Selvom radon er en ganske naturlig gasart, der findes over alt, er det værd at tjekke, om mængden af radon i dit hjem er for høj. Radon er nemlig radioaktivt og kan påvirke helbredet.

Her er 5 gode grunde til at tjekke niveauet af radon i dit hjem:

  1. Radon kan hverken ses, mærkes, lugtes eller smages. Den eneste måde du kan finde ud af hvor meget radon, der er i dit hjem, er ved at få det målt.
  2. Hvert år er radon medvirkende årsag til 300 dødsfald som følge af lungekræft. Jo mere radon du har i boligen, desto større er sandsynligheden for at få lungekræft.
  3. Hvert 5. enfamiliehus har for høje niveauer, så sandsynligheden for at din bolig er i risikogruppen, er relativ høj. Til gengæld er der også en god chance for, at niveauet er lavt. Testen vil give dig klarhed om, hvorvidt du bør gøre noget for at sikre din bolig mod radon, eller om du kan sove trygt om natten.
  4. Det er forholdsvist nemt og billigt at teste for radon, og derfor kan en radontest være en god investering for din sundhed. Bestil en test hos et målefirma, stil målerne op og send dem hernæst ind til analyse efter 2-3 måneder. Kort tid efter får du dit resultat tilsendt med posten.
  5. En test for radon kan være det første skidt mod at mindske sundhedsrisikoen i dit hjem. I mange tilfælde kan du nedbringe niveauet af radon ved hjælp af udluftning og ventilation. Andre gange skal der byggetekniske løsninger til. Testen vil hjælpe dig med at finde den bedst egnede løsning.