Sukkulenter er de seje i planteverden - de er nemme at få til at lykkes, de kan overleve temperatursvingningerne i vindueskarmen, og de findes i alverdens farver og former.

Her får du gode råd og inspiration, så du selv kan få flotte sukkulenter i dit hjem.

Sukkulenter kan overleve i vindueskarmen

Sukkulenter er almindelige i områder med meget lidt nedbør, høj varme og stærk sol. Men det er en skrøne, at sukkulenter kun lever i tørre, støvede landskaber - de findes i det mest af verden og i mange forskellige klimazoner.

De sukkulenter, vi køber i Danmark og har i stuerne, stammer oftest fra subtropiske klimazoner som Sydafrika og Sydamerika, og mange vokser i klippesprækker, mellem sten eller i jord, der hovedsageligt består af grus, og hvor der findes en meget ringe mængde næringsstoffer.

Fordi sukkulenter er vant til at klare sig under svære og afvekslende forhold, så trives en del af dem i de danske vindueskarme tæt på kolde ruder og radiatorer, der varmer løs.

Er en kaktus en sukkulent?

Kaktusser og sukkulenter hører til forskellige familier – henholdsvis Cactaceae og Crassulaceae – der dog er tæt relateret. Alle kaktusser hører til sukkulentfamilien, men der findes mange sukkulenter, som intet har med kaktusfamilien at gøre.

En af forskellene er, at kaktusser er tæt besatte med areoler og har uldne knopper med torne eller hår, mens sukkulenter er glatte i overfladen og ofte bløde på bladene. Vandet i kaktusser oplagres i hovedstænglen. Hos sukkulenter opbevares vandet i bladene.

Placér sukkulenterne så lyst som muligt

De fleste sukkulenter er vant til kraftig lysintensitet og høje temperaturer. I boliger skal planterne derfor placeres så lyst som muligt, fx i en sydvendt vindueskarm med god varme.

Men det er vigtigt, at selve urtepotten ikke står i brændende sol. Det udtørrer jorden for hurtigt, så rødderne ikke kan suge vand. Husk også at lufte ud, så planten får ilt. Men pas på, den ikke får træk.

Andre sukkulentsorter vil have skygge i en øst- eller vestvendt vindueskarm med lidt køligere temperaturer. Du kan se på planten, om den trives. Med for lidt lys bliver planten tynd og bleg, mens den folder sig ud og bliver kompakt, farverig og stor, når den får lys nok.

Stil sukkulenter ud til sommer

Sukkulenter trives udendørs om sommeren, især på en solrig plads, udplantet i et stenbed eller i en krukke på trappen. De bliver ganske enkelt kun smukkere af det.

Sørg for, at de er plantet i en porøs pottemuld blandet med sand. Sukkulenterne må ikke stå i en underskål fyldt med vand efter et regnvejr, og du bør stille dem under et halvtag, hvis det er en meget regnfuld periode.

Sukkulenterne kan klare høje temperaturer om sommeren. Bare sørg for, at de står lyst, hvis de også står varmt. Når efteråret kommer, skal du flytte planterne til et lyst og køligt sted (6-12 grader), da den lave temperatur får blomsterdannelsen hos mange sukkulenter til at lykkes bedre.

Husk udtørring mellem hver vanding

I vækstperioden, dvs. om sommeren, skal sukkulenterne have vand regelmæssigt. Op til et par gange om ugen.

Dog kan du med fordel lade dem tørre helt ud mellem vandingerne, da det nedsætter risikoen for råd og svamp i planten. Husk at gennemvande sukkulenter, når du vander, og ikke blot sjatvande af og til.

Lad planten suge vand op fra en underskål, indtil hele jordklumpen i potten er fugtig. Bland evt. halv styrke gødning i vandet, hver anden gang du vander.

I takt med at lyset forsvinder, går sukkulenterne i væksthvile, hvis de står køligt. Vintervandingen skal derfor være meget sparsom og sjælden, da sukkulenterne ikke skal gro i denne periode.

Plant sukkulenterne om hvert andet år

Porøs jord er altafgørende, hvis du vil lykkes med dine sukkulenter. I porøs jord får Sukkulenternes rodnet tilstrækkeligt luft, og der ophobes ikke vand, da det hurtigt kan løbe væk.

Det har du brug for:

  • En grov pottemuld, gerne med lidt spagnum iblandet
  • Grus eller groft sand, der tilsæt lidt leca-kugler
  • Brug ca. 50 pct. af hver blanding
  • Bland godt sammen med fingrene

Husk, at der skal være et hul i bunden af potten, som kan fungere som dræn, så planten kan komme af med overskydende vand. Potteskår i bunden under jorden kan også fungere, idet overskydende vand kan fordampe fra hulrummet mellem skårene.

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Eksotiske planter

Pift din bolig, altan, terrasse eller have op med unikke, karakterfulde planter. Eksotiske planter er et vidt begreb, der bl.a. dækker over ananasplante, agave og kødædende planter. Vi indfanger essensen og giver dig de bedste tips til, hvordan du kan bruge eksotiske planter i indretning af haven og i boligen, samt hvordan de skal plejes og passes.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit