Det kan være dejligt at bo i et nybygget hus, men for nogle kan det også føles som at bo i en gennemsigtig plastikpose.

Det viser analysen Danskerne i det byggede miljø 2023, som er baseret på svar fra 7.399 repræsentativt udvalgte danskere over 25 år. 

Problemer med varme i nye huse

I undersøgelsen svarer 12 procent, der bor i et hus bygget efter år 2000, at de døjer med for høj temperatur i huset, mens 3-5 procent af boligejere i huse bygget før 2000 har samme problem.

Samtidig siger flere ejere af nyere huse, nemlig 6 procent, at de har problemer med for meget dagslys i boligen. Blandt boligejere i ældre boliger er det 2-4 procent, som har problemer med det.

Nye huse kan mangle solafskærmning

Ifølge seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut Henrik N. Knudsen er de nybyggede huse blevet bygget meget tæt i forsøget på at gøre dem energieffektive og muliggøre ventilation med varmegenvinding.

- Nogle lavenergihusene er præget af en arkitektur med store og mange sydvendte vinduer samt ingen tagudhæng eller anden solafskærmning på bygningen, der kan kaste skygger på vinduerne, og disse ting har givet problemer med høj temperatur om sommeren.

- Det har handlet om, at man skulle have så meget dagslys ind i boligen som muligt, men i dag ved man, at det kan blive for meget, siger Henrik N. Knudsen.

Afskærm huset med udvendig solafskærmning

Henrik N. Knudsen opfordrer de boligejere, der døjer med varme og for meget sollys, til at få afskærmet boligen med udvendig solafskærmning foran vinduer, der vender mod solen, men på en måde så de stadig kan se ud.

Har de ikke mulighed for en udvendig løsning, er det også muligt at bruge indvendig afskærmning fx lamel- eller rullegardiner.

Også mange fordele ved at bo i nye lavenergihuse

Selv om nogle nye huse kan have indeklimaproblemer, er det bestemt ikke kun skidt at bo i et nyt hus.

Ifølge Danskerne i det byggede miljø 2023 oplever:

  • 10 procent af danskerne i nyere boliger problemer med fugt og skimmelsvamp i boligen. Det gælder for 12-21 procent af danskerne i ældre boliger. 
  • 8 procent af danskere i nyere boliger problemer med træk og kulde i boligen. Det gælder for 15-28 procent af danskerne i ældre boliger. 
  • 3 procent af danskerne i nyere boliger problemer med kolde vægge. Det gælder for 11-22 procent af danskerne i ældre boliger. 

Der er også flere danskere i huse bygget efter år 2000, nemlig 54 procent, der siger, at de ikke oplever nogen indeklimaproblemer i boligen, hvor det for boligejere i huse bygget før 2000 gælder 41-50 procent. 

Lave energiudgifter i nye huse

Billedet stemmer overens med seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut Henrik N. Knudsens undersøgelser af boligejere i lavenergihuse:

- Overordnet svarer husejerne i lavenergiklasse 2015 husene, at de har haft en positiv oplevelse med deres nye lavenergihuse. Næsten alle husejerne kan anbefale andre at bo i et lavenergihus. Som væsentligste begrundelse fremhæver ejerne de lave energi- og driftsomkostninger og et godt indeklima, siger han.