Det har aldrig været et problem at suse op og ned ad trapperne i dit hjem med en indkøbspose i den ene hånd og en mobiltelefon i den anden. Men måske er du begyndt at spekulere på, om du skal blive boende for evigt, eller om du en dag bør flytte til en bolig uden trapper.

Og det er klogt at overveje i god tid.

- Der kan ske nogle ting, der gør, at man en dag ikke længere er så mobil. Derfor er det en rigtig god ide at træffe et velovervejet valg i god tid om, hvorvidt man vil blive boende eller flytte. Og hvis man frygter trapperne, skal man undgå dem i tide, siger sundheds- og idrætskonsulent i Ældre Sagen, Karin Schultz.

Trapper kan føre til ensomhed

Hun peger på flere grunde til, at folk ender med at sidde i et stort hus med trapper, som de hverken kan komme op- eller nedad. Nogle har prøvet at komme af med boligen, men kan ikke få den solgt til en fornuftig pris, og andre får bare ikke flyttet i tide, fordi de ikke er opmærksomme på, at de kan få en funktionsnedsættelse, der gør dem ude af stand til at gå på trapper.

- Der sidder ældre mennesker rundt omkring på første sal eller højere oppe, der er isolerede, fordi de ikke kan komme ud. Man kan ende dybt ensom, så jeg kan godt forstå folks frygt for trapper. Derfor skal man også tage det alvorligt, siger Karin Schultz.

Karin Schultz beskæftiger sig dagligt med motion og sundhed blandt ældre og møder også mange ældre mennesker, der trives fint med at bo højt oppe i lejligheder eller i huse med trapper, og som mener, at netop trapperne holder dem i live. Så den bedste beslutning kan sagtens være at blive boende. Det vigtigste er at træffe beslutningen aktivt.

Indret huset anderledes

- Nogle vil blive boende for enhver pris. Og hvis man bor et sted, man er rigtig glad for, kan man fx på sigt vælge at lade være med at bruge førstesalen. Man kan også indrette sit hjem anderledes og måske anskaffe sig et liftsystem, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Karin Schultz og understreger samtidig, at det slet ikke er sikkert, at trapperne bliver et problem.

- Langt fra alle ender som svag og gammel i en kørestol. Masser af ældre mennesker kan sagtens bruge trapper, så det handler mest om at finde ud af, hvad man har det godt med, siger hun.

Hold dig i form til trapper

  • Styrketræn ben, ryg og arme.
  • Brug belastning, fx håndvægte eller elastikker.
  • Dyrk konditionstræning.
  • Træn din balance.
  • Træn fx i motionscenter.

Trapper giver god motion

Hvis du sidder i en bolig med trapper og gerne vil øge sandsynligheden for, at du kan blive ved med at komme op og ned, gælder det om at holde dig i form. Du kan godt træne og styrke kroppen særligt til trappegang.

- Her er det især vigtigt at styrketræne ben, ryg og arme. Der skal være belastning på, og træningen kan fx foregå i et træningscenter med elastikker eller håndvægte. For hvis man er stærk i armene, kan man udnytte gelænderet til at hjælpe sig op og ned. Man skal også have en god kondition, og det kræver balance at bevæge sig på trapper, fortæller Karin Schultz.

Motion er da også klart en af sidegevinsterne ved et hjem med trapper. Det giver god træning, der er med til at holde kroppen frisk.

- Men man behøver altså ikke at blive boende kun for motionens skyld. Der er rig mulighed for at finde trapper andre steder, og en rask gåtur er lige så fint, mener Karin Schultz.

Hun understreger, at motion desværre heller ikke er nogen livsforsikring.

- Veltrænede mennesker kan også blive ramt af en funktionsnedsættelse. Man kan gøre en indsats og holde sig i god form, men man kan jo aldrig vide, siger Karin Schultz.