10 gode råd om bærbuske

Bærbuske som ribs, solbær, stikkelsbær, hindbær og brombær kan forsøde din tilværelse. Læs, om de skal vandes og gødes, hvornår de skal beskæres, og hvordan du undgår, at bærbuskene får sygdomme.

Vil du have store bær på dine buske, skal du sørge for, at planten får vand nok.

Vil du have store bær på dine buske, skal du sørge for, at planten får vand nok. Så kan du få store fine hindbær som disse.

1. Bærbuske kan plantes hele året, hvis de købes i potter. Er buskene ikke i potter, skal de plantes, inden der kommer blade på dem, dvs. tidligt forår eller om efteråret i oktober og november.

2. Bærbuskene elsker fuld sol, dog tåler ribs, solbær, stikkelsbær og brombær lettere skygge.

3. Sørg for, at bærbuske får vand i tørkeperioder. Især på det tidspunkt, hvor bærrene vokser og skal modne. Hvis buskene ikke får vand, bliver bærrene meget små.

4. Sygdomme og skadedyr behøver ikke at være noget problem, når der dyrkes bærbuske. Men køb resistente og sunde planter i stedet for at bekæmpe diverse skadevoldere.

5. Undgå sygdom i buskene ved at vælge disse bærsorter:

  • Ribs: Jonkheer van Tetz
  • Solbær: Titania
  • Stikkelsbær Hinnomäki (gule bær)
  • Brombær: Armenisk eller Thornfree (uden torne)
  • Hindbær: Glen Prosen og Autumn Bliss, den sidste giver bær i perioden august-november.

6. Beskær hindbær- og brombærbuske lige efter plukning. Beskær skuddene helt ned. De nye skud giver bær til næste år. Ved ribs, solbær og stikkelsbær fjernes de ældste skud i forbindelse med plukningen. På denne måde bliver der udtyndet, og der kommer lys og luft imellem skuddene.

7. Bærbuske bruger meget af jordens gødningsstoffer. Så giv buskene en grundgødning med ca. 20 gram NPK-gødning pr. plante i april og juni, eller drys et tykt lag kompost omkring de enkelte planter.

8. Sørg for at beskære bærbuskene godt, så der kommer lys og luft mellem grenene. På den måde undgår du problemer med svampesygdomme. Især hvis du samtidig køber resistente sorter.

9. Du kan også købe opstammede solbær-, ribs- og stikkelsbærbuske. Det er nemmere at plukke bærrene på opstammede bærbuske, men de giver normalt ikke så mange bær som traditionelle buske.

10. Alle bærrene kan plukkes og spises direkte fra planterne. Bærrene er særdeles velegnede til at lave frugtsaft og marmelade af, og de kan fryses.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab