Derfor skal du ikke dosere vaskemiddel på øjemål

Doserer du også vaskemiddel på øjemål? Så stop! Du risikerer at skade både miljøet og tøjet. Læs her hvordan du doserer korrekt.

Person hælder vaskepulver i målebæger ned i vaskemaskinen

Doserer du også vaskemiddel på øjemål? Lad være! Du risikerer at skade både tøjet og miljøet. Foto: Colourbox.

Øjemål er danskerens foretrukne redskab til at dosere mængden af vaskemiddel, når der skal vaskes tøj. Det viser en undersøgelse fra 2015 fra hvidevareproducenten Bosch.

Hele 42 % af de adspurgte svarer, at de bruger øjemål i stedet for at læse instrukserne på pakken. Og knap hver anden i undersøgelsen svarer, at de aldrig føler sig i tvivl om, hvor meget vaskemiddel der skal til for at gøre tøjet rent.

Men vi risikerer at fejlvurdere, når vi bruger øjemål, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk

- Hvis vi ikke bruger vaskemidlet rigtigt, risikerer vi at skade både miljøet og tøjet, siger Christian Dehlholm, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk og blandt andet foretager undersøgelser af vaskemaskiner.

Han forklarer, at det desuden kan irritere huden og fremkalde irritation, hvis der sidder sæberester i tøjet, efter det er vasket.

LÆS ALLE: Rengøringstips

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen fra Bosch blev gennemført online i maj måned 2015 af det uafhængige analysefirma M3 Research.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.000 danskere mellem 18 og 74 år.

Tjek vandets hårdhed

Ifølge Bolius’ rengøringsekspert, Anne Grete Rasmussen alias Fru Grøn, skal du være særligt varsom, hvis du bruger flydende vaskemiddel, da du let kan komme til at bruge for meget.

Uanset dit valg af vaskemiddel er vandets hårdhed det første, du skal være opmærksom på. Hårdt vand indeholder nemlig meget kalk, som ødelægger sæberne i vaskemidlet.

- Jo hårdere vandet er, desto mere vaskemiddel skal du tilsætte. Og vandets hårdhed kommer an på, hvor i landet du bor. I Jylland, hvor vandet generelt er blødt, skal du bruge mindre vaskemiddel end i København, hvor vandet er hårdt, siger Fru Grøn, der opfordrer danskerne til altid at følge producentens instrukser.

Du kan tjekke hårdhedsgraden af vandet i din kommune her

Betyder mængden af tøj noget for mængden af vaskemiddel?

Mere tøj giver sjældent behov for større mængder vaskemiddel. Foto: Stephen Coburn.

Mængden af tøj er ikke afgørende

- Mængden af vaskemiddel bestemmes også af, hvor koncentreret det er. Læs på pakken, hvor meget der skal bruges i forhold til vandhårdhed, og hvor snavset tøjet er. Vær opmærksom på, at tøjet ikke nødvendigvis bliver renere, når du bruger for meget vaskemiddel, siger rengøringseksperten.

Fru Grøn understreger, at du ikke nødvendigvis skal bruge mere vaskemiddel, bare fordi du vasker mere tøj, ligesom dit tøj formentlig heller ikke er beskidt nok til, at du behøver skrue op for doseringen.

- Hvis tøjet er meget beskidt, skal der mere vaskemiddel til, men de fleste danskeres tøj er sjældent rigtig beskidt, når de vasker tøj, vurderer hun.

Fyld vaskemaskinen op

Førhen var tommelfingerreglen, at du efter at have fyldt vaskemaskinen med tøj skulle kunne køre en hånd rundt i tromlen.

Men ifølge Fru Grøn er kvaliteten af vaskemidlet og den mekaniske bearbejdning i nyere vaskemaskiner så god, at du sagtens kan fylde maskinen med op til 4,5 kg.

For at finde ud af vægten af dit vasketøj råder hun til, at du vejer dig på badevægten og derefter vejer dig selv sammen med vasketøjet. På den måde kan du let finde ud af, hvor mange kilo tøj du vasker.

Kogevask forebygger forkalkning

En anden grund til at dosere og vaske rigtigt er, at du på den måde kan bevare vaskemaskinens funktionsevne.

I dag vasker vi ofte ved lave temperaturer for at skåne tøjet, men det øger risikoen for, at der sætter sig kalk på maskinens varmelegeme.

- Derfor er det en god idé at kogevaske ved 90 grader en gang imellem. Ved den temperatur løsnes kalken fra varmelegemet, lyder det fra Fru Grøn.

Fire tips til tøjvask

  1. Vask kulørt ved 40 grader eller 30 grader. Vask hvidt tøj ved 60 grader.
  2. De fleste bakterier og støvmider dør ved 60 grader. Derfor bør sengetøj, håndklæder, karklude, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider, vaskes også ved temperaturer over 60 grader.
  3. Sjællænderne, østjyderne og fynboerne skal komme dobbelt så meget sæbe i vaskemaskinen i forhold til sønder- og vestjyderne for at få tøjet rent. Det skyldes vandets hårdhed i disse områder.
  4. Fyld maskinen godt op og sorter tøjet efter farve. Hvidt og lyst tøj kan fint vaskes sammen, ligesom kulørt tøj ikke behøver blive sortereret efter farve.

Kilde: FruGrøn.dk, Forbrugerrådet Tænk og Samvirke.

Nyere vaskemaskiner doserer sæben automatisk

Hvis du har svært ved at dosere den rette mængde vaskemiddel, kan du vælge at investere i en vaskemaskine med et selvdoseringssystem. Der findes forskellige varianter, fx i-Dos fra Bosch og TwinDos fra Miele.

Sådan en vaskemaskine doserer selv den flydende vaskemiddel ved at veje mængden og registrere typen af tøj i tromlen.

- De nyere selvdoseringssystemer opleves generelt som brugervenlige, der fungerer godt, siger Christian Dehlholm fra Forbrugerrådet Tænk, der har gennemført testkørsler af den nye generation af vaskemaskiner.

Risiko for underdosering og mindre rent tøj

Christian Dehlholm påpeger dog, at du ofte selv skal indstille vaskemaskinen i forhold til, hvad du i dag kan læse på bagsiden af vaskemiddelemballagen, før maskinen kan dosere korrekt.

Projektleden hæfter sig desuden ved prisen på de intelligente maskiner.

- Typisk findes selvdoseringssystemer i de mest avancerede og dermed også dyreste vaskemaskiner. Prisen på vaskemiddel og kassetter til vaskemaskinen kan også være dyrere i længden, fastslår Christian Dehlholm.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab