30er-hus med sjæl, charme og lækker terrasse

Huset fra 1935 har fået den helt store makeover, men de nye ejere har lagt vægt på, at alt skulle ske med stor respekt for husets oprindelige kvaliteter, som der var mange af. Så i dag har de både fået et moderne hus og et hus, hvor forbindelsen til fortiden er intakt.

30'er bungalow

Den gamle jordterrasse blev fjernet og erstattet af en moderne træterrasse i ipé-træ, der som ejerne selv siger ”klæder huset”. Det var arkitektens idé at indbygge det japanske ahorntræ i terrassen. Det vil med tiden vokse op og give let skygge til den sydvendte terrasse.

Fakta om ombygningen

  • Familien fik: Energioptimering af 210 m2 bolig med bl.a. hulmursisolering samt isolering af loft og 1. sal, installering af solfangere og forsatsvinduer. Derudover ændring af planløsningen i stueetagen, nye tagvinduer og kvist, udskiftning af rør og radiatorer, 2 nye badeværelser, nyt køkken-alrum med udgang til terrassen, nyt vinduesparti i karnappen, stor træterrasse og ny markise.   
  • Processen: Renoveringen er foregået i etaper og har taget ekstra lang tid, fordi parret ikke har sendt projektet i totalentreprise, men selv har indhentet tilbud og fundet håndværkere fra opgave til opgave. Første store ryk tog omkring 9 måneder. Tredje og foreløbigt sidste byggeprojekt var anlæggelsen af den nye træterrasse.  
  • Materialevalg udvendigt: Karnappen er restaureret med nye vinduer i teak, der matcher de oprindelige, som familien valgte at bevare og supplere med forsatsvinduer. Nye inddækninger omkring karnappen er udført i kobber. Træterrassen er bygget i ipé-træ.
  • Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 1,8 mio. kr.

─ Der er noget ved det hus, som er rigtigt godt. Det har jo alt det, som vi har efterlyst, så skal vi ikke tage ud og se på det igen?

Det er snart seks år siden, at Monica fik overtalt sin ægtemand Sune til at tage ud og kigge en ekstra gang på huset fra 1935 på den idylliske villavej i Gentofte nord for København.  Og i dag er hun glad for, at hun lyttede til sin mavefornemmelse. Det ekstra kig endte nemlig med, at de købte huset, og det har de aldrig siden fortrudt. Heller ikke selv om de har været igennem en omfattende og dyr renovering, som kom til at vare omkring 5 år, før det sidste bræt på den nye træterrasse var lagt. Byggeriet måtte undervejs også stilles lidt på standby på grund af en tvillingefødsel. Da de købte huset bestod familien kun af tre medlemmer, men i dag er Christoffer på 6 år storebror til både Gustav og Nicolai på to år.   

Men tilbage til huset, som viste sig at være et godt valg. 

- Man taler altid om, at huse har sjæl, og det mærkede jeg med det samme her. Selv om der var meget, som skulle ændres og moderniseres, var der også så meget godt at arbejde ud fra. Der var mange charmerende detaljer ved huset, og det virkede solidt. Det har vi fået bekræftet, for ikke en eneste gang under ombygningen er vi stødt på ubehagelige overraskelser omkring husets grundlæggende stand, fortæller Monica.

Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Arkitekt som sparringspartner

Da hushandlen var landet blev Monia og Sune af nogle venner anbefalet at tage kontakt til arkitekt Thomas Hjort fra M4 Arkitekter og medlem af Danske Boligarkitekter. Og ligesom de aldrig har fortrudt valget af hus, har de heller ikke fortrudt valget af arkitekt – og at de i det hele taget benyttede en arkitekt.

─ Vi har fået så meget ud af at sparre med Thomas om de forskellige løsninger. Da vi diskuterede placeringen af køkkenalrummet var han fx slet ikke i tvivl om, hvordan det skulle placeres. Vi diskuterede også, om vi skulle nedlægge et ekstra værelse for at få et endnu større køkkenalrum, men det advarede han imod. I kan aldrig få for mange værelser, og det må vi give ham ret i dag, hvor vi har tre drenge, fortæller Monica.

Et andet af Thomas Hjorths fingeraftryk er den smukke entré. Her var der før lukket mellem indgangsparti med trappen til 1. sal og en fordelingsgang inde i huset. I dag er det ikke længere en lille entré, man træder ind i, men et smukt hall-agtigt rum, hvor dagslyset falder smukt ned gennem to store ovenlysvinduer.

Men ud over at få nogle smukke rum og en funktionel indretning, der passer til livet i en moderne familie, var der i forbindelse med renoveringen også hele spørgsmålet om energiforbruget. Hulmursisoleringen var oplagt, og derudover har familien fået isoleret skråvæggene på 1. salen og loftet.

─ Egentlig var det ikke planen, at der skulle isoleres på 1. salen, men vi fandt hurtigt ud af, at det var nødvendigt. De tidligere beboere må også have haft det koldt her, for i et af værelserne var der opsat to radiatorer oven på hinanden, dem grinede vores håndværkere meget af, fortæller Monica.

Se flere af arkitekt Thomas Hjorts projekter

Gamle vinduer blev bevaret

I stueetagen valgte de nye ejere efter råd fra arkitekten at beholde de fine, gamle teakvinduer. Netop vinduerne er en del af husets DNA, som det ville være synd at skifte ud og erstatte med nye energivinduer, og rent energimæssigt vil der heller ikke kunne hentes det store her. Energimæssigt er de store landvindinger gjort med hulmursisoleringen samt isolering af gulve og loft.

─ Det hjælper, at der er forsatsvinduer, men om vinteren kan man da godt mærke, at der er koldt, hvis du står lige ved dørpartiet ud til haven, men så trækker vi gardinerne for om aftenen, siger Monica.

Bevar de gamle vinduer!

Et hus med masser af karakter og med materialer, der patinerer smukt.

Sådan beskriver arkitekt Thomas Hjort bungalowen fra 1935. Han roser parret, fordi de fra starten havde øje for, at de mange kvaliteter ved det oprindelige hus ikke måtte gå tabt ved renoveringen. En af mange kvaliteter var de oprindelige vinduer i teaktræ. Her stod valget mellem at skifte til nye og mere energirigtige eller bevare de gamle og flot patinerede vinduer og så betale lidt mere i varme. Efter rådslagning med energivejleder Jesper Steensen vandt de gamle vinduer.

─ Det er så lidt familien kan spare ved at udskifte vinduerne. Derfor er problemet med varmetab løst med nye forsatsvinduer, der ligner de gamle vinduer, fortæller Thomas Hjort, som er meget tilfreds med, at arkitektur og æstetik i dette tilfælde blev prioriteret højest.

Fandt selv håndværkerne

Hele processen omkring renoveringen har taget ekstra lang tid, fordi parret ikke har sendt projektet i totalentreprise, men selv har fundet håndværkere fra byggesag til byggesag.

─ Og vi har shoppet mellem firmaerne og hver gang indhentet 2-3 tilbud. Det er dog ikke altid, at vi har  valgt det billigste. Det er sket lige så tit, at vi har valgt dem, som vi havde størst tillid til og fik anbefalet af andre, siger Monica.

En af de bedste anbefalinger kom fra hendes forældre. Gennem dem lykkedes det at finde netop den tømrer, der påtog sig at konstruere hele vinduespartiet i karnappen i opholdsstuen med den samme type  sprosser som det gamle. Netop karnappen med det store vindue er i den grad husets signatur.

Vinduerne er en del af husets DNA. Derfor valgte ægteparret ikke at erstatte dem med nye vinduer.

─ Det tog os meget lang tid at finde en løsning her. Træet i det gamle vindue var råddent og kunne ikke reddes. Men det var vigtigt for os, at det nye vindue skulle ligne det gamle, bortset fra de blyindfattede ruder, som ikke lige var os, siger Monica.

De første tilbud, som blev hentet hjem, var dog til et svimlende beløb, men da de endelig fandt frem til den rigtige tømrer, var han ikke bange for at påtage sig opgaven og det til en pris i et noget mere humant leje. Det er ingen hemmelighed, at det koster dyrt at renovere et hus så omfattende og dybtgående, som Monica og Sune har gjort. 

─ Vi har valgt at bruge en stor del af pengene på de langsigtede ting, som man ikke umiddelbart lægger mærke til som fx isolering. Det har været vigtigere for os at få de basale ting i orden, og at den gamle ånd i huset blev bevaret.

Det foreløbig sidste projekt var anlægget af en ny terrasse sidste år, og her blev Thomas Hjort igen  kontaktet. Han kunne nu glæde sig over, at stort set alle de ting, som han havde foreslået parret, da de købte huset, var blevet ført ud i livet, men der manglede en ordentlig terrasse.  Den gamle terrasse var bygget op af jord, som stammer fra udgravningen af kælderen, da huset blev bygget. Den måde at bygge terrasse på er meget tidstypisk, men ikke nogen god løsning, fordi det kan give fugtskader på mur og fundament. Al jorden blev derfor fjernet og kørt væk og i stedet blev bygget en smuk træterrasse, som stilmæssigt passer til det ældre hus. 

─ Og igen fik vi så meget ud af at sparre med en arkitekt. Fordelen ved Thomas er, at når vi taler om de forskellige muligheder, begynder han straks at tegne skitser, så vi med det samme får en fornemmelse af, hvordan det kan komme til at se ud, fortæller Monica.

Hun og resten af familien kan nu læne sig tilbage og nyde et komplet nyrenoveret hus – nåh ja, der mangler lige kælderen, hvor planen bl.a. lyder på, at der skal indrettes et rum til bordtennis. 

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab