Hvad er en vindueskarm, og hvad er en vinduesplade?

Der er vindueskarme på alle vinduer. En vindueskarm er den ramme/karm, hvori selve vinduesrammerne/fagene sidder. I fagsprog og når fagfolk taler om en vindueskarm, er det som en del af vinduet, der refereres til. Vinduespladen er den vandrette del, hvor mange stiller stueplanter og andet. En vinduesplade bliver ofte kaldt vindueskarm blandt lægfolk.

Hvilke materialer kan en vinduesplade laves af?

Normalt er en vinduesplade lavet af træ. Tidligere bestod de fleste vinduesplader af brædder, der var limet sammen til en plade og høvlet. De var hvidmalede og sat sammen med selve vindueskarmen. I dag er de fleste vinduesplader lavet af plader af træprodukter, fx MDF-plader, spånplader med laminat eller massive træplader.

En vinduesplade kan også være lavet af mursten, dvs. at der bliver muret op som en del af væggen under vinduet. Hvis en vinduesplade er udført i mursten, vil stenene være lagt i et rulskifte. Herefter vil den for det meste blive pudset eller filset.

En vinduesplade kan også udføres i marmor, granit, travertin, terrazzo eller andet materiale af sten. Disse typer af vinduesplader er hårdføre, men kan tage skade, hvis de udsættes for syre.

I nogle tilfælde er vinduesplader lavet af en plade af vandfast krydsfinér, som er beklædt med klinker, fliser eller mosaik. Det kan være en flot løsning, men den kan give problemer med revner i fugerne, og den kan være svær at holde ren, da skidt og snavs ofte sætter sig i fugerne.

Hvilken funktion har en vinduesplade/vindueskarm?

Vinduespladen er den vandrette afsluttende del af vinduet, der giver det en pæn og harmonisk afslutning Derudover har vinduespladen en praktisk funktion, da den lukker eller afslutter muren, der er under vinduet.

Desuden fungerer den som et slags låg henover radiatoren, som oftest er placeret under vinduet.

Derudover kan vinduespladen anvendes til at sætte planter og alle mulige andre ting på.
Der kan opsættes radiatorskjulere lige under vinduespladen, som går hele vejen ned til gulvet. Disse kan fås i mange forskellige mønstre, som alle har lufthuller som tillader varmen at strømme igennem.

Hvad skal du tænke på, når du skal vælge nye vinduesplader/vindueskarme?

I dag er mange vinduesplader lavet af MDF-plader. De fleste nye huse er opført  med vinduesplader af MDF-plader, og i forbindelse med renovering eller skader bliver mange ældre vinduesplader udskiftet til MDF-plader.

Inden du vælger materiale til husets vinduesplader, er det en god idé at tænke på, hvad du gerne vil have til at stå i vinduet.

Massivt træ er mere holdbart og nemmere at reparere, hvis det fx bliver vådt, da skjolder og lign. kan slibes væk.

Hvis vinduespladen ikke skal være af træ, kan du også vælge et stenmateriale, fx marmor, terrazzo eller granit, som er meget hårdføre materialer. Marmor og terrazzo består dig hovedsagligt af kalk, og bliver derfor nedbrudt af syre. Granit tåler derimod stort set alt.

De fleste nye vinduer har i bundkarmen en not, hvor vinduespladen kan skubbes ind i. På den måde opnås en pæn afslutning. Har vinduet ikke en sådan not kan vinduespladen stødes op til karme og evt. afsluttes men en fuge eller en liste.

Hvordan vedligeholdes en vinduesplade?

En vindueskarm får meget sollys. På vinduesplader (eller karme) af malet træ kan det medføre, at malingen tørrer ind, og der kommer revner. Revner opstår oftest i malingen, som krakelerer, fordi træet arbejder.

Krydsfinér og MDF-plader vil ikke flække eller arbejde på samme måde som massivt træ. Men du bør alligevel nøje overveje, om disse materialer egner sig til dine vinduesplader. De er temmelig skrøbelige overfor vand. En MDF-plade svulmer op ved vandpåvirkning, og krydsfiner kan vride og slå sig.

En vinduesplade af marmor eller andet stenmateriale er nem at vedligeholde. Den skal bare tørres af med en våd klud. Marmor bliver heller ikke på samme måde som træ påvirket af sol og varme.