Spørg Bolius

Været væk fra mit værelse i 14 dage og kommer hjem til skimmelsvamp - kan det opstå så hurtigt og kan jeg redde min boxmadras?

Hej Bolius

Jeg har været ude af min lejlighed nogle uger, og da jeg kom tilbage var der skimmelsvamp på en væg. Jeg har aldrig haft problemet, da jeg lufter ud flere gange om dagen.
Mine roomies har desværre ikke været så gode til at lufte ud og der har været ret fugtigt mens jeg har været væk. Det skimmelsvamp på væggen er desværre også kommet på min boxmadras, dog i begrænset omfang.
Jeg har forsøgt flittigt at gøre den ren. Jeg har efterhånden brugt en hel flaske Rodalon mod skimmel (den der også er beregnet til tekstiler) og en helt masse knofedt. Der er stadig nogle små mørke plamager, men det ser ikke “levende” ud og stoffet er en meget lys brun/beige så det er nemt at se. Jeg har skåret hul i bunden og jeg kan ikke se noget på indersiden af betrækket hvor der er “rester” af svamp på ydersiden.
Er der andet jeg kan gøre for at prøve at bekæmpe det?
Bør jeg smide den ud? Jeg flytter snart i en tør lejlighed med ventilation, så det forhåbentlig ikke bliver værre, men er løbet kørt?
Steffen F

Hej Steffen

Det er hurtigt at der er opstået skimmelsvamp. Men ikke unaturligt hurtigt. Hvis man bor mange mennesker på et lille område og bader hyppigt og laver mad på forskellige tidspunkter samt tørre tøj indendørs vil der meget hurtigt komme skimmelsvamp, hvis man ikke lufter tilstrækkeligt ud.
Pletterne fra skimmelsvamp kan godt blive på materialerne, selv om man har fjernet selve svampesporrene.. Det er en god ide at få støvsuget sengen grundigt, så også de døde sporer fjernes.
Hvis du ikke føler dig generet, har du nok fjernet det meste. Det er lang fra alle der reagerer på skimmelsvamp. Men jo mere man udsættes for det, jo større sandsynlighed er der for at man begynder at reagerer. Det er derfor man skal forsøge at undgå det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden