Når det er sommer og solen skinner, er det dejligt at kunne gå direkte fra sin lejlighed og ud under åben himmel på en altan og få lidt luft eller spise aftensmaden. 

Den mulighed drømmer flere og flere boligsøgende danskere om, viser en undersøgelse foretaget af boligsiden Boliga, hvor brugernes indtastning af ordet ’altan’ i fritekstsøgefeltet under boligjagten er optalt.

Mens der i 2016 blev søgt 115.149 gange på ordet ’altan’, var tallet to år efter i 2018 mere end fordoblet til 292.969 søgninger. 

Men ønsket om en altan er ikke bare stigende. Boligsiden Boliga har undersøgt, hvilke ord, der siden 1. januar 2016 oftest er blevet tastet i fritekstsøgefeltet, når boligdrømmen skulle opfyldes, og her ligger ’altan’ med i alt 663.922  søgninger på en suveræn førsteplads som det flittigst søgte ord. Langt foran ’havudsigt’ og ’udsigt’ på anden- og tredjepladsen med henholdsvis 212.367 og 81.508 søgninger, mens ellers også populære plusser som ’garage’ og ’elevator’ liggere endnu længere nede.

Får lejligheden altan?

Den store interesse for de udendørs kvadratmeter til lejligheden oplever ejendomsmægler hos Home, Mogens Brask, til daglig, når han sælger boliger på Nørrebro i København.

- En altan har stor betydning for en lejlighed. Hvis lejligheden ikke allerede har altan, spørger de boligsøgende som det første, om der så er et altanprojekt i gang, fortæller han, men påpeger, at det kommer an på lejlighedens målgruppe.

- Er det studerende, der ofte ikke har et stort budget, og er lejligheden lille, er en altan ikke afgørende. Her vil man typisk hellere have et par kvadratmeter mere til boligen. Altanen begynder først at være rigtig vigtig med bolig nummer to, hvor man har gjort sig lidt erfaringer, og hvor økonomien er bedre, ligesom en stor altan først rigtig rykker på de helt store lejligheder på 5-6 værelser. Prisklassen her gør nemlig, at man mere ligeglad med at betale 300.000 kr. ekstra, siger Mogens Brask. 

- Vi vil kun have lejlighed med altan

En altan var altafgørende for parret Janne og Bjarne Skjoldgaard, da de efter en tid med hus skulle finde ny bolig.

- Havde lejligheden her ikke haft altan, havde vi ikke valgt den. Jeg kan ikke forestille mig at flytte i en lejlighed uden altan. Det er vigtigt for os, at vi kan lukke op og gå ud. Sidde derude og spise og læse en bog, fortæller Janne Skjoldgaard, der kan glæde sig over, at hendes lejlighed har hele to altaner.

Københavns altaner smitter

Mogens Brask ser ikke efterspørgslen af lejligheder med altaner som et nyt fænomen. I stedet er der en selvforstærkende effekt i spil.

- Altaner blev også efterspurgt i 1990, og især i nullerne blev uderummet mere eftertragtet. Men dengang var der langt færre altaner, hvorfor blot et hurtigt kig rundt på byens lejligheder, lod det blive ved en drøm for de fleste. I dag er der omvendt mange, der har en altan, og jo flere, der har en altan, jo mere almindeligt bliver det, og jo flere vil have det. Det smitter, siger Mogens Brask, der dog også tror de varme somre har haft indflydelse på interessen.

Altanbølgen omfatter også gamle lejligheder

Ofte kan Mogens Brask berolige de boligsøgende med et ’ja’ til deres spørgsmål om altanprojekt. Rigtig mange boligforeninger i København får nemlig sat altaner på de gamle lejligheder i disse år, hvor drømmen om det søde altanliv også har bredt sig.

Ifølge tal fra Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune, der vurderer, om der skal gives grønt eller rødt lys til altanprojekter i hovedstaden, er antallet af ansøgninger vokset fra 190 i 2013 til 334 i 2018. Det samme er godkendelserne. Hvor 163 ansøgninger blev godkendt i 2013, fik hele 313 således et stort ja i 2017 og 298 i 2018. Tallene kan dog være påvirket af ofte ændrede regler på området.

Altanvirksomheden Altan.dk, der i øjeblikket sælger godt 3.000 altaner om året til landets boligforeninger, kan også mærke, at den er del af et opsving.

- Udviklingen de seneste år har været stor. Et godt stykke inden maj var slut, havde vi allerede nået målet for måneden. Så det går rigtig godt, fortæller marketingschef i virksomheden, Ulrik Knudsen og fortsætter:

- Det er drømmen om det gode liv, hvor man kan sætte sig ud og spise på altanen, stille barnevognen og få lys og luft, vi oplever, der trækker. Mange har solgt deres hus og er derfor vant til en have, når de flytter i lejlighed. Men her er det bare ikke særligt nemt at bære det hele ned i gården fra 4. sal. En altan er der, når man har brug for den, og giver mulighed for et privat uderum.

Utænkeligt med nybyg uden altan

Især når det kommer til nybyggede lejligheder, har altanen vist sit klare indtog.

- Det er stort set utænkeligt at lave en ny ejerlejlighed i dag uden altan, og sådan har det været de seneste 10 år, hvor der er bygget rigtig meget. Ellers kunne folk jo lige så godt flytte i en af de gamle lejligheder, fortæller Henrik Bengtson, der som ejendomsmægler hos Home sælger nybyggede lejligheder i hovedstaden.

De nye boliger har også den fordel, at altanerne kan være større, end de påsatte altaner på ældre byggeri. Regler for mængden af dagslys til underboen, der er en af de mest afgørende faktorer for en godkendelse, kan nemlig overholdes ved at bygge altanen et stykke ind i facaden fra start. Og det trick bliver flittigt brugt.

- For 25 år siden var man glad, bare der var en altan. Men det er klart: Jo større altanen er, jo bedre. Sådan er det med alle altaner. Derfor dækker mange nybyggede lejligheder også hellere over fx 98 m2 end 100 m2, hvis altanen så lige er de 2 m2 større, fortæller Henrik Bengtson.

Boligsiden Boliga har også optalt antallet af søgninger i fritekstsøgefeltet på ’stor altan’ og ’tagterrasse’ for de seneste tre et halvt år år. Og selvom det slet ikke når ’altan’-højder’, er der tale om en forholdsvis stor stigning for begge ord mellem 2016 og 2018 fra henholdsvis 371 til 595 og 1.055 til 1.465. 

Altaner på 20-30 m2 i Kanalbyen i Fredericia

Den interesse har man haft øje for i Fredericia, hvor der som en del af det nye område ’Kanalbyen’ netop nu er ved at blive opført et lejlighedsbyggeri kaldet Promenaden, hvor altanerne er større end normalt.

Her vil de kommende beboere kunne nyde den danske sommer på 20 til 30 m2 store og overdækkede altaner, mens de øverste lejligheder udover den store altan også har egne tagterrasser på over 60 m2. 

- Rigtig mange altaner er så små, at de nærmest er symbolske. Her har vi villet prøve noget nyt og forsøge at skabe en alternativ boform, hvor man kan gå fra hus og have og få et mere overkommeligt hjem, men uden at være begrænset til to krukker. Der er plads til både prydplanter, spiselige planter og havemøbler – præcis som i en have, siger Tim E. Halvorsen, der er projektdirektør for Kanalbyen og tilføjer:

- Med lejligheden og altanen får man dermed både fordelen ved at bo i byen og fordelen ved et udeliv. Drømmene bliver kombineret.

Altan må ikke være for lille

Og den ide, ser ud til at virke.

Lejlighederne står først færdige i december 2020, men flere er allerede solgt. En af køberne er Lisbeth Møller-Kolbye og hendes mand, der efter 19 år i eget hus med stor have netop gik efter en mere overkommelig bolig. Og her var de ekstraordinært store altaner afgørende for rykket til byen.

- Med en almindelig lejlighed ville vi føle os sat ind på en hylde. Vi har set på rigtig mange lejligheder, der havde en lille altan. Men dem kan man jo ikke rigtig bruge til så meget. Så det har været vigtigt for os med en stor altan, hvor vi stadig kan have møbler og en masse grønt, siger Lisbeth Møller-Kolbye, der glæder sig til at flytte ind.