Top 10 over stikkende planter til haven

Drømmer du om en have med et mere kraftfuldt og markant udtryk, så er stikkende planter måske lige sagen. Her er en Top 10 over spændende planter, der får din have på stikkerne.

Man forbinder ofte planter som tidsler, kaktusser og andre planter med spidse plantedele, med irritation, fordi de stikker, og mange synes, det er et generende træk ved dem. Men de kan også, med deres karakterfulde og iøjnefaldende udseende, give haven et rustikt udtryk. Foto: Jesper Carl Corfitzen

Stikkende planter er ofte markante og karakterfulde planter, der skiller sig ud mellem blomster og buske.

Enten er deres blade lange, tynde og sylespidse for enderne. Andre har grene besatte med stikkende torne. Hos nogle planter er torne og blade smeltet sammen til en blad-form, der både er sylespids og tornet. Der er ofte tale om planter, der i har en karakterfuld skulpturel form og med et iøjnefaldende udtryk.

Planterne forbindes ofte med irritation, fordi de stikker, og mange synes, det er et generende træk ved dem. Torne og stikkende, spidse plantedele er da også skabt for at holde dyr væk og dermed undgå at bl.a. blive spist.

Hjemmehørende planter der stikker findes ofte på tørre steder, hvor det er svært for dyr at finde føde og planteudbuddet småt. Her er torne en god modforanstaltning mod bespisning.

Plant planter med netop sådanne specielle karaktertræk rundt om i din have og skab ekstra oplevelser. Planter med torne eller som stikker behøver ikke kun være til gene, de kan også være til pryd.

Billedserie: Stikkende planter

Podcast: Sådan passer du dine roser

Hør Bolius' haveekspert, Jesper Carl Corftizen, give gode råd til pleje, beskæring og valg af roser i Bolius' podcast 'Mig og Min Have'.

Hør alle afsnit her - eller find til iPhone og Android.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab