Åbn døren og sov godt

Det er helt godnat at sove med lukket dør til børneværelset

Luften i børneværelset bliver dårlig, hvis den får lov at stå stille. Og dårlig luft kan give hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. I yderste konsekvens svækker det indlæringsevnen, og det er der ingen grund til. Navnlig ikke, når I blot ved at holde døren åben til børneværelset kan sørge for den fornødne luftcirkulation. 

Åben eller lukket dør til børneværelset?

Indeklimaet bliver markant dårligere om natten, hvis døren er lukket til børneværelset. Se forskellen på en åben dør og en lukket dør herunder.

For højt CO2-niveau på børneværelset er tegn på dårligt indeklima

Når vi sover på et værelse med lukket dør, stiger CO2-niveauet, partiklerne hober sig op, og luftfugtigheden stiger. Med en åben dør vil luften generelt blive bedre. 

Om natten udånder vi alle CO2, mens vi sover. Bliver CO2-niveauet for højt, kan det give dårlig nattesøvn. 7 ud af 10 børnefamilier har et indeklima mellem kl. 19 og 07, hvor der er mere CO2 i luften end anbefalet. Det viser en rapport fra /KL.7 og Realdania. 

CO2 er ikke farligt i sig selv, men et højt CO2-niveau er tegn på et dårligt indeklima. Det er en indikation på, at luften ikke bliver nok udskiftet, og det betyder, at dit barn kan være træt, utilpas og ukoncentreret om morgenen. 

  • Under 1000 ppm: Godt indeklima
  • 1000-2000 ppm: Dårligt indeklima
  • Over 2000 ppm: Meget dårligt indeklima

Arbejdstilsynet anbefaler, at CO2-niveauet ikke overstiger 1.000 ppm. 

Sådan får du sund luft på børneværelset om natten

Det er enkelt og gratis at få sund luft på børneværelset. Åbner du døren om natten, vil luften på børneværelset blive blandet med luften fra resten af boligen, og på den måde vil CO2-niveauet ofte blive på et acceptabelt niveau, mens barnet sover. Døren skal helst være mere end 20 cm åben. Har I et ventilationssystem i boligen, er det stadig en god idé at lade døren stå lidt på klem. 

Få hjælp til at huske at åbne døren om natten. Print en dørhænger til dine børn eller børnebørn. 

Test dig selv: Sover dit barn i god luft?

Svar på tre spørgsmål og se, om luften på dit barns værelse er tiptop, middel eller tung - og om chancen er størst for, at dit barn er frisk og veloplagt, lidt træt om morgen eller træt og uoplagt. 

Få mere viden om indeklima

Vil du have mere viden? Tilmeld dig vores nyhedsbrev om indeklima, som udkommer hver fjerde uge. Når du tilmelder dig, accepterer du vores retningslinjer. Hvis du fortryder din tilmelding til nyhedsbrevet, kan du afmelde det via afmeld-linket i bunden af nyhedsbrevet.

Tilmeld dig her:

Artikler og videoer om indeklima på børneværelset

Vi gør dig klogere på børn i boligen

Plads til børneliv

Børn har afgørende betydning for hvor og hvordan, vi vælger at bo, viser en ny undersøgelse. Se hvilken boligtype flertallet udpeger som den idéelle børnebolig, og få tip til hvordan du får udnyttet kvadratmeterne, så der samtidig er styr på sundhed og sikkerhed for de små.