Mange kontoransatte har sparet turen til og fra arbejde og dermed også myldretidstæthed på enten motorvej eller i den kollektive trafik det seneste års tid. Og mulighederne for hjemmearbejde under coronakrisen har fået en del til at overveje at flytte længere væk fra deres nuværende arbejdsplads. 

På landsplan overvejer 6,8 procent at flytte længere væk fra jobbet på grund af de muligheder for hjemmearbejde, som coronakrisen har givet. Og interessen er endnu større i København og i større byer, hvor hver tiende overvejer at flytte længere væk.

Det viser den store, årlige undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø” blandt mere end 7.000 danskere udført af Kantar Gallup for Realdania og Videncentret Bolius. I år har en række af spørgsmålene handlet om corona, og pandemien har altså påvirket vores overvejelser om at flytte. 

Særligt unge familier vil flytte ud

Det er oplagt, at vi overvejer vores forhold til boligen, og hvor vi skal bo, når vilkårene omkring os ændrer sig, mener Ulrik Heilmann, adm. direktør i Videncentret Bolius. 

– Vi ved, at boligen har stor betydning for danskernes hverdag og livskvalitet. Der er blevet investeret mange penge i boligen både indendørs og udendørs det seneste år, og det viser også, hvor vigtig boligen er for os. Og det er kun naturligt, at man overvejer sin boligsituation i forbindelse med, at flere af os har været hjemme og brugt mere tid i boligen, siger Ulrik Heilmann. 

Undersøgelsen viser, at det særligt er de unge i alderen 25-39 år, som overvejer at flytte længere væk fra den nuværende bolig. Her er det hver sjette, der mener, at mulighederne for at arbejde digitalt under coronakrisen har påvirket deres forestilling om, hvor de skal bo. 

Og det billede bekræfter ejendomsmæglerkæden Home. Allerede inden coronakrisen var der en stigende interesse for de mindre byer, særligt blandt unge familier, og den interesse er blevet forstærket af udsigten til flere hjemmearbejdsdage. 

– Vi hører fra mæglerne, at mange yngre boligkøbere har fået øjnene op for at rykke længere væk fra de største byer. Corona har vist, at vi kan arbejde på en anden måde, og derfor kan man godt bo flere kilometer fra sin arbejdsplads. Hvis man ikke behøver at pendle hver eneste dag, men kun et par gange om ugen, kan man få hverdagen til at hænge sammen i forhold til børnepasning, fritidsaktiviteter og så videre, forklarer Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker hos Home. 

Førstegangskøbere kan komme ind på boligmarkedet

En anden forklaring er, at boligpriserne i og omkring de større byer gør det svært for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet, og her har erfaringerne med hjemmearbejde givet nogle mod på at lede efter bolig en tak længere væk fra hovedstaden end tidligere. 

– Priserne på boliger er steget, og særligt i hovedstadsområdet er de svære at komme i nærheden af for yngre boligkøbere. De har nu muligheden for at få foden inden for på boligmarkedet, få eget hus og egen have, hvor de ser ind i en fremtid, hvor de skal transportere sig selv mindre mellem hjem og arbejde, siger Henrik Hauthorn Jensen. 

– Bølgen var allerede i gang inden nedlukningen, men det er corona og boligpriser i en skøn forening, der skubber på den bølge, siger han. 

Urbarnisering og forskydning

At en del af os overvejer at flytte længere væk fra jobbet er én ting – om vi så gør alvor ud af det, er en anden ting, understreger Stine Lea Jacobi, programchef hos Realdania. Der er nemlig mange faktorer, der spiller ind, når vi endelig beslutter os for at flytte.  

– Vi har stadig en urbanisering i Danmark. Tendensen er ikke, at folk flytter i store tal fra Vesterbro til Sønderjylland, men der er i højere grad en forskydning fra de større byer til forstæderne og måske fra forstæderne til deres opland. 

For de personer, der vælger at skifte livet i byen ud med et liv på landet, handler det i høj grad om adgangen til natur, forklarer Stine Lea Jacobi. 

– Fra vores arbejde med landsbyklynger ved vi, at det er adgangen til naturen samt de nære fællesskaber, der trækker. Og det er også en tendens, der allerede var på vej, men som er blevet forstærket det seneste år, nemlig interessen for friluftsliv, vandring og adgang til naturen, siger Stine Lea Jacobi. 

49,7 % af de 25-49 årige er helt enige eller enige i, at coronakrisen har gjort det mere attraktivt at bo i små byer eller på landet.

Kilde: ”Danskerne i det byggede miljø”, Kantar Gallup for Videncentret Bolius og Realdania, april 2021

– Det bliver spændende at se, om der kommer handling bag overvejelserne om at flytte længere væk fra de større byer, eller om det i stedet bliver til en stor efterspørgsmål på fritidsboliger, som vi også har set. Det er endnu for tidligt at se, om det her ændrer ved den generelle tendens til urbanisering, siger Stine Lea Jacobi.