser støver hurtigere til end boligens andre rum, og derfor er det vigtigt, at opbevaringen er aflukket, og at man holder sig til simple overflader, så støvet ikke kan sætte sig. I små soveværelser gælder det om at minimere gangzonerne, men sørg for, at der er plads til sengeredning og rengøring.

Mvh. arkitekt maa Thomas Hjort