Spørg Bolius

Vi har fået efterisoleret krybekældern med EPS-kugler med grafit - er den syntetiske lugt sundhedsskadelig?

Styrenlugt fra isoleringsmateriale.

Hej Bolius

Vi har fået efterisoleret krybekælderen i et over 100 år gamle hus hvor vi bor til leje. Isoleringsmaterialet er EPS-kugler med grafitoverfalde (Neopixels) som vi fik blæst ind under huset for 2 uger siden.

Vi har oplevet temmelig stærke lugtgener fra materialet. Der er en tung luft med en sødelig syntetisk lugt i vores køkken og stue. Vi er så generede af lugten at vi har valgt at bo ved familiemedlemmer ind til lugten er aftaget eller forsvundet. Vi kommer forbi og lufter huset ud hver dag.

Vi har forsøgt at informere os om hvad lugten skyldes og om det er sundhedsskadeligt. Særligt i forhold til vores datter i kravlealderen der stadig ammes. De første dage efter vi fik isoleret var vi stadig i huset, her oplevede at få tørre slimhinder og hovedpine.

På sikkerhedsdatabladet for materialet står at det er lugtfrit. Men vi har fra firmaet der producere isoleringsmaterialet fået oplyst at det vi kan lugte er styren i lave koncentrationer og at det ikke er sundhedsskadeligt da det er under grænseværdierne for stoffet. Samtidig oplyser de at lugten vil forsvinde.

På de første uger der er gået har vi ikke oplevet nævneværdig forbedring og begynder at blive usikker på om der skal mere end god tålmodighed og almindelig udluftning til før at lugten forsvinder. Vi har prøvet at tænde for emhætten i et par dage uden det gjorde nogle forskel.

Har I erfaring for hvor længe ESP (neopixels) skal afgasse?

Har I viden om evt sundhedsskadelige virkninger af de stoffer der frigives mens ESP afgasser? (styren, restpentan og evt. brændhæmmende midler.)

Har I et forslag til hvordan vi udlufter huset bedst?

Mvh Familien R B

Hej med jer

Dét lyder dæleme hverken rart eller sundt.
Man kan altid dufte nye materialer, ligesom man også kan have lugten af nyt tæppe hængende i et stykke tid i huset. Men når det så er sagt, så bør det ikke blive hængende så længe, som I oplever her.

Først og fremmest anbefaler vi IKKE, at man bare fylder sin krybekælder op med isoleringsfyld. Det nedsætter/fjerner ventilationen, og kan i værste fald give øget fugtighed i krybekælderen/gulvkonstruktionen, som kan give fugtproblemer, med alt lige fra skimmelsvampe til råd og svamp i det gamle træværk. (I beskriver ikke selve konstruktionen, men er det 100 år gammelt huset, så er det nok gode gamle etagebjælker etc.)
Ydermere så kan en opfyldning af en krybekælder øge risikoen for radongasser. Radongasserne blev jo før ventileret ud i krybekælderen, og man kan sige at krybekælderen var en slags buffer for radongasser. Og kan I lugte isoleringsmaterialet så meget, så er jeres gulvbrædder pivutætte overfor luftstrømme.

I Indeklimahåndbogen beskrives styren som en lugtgene, og der må højst være 70 µg/m3 i indeluften.

I dette notat fra Miljøministeriet beskrives styren, ej heller som noget man lige fylder hele sit hus med: Strategi for håndtering af styren Så jeg kan godt blive harm, når man fra producentens side tager så let på det.

Jeg ville skynde mig at få fat på et laboratorium der kan lave luftmålinger i jeres hus, for at bestemme, om der reelt er farer eller ej. Kun på den måde, kan I få vished og evt. dokumentation på, at der måske er lavet en fejl, som kan udløse en erstatning. Produktet skal analyseres, så der måles efter alle skadelige komponenter i produktet oppe i boligen.
Der er flere at tage fat på, alt efter hvor I bor henne. Men det kunne være Teknologisk Institut, Orbicon, Lotte Pia Uttrup mf. Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden