1) Er der fjernvarme i området eller planer om det?

Er der allerede udlagt fjernvarme i dit område - eller er det vedtaget inden 1. januar 2019, at der vil komme fjernvarme - vil du ofte have tilslutningspligt. Fjernvarme vedtaget efter 1. januar 2019 er ikke længere lovpligtigt at tilslutte sig.

I nogle fjernvarmeselskaber har du ikke forblivelsespligt - hvilket vil sige, at du godt kan skifte opvarmningsform - tjek med dit fjernvarmeselskab, om du har forblivelsespligt eller ej. Men fjernvarme er i langt de fleste tilfælde en billig og miljøvenlig opvarmningsform, så det vil ikke være grund i sig selv til, at du selv investerer i en varmepumpe.

2) Er dit hus velisoleret?

Dit hus bør have et vist niveau af isolering, for at varmepumpen vil kunne producere tilstrækkelig varme. Man kan få varmepumper, som kan levere fremløbstemperaturer på helt op til 75 grader. Men er huset stort set ikke isoleret, vil det være en god investering at give huset en minimumsisolering, samtidig med at du får varmepumpe. Generelt bør du gå husets bygningsdele efter for at få undersøgt, om det kan betale sig at efterisolere.

3) Har du gulvvarme?

Varmepumper fungerer bedst med gulvvarme i stedet for radiatorer, fordi gulvvarme kun kræver en lav fremløbstemperatur, og varmepumper er mest effektive ved så lave fremløbstemperaturer som muligt.

4) Kan dine radiatorer varme huset op med lav fremløbstemperatur?

Hvis du har store, effektive radiatorer, kan de godt varme huset op ved lav fremløbstemperatur. Det kan du teste på en kold vinterdag ved at skrue fremløbstemperaturen ned til 45 grader og samtidig skrue helt op på radiatorernes termostater. Du ændrer fremløbstemperaturen på dit fyr på displayet, hvis det er et nyt fyr, og på en termostat, hvis det er et gammelt fyr.

Hvis radiatorerne ikke kan opvarme huset tilstrækkeligt under de forhold, egner de sig sandsynligvis ikke til en varmepumpeløsning. I mange tilfælde kan du afhjælpe problemet ved at energirenovere eller skifte til større radiatorer.

5) Har du plads nok i haven til jordvarme?

Skal varmepumpen bruge jordvarme, kræver det, at du har plads til at få jordvarmeslanger gravet ned i haven. Du skal typisk bruge dobbelt så mange kvadratmeter haveareal til jordslangerne som det boligareal, der skal varmes op.

Der må helst ikke være terrasse eller anden flisebelægning på arealet med jordslanger, for det bremser solens varme i at trænge ned i jorden og gør dermed jordvarmen mindre effektiv. Store træer er heller ikke godt, for rødderne kan give problemer, og trækronerne kaster skygger på jorden.

Kan din have ikke opfylde disse krav, kan du installere luft til vand-varmepumpe i stedet for jordvarme.