Undgå skattesmæk – ret din forskudsopgørelse nu

Mange har fået lavere rente på boliglånet, og hvis dit boliglån er blevet billigere, er dit skattefradrag sandsynligvis blevet for højt. Det glemmer mange at ændre, og så skal de betale mange penge tilbage i skat. Læs, hvordan du undgår et skattesmæk.

Hvis dit boliglån er blevet billigere, skal du huske at rette din forskudsopgørelse.
Hvis dit boliglån er blevet billigere, skal du huske at rette din forskudsopgørelse.

Et skattesmæk på tusinder af kroner. Det risikerer masser af boligejere at få, hvis deres boliglån er blevet billigere, og de ikke har fået ændret deres forskudsopgørelse. Og det er der mange, der ikke har.

Ifølge SKAT er det kun en tredjedel af danskerne, der husker at ændre deres forskudsopgørelse.

Fradrag bliver for højt, hvis du ikke ændrer forskudsopgørelse

Hvis dit boliglån er blevet billigere – fx hvis du skal betale mindre for dit F1-lån efter rentetilpasningen, eller hvis du konverterer dit 5 procents fastforrentede lån til et lån på 3,5 procent – bliver dine renteudgifter også mindre.

Men renteudgifterne ændres ikke automatisk på din forskudsopgørelse. Og retter du dem ikke selv, får du et for højt fradrag. Og de penge skal betales tilbage næste år.

- En ubehagelig overraskelse

- Der er mange, der får sig en ubehagelig overraskelse, for de har måske allerede brugt pengene på at tage til Mallorca, og så har de svært ved at skulle betale skatten. Så det er vigtigt at få gjort – det er et af de steder på forskudsopgørelsen, hvor det virkelig rykker, siger kontorchef i Skatteministeriet, Henrik Kähler til Bolius.

Boligejere med F3-lån risikerer skattesmæk på 10.000 kroner

Fradraget er på ca. en tredjedel. Så hvis dine renteudgifter til boliglånet er 15.000 kr. lavere, skal du betale 5.000 kr. mere i skat.

Der er stor forskel på, hvor meget du kan komme til at betale ekstra i skat, hvis du glemmer at ændre forskudsopgørelsen. Men typisk skal du betale mere i skat, jo billigere dit boliglån er blevet.

Boligejere, der netop har fået fornyet deres F3-lån, og ikke har ændret deres forskudsopgørelse siden 2009, er blandt dem, der rammes hårdest. BRF Kredit har tidligere vurderet, at de får et skattesmæk på omkring 10.000 kr. pr. lånte million kroner.

Sådan ændrer du din forskudsopgørelse

  • Find dine rente- og bidragsudgifter på din opgørelse fra dit Realkreditinstitut. Det er forskelligt, hvad opgørelsen kaldes, men den kan fx hedde "Årsopgørelse" eller ”Betalingsvilkår for rentetilpasningslån”.
  • Kontakt dit realkreditinstitut, hvis du er i tvivl om, hvad dine udgifter er.
  • Hvis I er 2, der ejer boligen, skal I dividere renteudgifterne med 2 – hvis I er gift, bestemmer I dog selv, om den ene fx skal have hele fradraget og den anden ingenting.
  • Gå på TastSelv Borger på tastselv.skat.dk.
  • Tryk på: Ændre forskudsopgørelsen. 
  • Scroll ned til rubrik 42: Fradrag i kapitalindkomst. 
  • Ret beløbet ud for ’Renteudgifter af gæld til realkreditinstitutter’. 
  • Scroll ned i bunden og tryk på ”Vis konsekvenser”.
  • Tryk på ”Godkend” og få rettet dine ændringer.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab