I 1975 overlever USA’s præsident Gerald Ford et attentat i Sacramento i Californien. I Vietnam ender krigen med kommunisternes overtagelse af Saigon og Sydvietnams betingelsesløse overgivelse. I Storbritannien vinder Margaret Thatcher over Edward Heath i dysten om lederskabet over det konservative parti.

I Danmark er der folketingsvalg den 9. januar 1975, hvor Anker Jørgensen – trods et flot valg for Venstre – danner regering. Gasolin udsender deres femte album ”Gas 5” med kæmpehittet ”Rabalderstræde”, og – nåh ja – så får Kirsten og Jan i Åbyhøj et nyt køkken.

Køkken er 46 år gammelt

I dag står køkkenet der stadig i parrets hus i Aarhus-forstaden. Her har det igennem fire årtier været familiens faste samlingspunkt.

Så det, der i sin tid virkede som en noget dyr løsning, har været en både billig og bæredygtig køkkenløsning. For at installere og montere noget, der både funktionelt og æstetisk holder så længe og ikke skal skiftes ud, når køkkenmoden skifter, eller fordi skuffer og hængsler er slidt op, må siges at være en god forretning for både køkkenejer og miljøet.

Nyt Tectum køkken til 10.000 kr. var dyrt i 1975

– Mange tænker sikkert: ”Sikke et gammelt køkken”, men jeg kunne ikke tænke mig et stilistisk, hvidt køkken, for det passer slet ikke til vores hus, som er over 100 år gammelt, forklarer Kirsten Larsen, der betegner sig selv som typen, der ”ikke bare bruger og smider væk”.

– Vi købte vores hus i 1972 og satte selv køkkenet i dengang, for huset var selv dengang meget gammelt, så alt er blevet lavet om. Vi valgte Tectum-køkkenet, selvom det kostede hele 10.000 kr. dengang. Det var mange penge, men vi prioriterede kvalitet. Og i dag eksisterer firmaet jo stadig, og et af deres budskaber er, at deres produkter er så gode, at det kan betale sig at renovere og ikke udskifte dem. Det er vores køkken et levende bevis på, fortæller Kirsten Larsen.

De 10.000 kr. i 1975 svarer ifølge Danmarks Statistiks prisberegner til, at køkkenet ville koster 48.583 kr. i 2019.

Tectum køkken købt i Brugsen Møbler

Kirsten og Jan havde forelsket sig i træsorten oregon pine, men da det er et meget blødt materiale, der hurtigt bliver ridset, valgte parret et køkken i bøgetræ fra Tectum, der på det tidspunkt blev lanceret af Brugsen Møbler.

– Ingen af lågerne hænger, og dem har vi jo åbnet og lukket mange gange dagligt i de over 40 år. Det fejler virkelig intet, og indretningen er stadig funktionel. I underskabene er der skuffer, der bliver trukket ud, hvilket slet ikke var normalt dengang. Og skufferne er tappede i hjørnerne, og derfor holder det, forklarer hun.

Bordplade i linoleum holder stadig

Gennem årene har parret overvejet at gøre noget ved fliserne og måske lysne eller udskifte de brændte kakler, men de har opgivet projektet, for fliserne er en del af helheden. Selve køkkenelementerne har de derimod aldrig overvejet at ændre på, hvor især overskabene med glaslåger stadig gør lykke.

– Jeg er også taknemmelig for vores bordplade af linoleum, for det holder så utrolig godt. Det er selvfølgelig slidt enkelte steder, fx under vandhanen, der er monteret på væggen, men ellers er det jo et materiale, der regenererer sig selv, og revner på grund af slid forsvinder med tiden. Og det er da bæredygtig kvalitet, så det gør noget.

Dog har parret for nyligt skiftet de hvide dørhåndtag til metal-håndtag, så de passer til beslagene.

Tecthum køkken er en uopslidelig klassiker

Tectum-køkkenet regnes blandt arkitekter for klassikeren blandt danske elementkøkkener og blev skabt i midten af 1960’erne. Det er tegnet og udviklet af arkitekterne Børge Kjær samt Inger og Hans Zachariassen. Køkkenet blev oprindelig lanceret af Brugsen Møbler.

Køkkener i den gode, gamle håndværkskvalitet er stort set umulige at slide op, siger arkitekt Dorthe Theilade.

Vælger du en dag at skille dig af med det, er fordelen, at det er lavet i naturmaterialer som træ og linoleum, som ikke belaster miljøet