Er du blandt dem, der overvejer at skifte mange kvadratmeter ud med få?

At sige farvel til din kendte bolig, og måske endda også dit trygge kvarter, kan være et stort projekt. Men der følger mange positive ting med, når du vælger at flytte til en mindre bolig.

Det handler om at se positivt på forandringen, og det er der god grund til. Når du skiller dig af med alle de ting, der har nået udløbsdatoen, og som egentlig ikke bør følge dig længere, skaber det frihed. For med en mindre bolig følger et mere overskueligt hjem og færre forpligtelser.

Flytningens huskeliste: Tag kun det bedste af det bedste med

Det er ikke nødvendigvis nemt at skille sig af med sine ting, så spørgsmålet er, hvordan du afgør, hvad der skal med?

Gennem hele samler vi en masse ting sammen. Og især når vi nærmer os den tredje alder, handler det om at skumme fløden, når vi flytter. Det vil sige, at du kun skal tage det bedste af det bedste med. 

De fleste kan være slemme til at gemme fx linned, porcelæn og gamle breve eller postkort. Men det er ikke nødvendigt at samle til bunke, for oftest har vi allerede fundet de ting, vi er gladest for. Derfor skal vi heller ikke gå på kompromis, når vi udvælger. 

Hvad vil du tage med, hvis huset brændte?

Mange har leget med tanken om, hvad de ville tage med, hvis huset brændte. Det er måske nok en overdrivelse, at du skal tænke sådan, når du flytter, men en flytning til en mindre bolig er en kærkommen lejlighed til at tænke over, hvad man vil huse resten af sine dage.

Udover at lave den mentale brandøvelse, kan du fundere over, om tingene fortæller en positiv historie om dit liv. Gør de ikke det, skal de ikke med.

Og har du haft ting gemt væk i årevis, uden at du har set på dem eller skænket dem en tanke, behøver de nok heller ikke flytte med.

Men du skal naturligvis ikke smide dit hjerteblod ud.

Overvej, om dit nye hjem har en stil, hvor dine nuværende møbler passer sammen med husets design. Måske passer den gamle, fine skænk ikke ind i det moderne køkken-alrum. Eller den store sofa, der var perfekt til det store hus, nu vil fylde hele stuen i den mindre bolig. 

Tegn en plantegning og tal med din partner

Når du skal beslutte, hvilke ting der skal med, er det også en god ide at tegne en plantegning og i den forbindelse tale om, hvilke funktioner hjemmet skal have. 

Er du typen, der bliver hængende længe ved spisebordet, skal det måske være det, der får mest plads, og så behøver sofaen ikke være den største flyder. Er du afhængig af et læsehjørne, skal et godt lysindfald netop der prioriteres, og er det den store sofa, der kommer i første række, må noget andet vige pladsen.

I forbindelse med de overvejelser er det også klogt at få taget en god snak, hvis du har en ægtefælle eller partner.

Når I har boet sammen i mange år, er I ofte enige om, hvad der skal prioriteres, men selvfølgelig kan man have nogle få ting, man er uenige om. De fleste respekterer dog hinanden så meget, at der ikke skal slås handler af. Betyder en ting meget for den anden, skal man ikke skille sig af med det for enhver pris.

Skal børnene have nogle af dine ting?

Når du efter grundig overvejelse er nået frem til, hvad der skal med til den nye bolig, er det tid til at tænke over, hvad der skal ske med resten af tingene. 

Er der ting, du under ingen omstændigheder vil skille dig af med, men som ikke kan være i det nye hjem, kan du leje et depotrum. Men før du når dertil, kan det være en god ide, hvis man har børn, at tænke dem ind i projekt flytning.

Har dine børn en alder, hvor de allerede har indrettet deres eget hjem, så det er faktisk ikke sikkert, de vil have noget, og hvis de vil, er det som regel ganske lidt. Men det er vigtigt at spørge åbent, for der kan være ting, der har en betydning for dem, selvom de aldrig har nævnt det.

Lad børnene tale om, hvad de ønsker fra deres gamle hjem

Skulle der opstå stridigheder børnene imellem om de ting, der bliver tilbage, skal børnene så vidt muligt ordne det internt.

Hvis det når dertil, hvor børnene skændes over en Wegner-stol, må man tale åbent om det, og de må finde ud af, om de kan bytte hen ad vejen, eller om der er en anden ting, de begge gerne vil have, så de kan få en hver. Men børnene kan ikke hver især får en ting med hjem indimellem – alle kort skal på bordet.

Samtidig er det vigtigt, at du ikke bliver skuffet, hvis børnene ikke har interesse for dine ting.

Et rigtig godt råd er at lave en aftale med éns børn om, at de skal være ærlige, når man spørger, om de vil overtage ting. Det dur ikke at blive fornærmet, for det er ikke muligt at overføre den affektionsværdi, genstanden har for en selv.  

Til gengæld vil du måske opdage, at der er ting, der har affektionsværdi for børnene, som ikke betyder så meget for dig.

Sælg eller giv dine ting væk

Når hele familien har taget stilling til tingenes videre færd, er det tid til at beslutte, hvad der skal ske med de ting, der ikke længere har en ejermand. Her er en stand på et loppemarked, loppesupermarkeder som Kirppu eller annoncer på Den Blå Avis og Lauritz.com blandt mulighederne.

Ellers er der flere hjælpeorganisationer, som fx Røde Kors, der er interesserede i at overtage dine ting og sælge dem til fordel for velgørenhed. Nogle af dem tilbyder endda at afhente tingene hos dig.

Vælger du at sælge dine ting, kan det være en god ide at tænke over, om det er besværet værd.

Mind dine ting med glæde og nyd det nye

Sidder du alligevel tilbage og savner nogle af dine ting, når du er rykket ind det nye sted, er det vigtigt at flytte fokus til de positive sider ved flytningen.

Sidder du og savner alt dit gamle habengut, skal du i stedet prøve at mindes det med glæde og kigge rundt på alt det gode, du har fået med.