Derfor skal din plæneklipper have rigtig plæneklipperolie

Din plæneklipper kan godt køre på samme benzin som din bil, men det er vigtigt at bruge rigtig plæneklipperolie og ikke motorolie og skifte olien regelmæssigt. Læs hvorfor.

mand hælder plæneklipperolie på plæneklipper

Det er bedst at hælde plæneklipperolie/SAE 30 på din plæneklipper frem for motorolie. Skift olie, når din nye plæneklipper har kørt 5-10 timer, og dernæst kan du køre ca. 50 timer mellem hvert olieskift. Foto: Torben Klint

Du skal ikke hælde almindelig motorolie på din motorplæneklipper. Det er nemlig såkaldt letløbsolie og for fin til plæneklippermotoren, som er meget mere simpel end en bils, og derfor vil den bruge alt for meget af den. Hvis du bruger motorolie, vil plæneklipperen meget hurtigere løbe tør for olie, og derfor er der større risiko for, at motoren brænder sammen, hvis du ikke holder øje med det.

Du skal i stedet købe plæneklipperolie/SAE 30, som kan bruges på stort set alle plæneklippere. Det er en såkaldt single-grade olie, der opfører sig ens, uanset om den er varm eller kold. Den passer derfor bedre til de mere sarte motorer, som plæneklippere har, og det sikrer mindre slid på maskinen. Det kan købes i byggemarkeder, skov- og havecentre og på tankstationer og koster omkring 50 kr. pr. liter.

LÆS OGSÅ: Pleje af græsplænen

Hvor tit skal jeg skifte olie på plæneklipperen?

Allerede når du har brugt din nye plæneklipper i 5-10 timer, bør du skifte olie første gang. Gør det, mens motoren er meget varm, så du får så meget skidt med ud som muligt. Hvis du husker dette første olieskift, kan du køre ca. 50 timer mellem hvert olieskift. En god huskeregel er altid at skifte olie, inden du stiller plæneklipperen i vinterhi i skuret, eller før du begynder at bruge den igen om foråret.

Den nemmeste måde at skifte olie på plæneklipperen er at bruge et sugesæt med en plastickanyle, som du kan købe i et byggemarked eller havecenter. 

Hvis du ikke sørger for regelmæssige olieskift, risikerer du, at plæneklippermotoren løber tør for olie, eller at olien klumper sammen af for meget opsamlet skidt og partikler og brænder sammen.

Hvilken benzin skal jeg bruge til plæneklipperen?

Almindelig blyfri benzin fungerer fint til din plæneklipper, så det kan du roligt fylde i en dunk på din lokale tankstation. Hvis du vil være god ved miljøet, kan du i stedet vælge at købe en særlig miljøbenzin/alcylatbenzin, som du kan købe i skov- og havecentre, i nogle byggemarkeder og på enkelte tankstationer. Det er lidt dyrere end almindelig benzin – du kan få 5 liter for ca. 140 kr. – men de 5 liter kan ofte holde en hel sæson. 

Miljøbenzinen er ikke nødvendigvis mere effektiv eller bedre for plæneklipperen, men den er renere for miljøet og for dig (så du indånder færre usunde partikler fra udstødningen).

Læs instruktionsbogen

I instruktionsbogen til din plæneklipper står der, hvilken olie og benzin der anbefales. Producenterne kan dog være tilbøjelige til at anbefale mærker, de selv producerer. Hvilke mærker, du bruger i fx olie er dog som oftest ligegyldigt – men spørg evt. eksperter i et skov- og havecenter eller havemaskineværksted til råds.

Undgå at spilde, når du hælder benzin og olie

Når du står og skal hælde ny benzin på plæneklipperen eller hækkeklipperen eller olie på motorsaven, så kan det mange gange være svært at ramme hullet uden at spilde benzinen ud over det hele.

Med et enkelt fif, der ikke koster dig en krone, kan du undgå at spilde, når du hælder. Lav en tragt ud af en gammel dunk eller flaske, og undgå både svineri og spild.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab