Nogle blomster og planter vokser på en måde, som gør dem velegnede til at dække åbne flader i haven. Når planterne er veletablerede, dækker de den bare jord, og resultatet blive en have, der er nemmere at vedligeholde, og som er grønnere og frodigere hele året.

I denne artikel får du nogle bud på, hvilke planter der er særligt egnede til formålet. Helt overordnet handler det ofte om planternes tæthed, og derfor kunne der nævnes mange flere, end der er kommet med på listerne – de fleste stauder vil – hvis de plantes tæt – kunne dække jorden, ligesom de fleste buske over tid vil kunne dække jorden, hvis de plantes med få meters mellemrum.

Du kan som udgangspunkt selv se på en plante, om den har statur til at dække jorden. Er den spinkel med småt løv, så dækker den som tommelfingerregel ikke særligt meget i forhold til planter med større blade og kraftigere vækst.

5 bunddækkende planter, der lukker af for den bare jord

 1. Hasselurt (Asarum europaeum) – Store, skinnende stedsegrønne blade, 5-10 cm i diameter. Plantes i skygge. 16 stk. pr. m2.
 2. Storkenæb (Geranium macrorrizum) – Sartrosa blomster, der får en højde på omkring 40 cm. Kan trives fra sol til halvskygge. 3-5 pr. m2
 3. Guldjordbær (Walsteinia ternata) – Dækker jorden hurtigt. Får gule blomster og har lidt grove og ru blade. Ca. 5 pr. m2. 
 4. Funkia (Hosta) – Mange forskellige sorter med lige så mange skønne bladformer og farver – Vælg sorter med store blade og plant omkring 3 pr. m2. Trives godt i dybmuldet jord i halvskygge. 
 5. Frytle (Luzula sylvatica) – Dejlig vintergrøn græs, der dækker godt og kan anvendes i skygge. 

Nemme stauder

Stauder er flerårige, urteagtige planter, der kommer igen år efter år. Mange af stauderne visner ned om efteråret, men en del har stedsegrønne blade, der kan pynte i haven om vinteren.

Bunddækkende stauder er ikke kun praktiske, fordi de dækker jorden, så der ikke er plads til ukrudt. De giver samtidig farver og oplevelser i haven. De bunddækkende stauder er også fine til at dække jorden under buske og træer.

Det er vigtigt at luge, så jorden er fri for flerårigt ukrudt som skvalderkål, padderok og havepest, før du planter de bunddækkende stauder. Ellers vil ukrudtet trænge op gennem de bunddækkende stauder, og så bliver det besværligt at passe bedet. Når de bunddækkende planter har haft en sæson eller to til at vokse til, skal der ikke meget lugearbejde til for at holde bedet ukrudtsfrit.

5 bunddækkende stauder til en nem have

 1. Stedsegrøn Bispehue (Epimedium perralderianum) – 30-40 cm med stedsegrønne blade og gule, røde eller hvide blomster i maj. Halvskygge til skygge, 9 pr. m2.
 2. Funkia (Hosta) – 20-60 cm med store blade – nogle varianter har hvide eller gule kanter – og hvide eller blå blomster i juli til august. Sol til skygge, 6-9 pr. m2.
 3. Gul lærkespore (Corydalis lutea) – 20-40 cm med gule blomster i maj til november. Sol til skygge, 6 pr. m2.
 4. Kæmpe stenbræk (Bergenia cordifolia) – 30-40 cm med store, stedsegrønne blade og rosa blomster i april til maj. Sol til skygge, 7 pr. m2.
 5. Kærmindesøster (Brunnera macrophylla) – 40 cm med store blade og himmelblå blomster i april til juni. Sol til halvskygge, 4 pr. m2.

5 stauder, der kan konkurrere med ukrudtet

 1. Fjerbusk (Aruncus dioicus) – 120-180 cm med cremehvide blomster i maj til juni. Sol til skygge.
 2. Fredløs (Lysimachia punctata) – 60-100 cm med gule blomster i juni til juli. Sol til halvskygge.
 3. Hjortetrøst (Eupatorium fistulosum) – 120-200 cm med rosa eller hvide blomster i august til oktober. Sol til skygge.
 4. Høstanemone (Anemone hupehensis) – 50-100 cm med hvide eller rosa blomster i august til oktober. Sol til halvskygge.
 5. Lupin (Lupinus) – 70-100 cm med blå eller rosa blomster i juni til august. Sol til halvskygge.

5 planter til et nemt staudebed

 1. Asters (Aster amellus) – 40-80 cm med violette eller rosa blomster i august til oktober. Sol, 6 pr. m2.
 2. Fingerbøl (Digitalis purpurea) – 100 cm med rosa, abrikos eller hvide blomster i juni til juli. Sol til halvskygge, 6 pr. m2.
 3. Julerose (Helleborus) – 30 cm med hvide eller rosa blomster i december til maj. Halvskygge til skygge, 9 pr. m2.
 4. Lavendel (Lavandula angustifolia) – 30-50 cm med violette eller rosa blomster i juli til august. Sol, 7 pr. m2.
 5. Storkenæb (Geranium) – 25-60 cm, blå, hvide eller rosa blomster i juni til august. Sol til skygge, 4-9 pr. m2.

Planter til en nem blomstereng

Mange haveejere drømmer om en vild blomstereng med valmuer, margeritter og blå kornblomster, men den slags blomstereng kan være svær at få til at lykkes i en almindelig have. De smukke, vilde engplanter bliver nemlig hurtigt udkonkurreret af bl.a. tidsler og gråbynke, som trives godt i den næringsrige havejord.

En lettere løsning er at anlægge en "blomstereng" med græsser og robuste, blomstrende haveplanter, som kan lide at vokse i græs i almindelig havejord.

5 stauder, der kan vokse i græs

 1. Akeleje (Aquilegia vulgaris) – 40-80 cm med blå, rosa eller hvide blomster i juni til juli. Sol til halvskygge.
 2. Hvid okseøje (Leucanthemum vulgare) – 60-100 cm med hvide blomster med gul midte i juni til september. Sol.
 3. Kællingetand (Lotus corniculatus) – 10-40 cm med gule blomster i maj til august. Sol.
 4. Røllike (Achillea millefolium) – 60-90 cm med hvide, gule, orange eller rosa blomster i juni til august. Sol.
 5. Vild merian (Origanum vulgare) – 20-60 cm med rosa blomster i juli til september. Sol.  

Nemme løgplanter

Løgplanter er planter, der har et løg eller en knold i stedet for en rod. Løgplanter er nogle af de nemmeste planter, du kan have i din have.

Når først løgene er lagt, kommer de igen år efter år, uden at du behøver at røre en finger. I hvert fald hvis du vælger den rigtige slags løgplanter. Nogle af de mere forædlede typer af bl.a. tulipaner har det med at forsvinde efter nogle få sæsoner.

Løgplanterne kan både lægges i bede mellem stauder eller under træer og buske, og de kan også lægges i græsplænen. Men så må græsset først slås, når løgenes blade er visnet ned hen ad forsommeren.

Løgene skal lægges om efteråret, bedst i perioden fra oktober til november. Når løgplanterne er færdige med at blomstre, skal bladene have lov til at visne ned i fred. Men du må gerne fjerne den visne blomst.

Vær opmærksom på, at arter af Scilla har det med at brede sig og derfor især egner sig, hvis du ønsker en vild have. Er du derimod til mere stringente bede, er Scillaer ikke det oplagte valg.

5 nemme løgplanter, som kommer igen år efter år

 1. Erantis (Eranthis hyemalis) – 10 cm med gule blomster fra først i februar. Sol til skygge.
 2. Lilje (Lilium) - 100-150 cm med mange farver fra juni til september. Sol.
 3. Russisk scilla (Scilla sibirica) – 10-15 cm med blå blomster i april. Sol til skygge.
 4. Spansk scilla (Hyacinthoides) – 25-30 cm med hvide, rosa eller lilla blomster fra maj til juni. Sol til skygge.
 5. Tulipan (Tulipa) – 20-60 cm med mange farver fra marts til april. Sol til halvskygge.

Roser til en nem have

Du kan godt have roser i en nem have, hvis du vælger de rette arter. Det kan fx være Kobberrose, Stanwell Perpetual eller Mandarinrose, der ikke kræver lige så meget pleje som andre roser.

I listen her er flere sorter med længere blomstringstid. De er sunde og hårdføre og kan plantes i en nem have, hvis du er villig til at give dem lidt ekstra opmærksomhed i form af vand, gødning og beskæring.

Hvis du samler alle dine roser i ét bed, bliver det lettere at passe dem, fordi du fx kan gøde og vande alle på én gang. Når du passer roserne godt, holder de sig bedre fri for meldug, stråleplet og andre sygdomme.

10 nemme roser

 1. Astrid Lindgren – 100-120 cm høj buketrose med rosa blomster med let duft gennem hele sommeren.
 2. Ghislaine de Feligonde – 100-150 cm høj buskrose med gule, rosa og hvide blomster med let duft gennem hele sommeren.
 3. Golden Celebration – 120 cm høj engelsk rose med store, kobbergule blomster med kraftig duft gennem hele sommeren.
 4. Honningrose – 250 cm høj og bred vildrose – endnu højere, når den klatrer i træer – med hvidgule blomster med dejlig duft. Blomstrer én gang fra juni til juli.
 5. Ingrid Bergmann – 50-80 cm høj storblomstret rose med mørkerøde blomster med let duft gennem hele sommeren.
 6. Jacques Cartier – 100 cm høj og bred historisk rose med rosa blomster med stærk duft fra juli og med spredt blomstring frem til frosten kommer.
 7. Karolinarose – 100-150 cm høj og bred vildrose med rosa blomster med let duft. Blomstrer én gang i juli til august.
 8. Maigold – 2-3 meter høj klatrerose med bronzegule blomster med stærk duft i juni og igen i sensommeren.
 9. Nevada – 150-200 cm høj og bred buskrose med cremehvide blomster med let duft fra juni til juli og med enkelte blomster frem til september.
 10. New Dawn – 3-6 meter høj klatrerose med rosa blomster med fin duft gennem hele sommeren.