Spørg Bolius

Vores pudsede facade skaller af – hvad gør vi?

Kære eksperter

Vi har et 16 år gammelt hus med en vestvendt facade, der volder os nogle problemer. Der er ikke problemer med husets andre facader.

Det er et muret hus med pudsede facader, der herefter er malet med silicat maling. Der er ingen udhæng.

Den problematiske facade begyndte efter nogle år (7-8 år) at skalle flager af pudset af. En murer pudsede hullerne for ca. 4 år siden, og facaden blev igen malet med silicatmaling.

Nu fremstår den igen meget afskallet, og den samme murer foreslår efter at have rådført sig med en konsulent fra skalflex, at hele facaden bliver afslebet og vandskuret med indfarvet puds fra skalflex. Herefter påsmøres et lag vandstop.

Vi beder om jeres råd, da vi gerne vil sikre os, at det er den rette behandling, vores murer foreslår. Så det virker denne gang, og pudset ikke på ny skaller af efter nogle år

Mvh Bjarne A.

Hej Bjarne A

En pudset facade skal kunne "ånde", og være modtagelig for vand. Jo mere åben den pudset facade er, desto nemmere fordamper vandet på overfladen, dette gælder også inde fra kommende fugt, som kan passere pudslagene i dampform, og forsvinde med luften. Derfor er det vigtigt at tænke åbenhed, fremfor forskansning med vandtætte systemer. Silikatmalinger kan indeholde akryl i mindre eller større mængder, som medfører en fortætning af overfladen efter 2-3 behandlinger.

Alle malinger er pr definition diffusionsåbne efter 1 behandling, men ikke alle malinger er åbne efter 2-3 behandlinger, og så går det galt. Fugten ophobes i pudslagene, og pudsen stødes af med frosten.

Visse silikatmalinger indeholder akryl under 3%, dette er fint nok, ellers alternativ kan der kalkes.

Kalkningen beskytter de pudset flader, og kan behandles igen og igen, og samtidig det bedste og billigste man kan gøre ved husets pudset flader.

Held & lykke...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden