1. Vær tålmodig

I marts kan vi fortsat forvente mange dage og nætter med frost og kulde, og der er ikke for alvor kommet gang i væksten hos planterne. Det bedste råd i marts er derfor at have tålmodighed lidt endnu.

2. Tjek græsplænen

Gå ikke på plænen mere end højst nødvendigt, hvis marts er kold. Riv ellers blade ud med en gummirive. Kontrollér jordens pH-værdi med lakmuspapir. Er den under 7, kan det bl.a. give mos i plænen. Drys i givet fald perlekalk ud på græsplænen: 5-10 kilo pr. 100 m2.

3. Fjern mos fra græsplænen

Hvis du ønsker at fjerne mos fra din græsplæne. fjernes det lettest i marts og april, hvor mospuderne ofte sidder løst. Du kan fjerne mos med rive, elektrisk mosfjerner, godkendte bekæmpelsesmidler eller en vertikalskærer.

Se, hvordan landskabsarkitekt Louise Axholm fjerner mos med en rive i videoen herunder.

4. Beskær træer og buske

Marts er en god måned til beskæring. Mange løvfældne buske og frugttræer (dog ikke blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser, sommerfuglebusk og lavendler indtil begyndelsen af april.

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen forklarer, hvordan du gør, i videoen herunder.

5. Gør køkkenhaven klar

Fjern ukrudt i køkkenhaven. Kultivér jorden med en god kultivator. Læg plastic ud på jorden og fastgør med fliser eller sten, så forvarmer du jorden og kan om nogle uger tyvstarte med tidlige grøntsager. Stil evt. større glasklokker på jorden, så de kan fungere som mini-drivhuse, men pas på den skarpe forårssol.

6. Klip stauderne

Klip og soignér stauderne i blomsterhaven og afklip visne frøstande. Del og omplant stauderne i bedene, hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør.

7. Plant hæk og busk

Hvis jorden er blevet lidt tør og let, er marts en god måned at plante barrodsplanter, fx hækplanter og buske. Tidlig plantning giver god mulighed for overlevelse. Plant fx nogle af havens virkelige 'smykkestene', forsythia, ribes, kirsebærkornel, klatrende vinterjasmin og troldnød (Hamamelis), der blomstrer i det helt tidlige forår.

8. Plant de rigtige blomster og flyt forårsløg

Vent med at plante sommerblomster - det går altid galt, hvis du gør det i marts. Vælg i stedet stedmoder, forglemmigej og bellis - de kan klare nætter med frost og er smukke indtil sankthans.

Flyt evt. blomstrende forårsløg, men vær forsigtig. Stik ned i jorden omkring løgene med en spade. Stik spaden ind under løgene og løft forsigtigt op.

9. Skær og klip

Skær eller klip visne grene og skud af planter, som er afsvedet af frosten. Skær eller klip altid tilbage til de steder, hvor der er grønt ved barken eller synlige grønne skud eller knopper.

10. Fjern ukrudt

Marts/april er det bedste tidspunkt at starte med at bekæmpe ukrudt i haven. Det er let at se ukrudtet, da det ofte begynder at gro tidligere end havens andre planter. Om sommeren har ukrudtsplanterne fået længere rødder og er derfor sværere at hive op.

Lug enten havens bede igennem for ukrudt ca. hver tredje uge fra marts/april og frem til sankthans, eller gå en haverunde hver eller hver anden dag, og fjern det ukrudt, du ser.

Podcast: Mig og min have

Episode 1: Forspiring

Her i første udgave af 'Mig og Min Have' skal vi aflægge Egeskov Slotshave et besøg, hvor vi vil sætte fokus på forspiring og dyrkning. Det stadigt forholdsvis mørkt udenfor og dagene relativt korte, så forspiring kan godt være lidt af en udfordring.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit