Det skete for skomagerne, for typograferne og for skrædderne. Ny teknologi og nye produktionsformer betød, at deres håndværk kunne klares automatisk og både billigere og hurtigere. Derfor er disse professioner i dag stort set uddøde. 

Det samme kan nu være ved at ske for de serviceydelser, ejendomsmæglere og boligadvokater tilbyder i Danmark, mener direktør i Instituttet for Fremtidsforskning, Jeffrey Saunders, der har forsket i automatiseret beslutningstagning inden for videnarbejde, bl.a. i advokat-, revisions- og konsulentbranchen.

 - En bolighandel består typisk af en række standarddokumenter, -procedurer og -aftaler, som et menneske ikke behøver at sidde med. Det kan lige så godt blive håndteret af et intelligent softwareprogram, siger Jeffrey Saunders.

Værdi på 1,2 millioner boliger vurderes

Hjemmesider som Robinhus og Boliga har i flere år tilbudt selvsalgsløsninger med billig og hurtig håndtering af handelsdokumenterne. Men inden for de seneste måneder har sider som bolighed.dk og myhousebook.dk været i medierne, fordi de nu også går ind i selve værdisættelsen af boligerne, som ellers hidtil kun har været forbeholdt ejendomsmæglerne. 

På nuværende tidspunkt vurderer boligsiderne værdien af omkring 1,2 millioner danske boliger, uanset om de er til salg eller ej. 

Den automatiserede værdisættelse af en bestemt bolig fastslås ved hjælp af en såkaldt algoritme, en slags opskrift eller formel, der løbende laver beregninger ud fra en række vægtede parametre som fx salgsprisen på boliger i nærområdet, den gennemsnitlige kvadratmeterpris i området samt tilgængelige oplysninger om boligens stand, fx i BBR-registeret. Samtidig kan boligejeren på siderne også selv angive værdien af sin bolig, hvis de ikke mener, den automatiserede værdisættelse passer. 

LÆS OGSÅ: Se, hvor meget din og naboens bolig er værd 

SÅDAN FUNGERER BOLIGSIDERNE

bolighed.dk har det primære formål er at vurdere værdien af boliger nu og i fremtiden. Du kan selv justere værdien på din bolig, hvis du mener, der er forhold, som ikke er taget med i vurderingen. Du kan også sætte din bolig "måske til salg", så andre brugere kan henvende sig til dig og høre nærmere. Du kan også følge andre boliger og få besked, hvis de bliver sat til salg. Bolighed.dk ejes af Nykredit, Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.

myhousebook.dker et socialt netværk, hvor du kan se en beregnet værdi af din og andres boliger samt følge med i nyheder om lokalområdet fra kommunen, opdateringer fra venner og bekendte, information om driften på lokale bus- og togforbindelser, salg af boliger i nærheden osv. Idéen er, at du ligesom med Facebook bruger tjenesten til let at skabe fællesskaber. Søger du efter en ny bolig, kan myhousebook.dk også oplyse dig om nærmiljø, skoler, lokalplaner, evt. registrerede støjgener m.m. Myhousebook.dk er drevet af bl.a. salgs- og kommunikationsvirksomheden CDM A/S og Norfalck og samarbejder med BRFkredit.

bolighandel.dk er en hjemmeside, hvor du kan finde de boliger, der er til salg ud fra kriterier som pris, størrelse m.m. Bolighandel.dk har også en boligberegner, hvor du kan beregne værdien på din egen bolig, men ikke andres. Derefter kan du sætte din bolig til salg gennem bolighandel.dk og andre hjemmesider og få et møde med en advokat fra Danske Boligadvokater. Idéen er, at du kan sælge din bolig billigere end ved et traditionelt salg gennem en ejendomsmægler, og at du kun tilkøber de ydelser, du har brug for. Bolighandel.dk samarbejder bl.a. med Arbejdernes Landsbank, Alka Forsikring og Frida Forsikring.

Ejendomsmæglere og boligadvokater skal være bedre

- Det, som er ved at ske med ekspertisen inden for bolighandel, er en generel tendens inden for meget videnarbejde: Der bliver skabt digitale systemer, der standardiserer de beslutningsprocesser, der også kan være en stor del af videnarbejdet, siger Jeffrey Saunders. 

Fx har virksomheden Turbotax i USA udviklet et softwareprogram, som hjælper amerikanske forbrugere med at udfylde deres selvangivelse. Køber forbrugerne produktet, er de samtidig forsikret af Turbotax, hvis systemet begår fejl, og de rammes af et skattesmæk. 

Inden for bolighandel er siderne zillow.com og trulia.com blevet enormt populære i USA. Siderne vurderer værdien på millioner af amerikanske boliger, uanset om de er til salg eller ej, og giver besøgende mulighed for at byde på huse, der ikke er til salg. Samtidig kan den boligsøgende få en lang række informationer om det område, han overvejer at flytte til, fx kriminalitetsniveauet, lokale skolers kvalitet osv. 

- Skal ejendomsmæglere og boligadvokater fortsat have en berettigelse, skal de forberede sig på at levere langt mere specialiserede og værdiskabende tjenester, end de gør i dag, mener Jeffrey Saunders. 

Parcelhusejernes Landsforening: Boligsider er unødig snagen

Landsformanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær, er stærkt utilfreds med de nye boligsider, der vurderer værdien af boliger, selvom de ikke er til salg.

Ifølge Allan Malskær har foreningen, der har 50.000 medlemmer, modtaget klager fra boligejere over, at både vurderingerne og beskrivelserne af ejendommene på hjemmesiderne er forkerte. Han har meldt boligsiderne til Forbrugerombudsmanden.

- Boligejerne har jo ikke selv bedt om at få fremvist deres ejendomsdata på denne måde. Når disse boligsider alligevel gør det, og måske endda med ukorrekte informationer, kan det måske komme til at påvirke et evt. ejendomssalg i en negativ retning, mener Allan Malskær.

Til de boligejere, hvis bolig står på bolighed.dk eller myhousebook.dk har han dette råd:

- Lad være med at reagere på det overhovedet. Det kommer ikke dem ved, hvordan dit hus er indrettet. Boligsiderne prøver at få dig i fælden og etablere et kundeforhold. De må ikke selv kontakte dig, og så prøver de at få dig til at kontakte dem på denne måde. Ignorér dem, siger Allan Malskær.

Boligsider vil tjekke den lokale skole

I Danmark planlægger myhousebook.dk - foruden at anslå boligens værdi - i løbet af det kommende år at tilbyde brugerne en lang række andre funktioner på siden. Fx karaktergennemsnittet på de nærmeste skoler, indkøbsmuligheder, risiko for oversvømmelser, støjniveau i området, risiko for radonstråling, om boligen ligger på forurenet jord, hvor langt der er til farlige virksomheder og om mængden af kriminalitet i nabolaget.  

- De oplysninger, forbrugerne har brug for, når de handler bolig, behøver de ikke at få fra en ejendomsmægler. Dem kan de allerede i dag selv finde på internettet eller få direkte fra sælgeren. Vi samler blot oplysningerne på ét sted. Vi vil skabe ét stort transparent marked, siger Erik Rosenkrantz, partner i en af virksomhederne bag myhousebook.dk, CDM A/S. 

Avatar på myhousebook

Myhousebook.dk arbejder også på at skabe en virtuel hjælper på hjemmesiden, en såkaldt avatar, der kan være knyttet til den enkelte bruger og besvare alle spørgsmål i forbindelse med en handel. 

- Det kræver ikke en ejendomsmægler at svare på spørgsmål om bolighandel. Vi kan jo se, at det er de samme spørgsmål om vurdering og køb og salg af bolig, der går igen og igen. Og når spørgsmålene normalfordeler sig, er det let at standardisere svarene med et softwareprogram, men på en måde, så de samtidig tager udgangspunkt i den boligsøgendes konkrete ønsker og økonomi, som de har oplyst på deres profil, siger Erik Rosenkrantz.

Serviceydelser fra boligadvokater kan effektiviseres

Også de serviceydelser, boligadvokater tilbyder, kan også effektiviseres, mener han. 

- Boligen er en stor investering, og derfor søger køberne tryghed hos en advokat. Men hvis vi lige går ind i advokatfirmaet, er det jo ikke en partner, men en junior, der ser på kontrakten. 

- Disse servicer tror jeg også snart vil blive effektiviseret endnu mere, så man kan få godkendt en købsaftale på nettet for 500 kr. Priserne for disse ydelser er jo allerede på vej ned. Man skal give folk det, de gerne vil have, og det er en hurtig og billig godkendelse af kontrakten, siger Erik Rosenkrantz. 

Boligsiders kvalitet skal være høj

Sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen, mener, at firmaer som myhousbook.dk kan få succes med at overtage især ejendomsmæglernes rolle herhjemme over de kommende år, men deres succes vil i høj grad bero på kvaliteten af de servicer, de tilbyder. 

- Brugerne skal have en klar fornemmelse af at spare tid og penge ved at bruge siderne. Samtidig skal sidernes vurderinger af boligernes værdi være relativt præcis. Oplever brugerne, at siderne flere gange skyder forkert med en halv eller hel million, vil de miste interessen, mener Curt Liliegreen. 

Svært at vurdere boligers pris flere steder

Han peger på, at det især er svært at komme med præcise vurderinger i områder, hvor der sælges få boliger, eller hvor boligmassen er meget forskelligartet med hensyn til materialer og alder. 

Og det kan være svært nok for en ejendomsmægler, der kender området. Det vil være endnu sværere at ramme med en algoritme, der netop tager udgangspunkt i salg af boliger i nærområdet og en gennemsnitlig kvadratmeterpris, mener Curt Liliegreen. 

LÆS OGSÅ: Boligsider vurderer huspriser vidt forskelligt 

Boligsider skal være trygge at bruge

Jeffrey Saunders fra Institut for Fremtidsforskning mener, at boligsidernes evne til at skabe en følelse af tryghed hos brugerne også bliver afgørende for, om de får succes. Ikke mindst, når det handler om den service, boligadvokaterne tilbyder. 

- Der vil altid være nogle modige pionerer blandt forbrugerne, der synes, det er spændende, alene fordi det er nyt, men hvis boligsiderne skal slå bredt igennem, så skal den almindelige dansker også stole på dem og turde det. En bolighandel drejer sig trods alt om mange penge for de fleste mennesker, og de kommer ikke til at benytte hjemmesiderne, hvis de ikke føler sig trygge ved dem, siger Jeffrey Saunders. 

Boligøkonom: Ingen revolution

Lektor i boligøkonomi på CBS, Jens Lunde, er dog skeptisk over for, om digitaliseringen af bolighandlerne vil lykkes. 

- Både ejendomsmæglerne og boligadvokaterne vil stadig have en rolle i markedet i en overskuelig fremtid. Det er da meget godt, at nogen forsøger med noget konkurrence, men det er ingen revolution, mener Jens Lunde. 

Ejendomsvurderinger har ramt meget forkert

Han tvivler på, at de nye hjemmesider kan gøre det bedre, end den offentlige ejendomsvurdering hidtil har kunnet gøre, og som nu er under revidering. 

- Den offentlige vurdering har eksisteret i mange år og været baseret på input fra dygtige vurderingsmænd, SKAT og andre data, og alligevel var der brug for ejendomsmæglere og boligadvokater. Jeg tvivler på, at disse hjemmesider kan gøre det bedre end den offentlige vurdering, siger Jens Lunde. 

Boligsider vil være bedre end ejendomsmæglere

Erik Rosenkrantz fra myhousebook.dk er dog fortrøstningsfuld. 

- Vores mål er at kunne ramme inden for 5 procents nøjagtighed på 95 procent af boligerne i slutningen af 2016, og vi vil gerne hen, hvor vi er bedre end ejendomsmæglerne. Det er jo fascinerende at se, hvor meget selv ejendomsmæglere rammer forkert i DR’s Hammerslag-programmer, siger Erik Rosenkrantz.

Ejendomsmæglere: Der er stadig brug for os

- Ejendomsmægleren vil fortsat have rollen som rådgiver for sælgere, som står for det hele fra at sætte boligen til salg og alt benarbejdet til den endelige overdragelse.

Det siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Torben Strøm. Han frygter ikke, at sites som bolighed.dk og myhousbook.dk vil tage brødet ud af munden på mæglerne, efterhånden som sidernes vurderingsalgoritmer bliver bedre.

- Nej, det er begrænset, hvor mange data man har til at smide ind i en mekanisk vurderingsmodel. Du kan ikke komme i nærheden af en vurdering, hvor ejendomsmægleren foretager en fysisk besigtigelse af boligen. Der er utrolig mange forhold, boligsiderne ikke kan få med, fx hvor nyt er taget og vinduerne, er køkkenet gammelt, er kælderen fugtig, er terrassen rar at være på, er udestuen grim osv. Man kan jo se, hvor svært det har været at ramme præcist med de offentlige vurderinger, der også er en slags automatiseret vurdering, siger Torben Strøm.

- Antallet af vigtige dokumenter i en ejendomshandel er steget igennem årene, og derfor er det vigtigt at få hjælp fra en uddannet ejendomsmægler, men Torben Strøm, der forventer et stigende behov for ejendomsmæglere, men i højere grad som rådgiver for købere. 

Advokater frygter for den frie prisdannelse

Hos brancheforeningen Danske Boligadvokater, der selv samarbejder med boligsiden bolighandel.dk, er formand Jan Schøtt-Petersen åben over for nye digitale værktøjer, der kan gavne boligejere og -købere.

- Vi har ikke noget imod, at man samler informationer og linker til tegneprogrammer osv. Sådan er den digitale udvikling. Men bolighed.dk og myhousebook.dk går for vidt, når de beregner og offentliggør priser på boliger, der ikke er sat til salg, mener Jan Schøtt-Petersen, der også har meldt dem til Forbrugerombudsmanden.

- Siderne fremstiller deres vurderinger, som om de er en form for børskurs eller listepris. Men det er det jo netop ikke. Det er pengeinstitutter, der står bag, og vi ved ikke, hvordan deres beregningsalgoritme er skruet sammen, og hvornår de ændrer på den, siger Jan Schøtt-Petersen.