Indhold i denne artikel

Energisparende belysning

Energivenlige pæretyper har vundet sit indtog i de danske boliger, efter EU startede udfasningen af glødepærer i 2012. Læs her, hvordan du vælger det bedst mulige lys med det lavest mulige energiforbrug.

Hvilket alternativ er bedst, hvis du skal udskifte en gløde- eller halogenpærer?

Det skal du kigge efter, når du skal vælge pære

 • Lumen angiver hvor meget lys en pære udsender. En 60-watts-pære udsender ca. 800 lumen. Jo højere lumen, jo mere lys bliver der udsendt.
 • Ra-værdien angiver elpærens evne til at gengive farver på en skala fra 0-100. En glødepære har ca. en Ra-værdi på 99. De pærer, man anvender indendørs, bør have en Ra-værdi på mindst 80, men jo højere Ra-værdi, Jo bedre farvegengivelse. Daglysets Ra-værdi er 100.
 • Kelvin angiver farvetemperaturen. Jo højere kelvingrader, jo koldere lys. En glødepære har typisk en farvetemperatur på 2.700 Kelvin og afgiver det, man vil betegne som et "varmt" lys. Til sammenligning har et stearinlys en farvetemperatur på ca. 1.200 Kelvin, og dagslys har en farvetemperatur på ca. 4.000-5.000 Kelvin.

I rigtig mange tilfælde kan det svare sig at erstatte glødepærer og halogenpærer med enten sparepærer eller LED-pærer. I hvert fald hvis man udelukkende kigger på strømforbruget, hvor især LED-teknologien kan bidrage med en mærkbar gevinst på elregningen.

Men tænkt dig om, inden du udskifter al belysningen ud. Den rette belysning er til for at skabe de optimale arbejdsbetingelser, stemninger og muligheden for at orientere sig i hjemmet, og den bidrager samtidig med at sikre et godt indeklima. Derfor er det ikke alle steder, det nødvendigvis vil være et oplagt valg at skifte over til mere energivenlige lyskilder.

Der er meget stor forskel på produkt- og lyskvalitet for både sparepærer og LED-belysning. Derfor er det en god idé at:

 • Købe dine energibesparende pærer et sted, hvor du har mulighed for at bedømme belysningens lyskvalitet og - styrke i en prøveopstilling. Har du ikke den mulighed - fx ved onlinekøb - kan du i stedet starte med at købe et mindre antal af den pågældende model, så du hjemme kan afprøve, om du er tilfreds med kvaliteten.
 • Gemme kvitteringen for dit køb - gerne sammen med udsnit af emballagen med påtrykt garanteret levetid. Mange af de nye pæretyper anprises for en ekstremt lang levetid, men de er til gengæld ret kostbare. Så skulle pæren brænde ud længe før ventet, er det godt at have dokumentation for købstidspunktet. For selvom du til den tid muligvis ikke længere kan gøre et krav gældende jf. købeloven, vil producenten eller forhandleren muligvis respektere en levetidsgaranti, de selv har angivet.

LÆS OGSÅ: Elektrisk lys

Hvor kan det svare sig at vælge en sparepærer?

sparepære
Sparepærer er generelt ikke specielt gode til at gengive farver. Til gengæld kan de i dag fås i udgaver, der afgiver et varmt og behageligt lys, og derfor er de ganske anvendelige som hyggebelysning de steder i boligen, hvor der ikke er behov for, at farverne skal gengives helt korrekt. Foto: Kravetsky Gennady

Sparepærerne kaldes også "A-pærer", da de rubriceres som energiklasse A, hvilket ligger i den gode ende af skalaen.

En 60-watts glødepære der blev forbudt i efteråret 201 er typisk energiklasse E, og en halogenpære er energiklasse C, nogle dog klasse B. Som tommelfingerregel får man samme lysstrøm (målt i lumen) ud af en A-pære på 12-15 watt. Herved sparer man 75-80 procent energi i forhold til den glødepære, man vil erstatte. Skal du erstatte en 60-watts glødepære med en A-pære, skal du vælge en pære med lumen på 800.

Specielt de seneste par år er der kommet mange nye varianter på markedet, så du i dag kan du få sparepærer med samme form og størrelse som glødepærer og med samme størrelse sokkel.

Sparepærer giver et andet lys end glødepærer, og derfor er der steder i boligen, hvor det ikke kan anbefales at skifte til sparepærer, hvis du vil have den bedst mulige belysning. Det gælder fx over badeværelsespejlet og over spisebordet eller andre steder, hvor det er vigtigt at få så god farvegengivelse som muligt.

Sparepærer og LED pærer som energirigtig belysning
De steder, hvor du har brug for en god farvegengivelse, er det oplagt at anvende en halogenpærer. Foto: Torben Klint

Til alle andre formål - orienteringslys, hyggebelysning eller udendørs - leverer en god sparepære et helt acceptabelt lys.

Desværre er der stor variation på sparepærernes lyskvalitet på dagens marked. Traditionelt har sparepærer udsendt ret koldt lys, men de senere år er der kommet mange sparepærer med acceptabel farvetemperatur i den almindelige dagligvarehandel, der udsender "varmt" lys med kelvin-værdier helt nede på 2.700-2.800. De varme temperature på lyset kan til en vis grad kompensere for, at sparepærens evne til at gengive farve er ringe sammenlignet med fx LED- og halogenlys. En sparepære har typisk en Ra-værdi på 80-85.

LÆS OGSÅ: Sparepærer

Skal du opnå en god farvegengivelse, som det er en fordel at have i køkkenet og ved badeværelsespejlet, vil det ofte være bedst at anvende en halogenpærer. Ulempen ved halogenpærer er, at de har et relativt højt energiforbrug sammenlignet med sparepærer og LED-pærer.

LÆS OGSÅ: Halogenlys

Producentens angivelse kan dog godt snyde, så du kan risikere at købe en "varm" pære, der i virkeligheden udsender et koldt lys. Så lad være med at købe et større antal af en bestemt pære, før du har sikret dig, at du er tilfreds med lyskvaliteten.

Vær opmærksom på, at ikke alle sparepærer kan dæmpes. Der findes 2 forskellige typer dæmpbare sparepærer. En type, som kan dæmpes ved hjælp af en almindelig lysdæmper, og en anden type, hvor du ved hjælp af trykkombinationer på stikkontakten kan dæmpe sparepæren. Du kan se på lampens emballage eller brugsanvisning, hvilke trykkombinationer du skal bruge. Det skal dog stå på emballagen, hvis pæren kan lysdæmpes.

Nogle sparepærerne har også den ulempe, at de kan tage lidt tid om at tænde og nå op på fuld lysstyrke. Dette forhold bliver mere udtalt, jo koldere pærerne er placeret. Der findes dog sparepærer, som tænder med det samme. Af samme årsag holder mange stadig fast i gløde- eller halogenpærer som udendørs belysning, der fx aktiveres af bevægelsessensorer.

LÆS OGSÅ: Gode råd om udendørs belysning

Hvad kendetegner udbuddet af A-pærer?

Den største udvikling i de seneste 5 år er sket inden for udbuddet af pærer i forskellige udformninger og til forskellige fatningstyper.

Man har længe kunnet købe sparepærer i de mest gængse lysstyrker, som passer til store (E27) og små (E14) 230-volts skruefatninger. I dag kan pærerne også købes i forskellige udformninger, så de passer til praktisk taget alle lamper og armaturer på markedet. For eksempel er der flere sparepærer på markedet med GU10-fatning. Dermed kan de erstatte selv relativt kraftige 230 volts halogenpærer i indbygningsspots til fx gangbelysning.

SE TEMA: Belysning

Hvad kendetegner kvaliteten af LED-pærer?

Energibesparende LED-pærer
LED-pærer er blevet spået til at være fremtidens svar på energivenlig belysning, da teknologien i denne pæretype giver mulighed for fleksible løsninger i forhold til regulering af lysstrømmen, farvetemperaturer og styring af lyset. Arkivfoto.

De fleste LED-pærer bruger mindre strøm end A-pærerne til at skabe sammenlignelig lysstyrke. Den løbende udvikling gør nye LED-pærer stadig mere effektive, ligesom de tænder med det samme og fungerer fint i selv meget kolde omgivelser.

Men se dig for. LED-pærer forhandles i mange kvaliteter, og ikke alle er lige gode.

LED-pærerne fra de store veletablerede firmaer lever op til de krav, der er rimelige at stille til boligens lyskilder og er både bedre og mere energibesparende end sparepærerne og ikke mindst halogen- og glødepærer.

LED-produkterne har dog haft problemer med lyskvaliteten. Mange af de første hvide diodepærer, udsendte et blåligt og temmelig ubehageligt skær. Denne "børnesygdom" plager stadig de billigste LED-pærer.

Problemet er dog blevet afhjulpet i nogle af de nyere LED-pærer, og i dag kan en god LED-pæres lysfarve således i nogle sammenhænge sammenlignes med en halogenpæres.

Der fremstilles i dag LED-pærer med en rimelig farvegengivelse på helt op til 95 Ra (typisk ligger de i spændet mellem 80-95 Ra), og inden for en overskuelig periode ventes LED-pærerne at blive næsten lige så gode som halogenpærerne. Derfor forventes lysdioderne også at blive den altdominerende belysningstype i løbet af en årrække.

Det skal dog igen understreges, at der stadig er ekstremt stor forskel på diodeprodukterne på dagens marked, og nogle af de billigste produkter har i praksis så lave Ra-værdier, at farvegengivelsen er uegnet til mange formål i boligen.

Den lange levetid og det lave strømforbrug gør stadig LED-pærer til en god investering på langt sigt. Men selvom dagens prisniveau faktisk repræsenterer en omtrentlig halvering sammenlignet med markedsstatus for et år siden, foretrækker mange forbrugere stadig at vente med at indkøbe LED-belysning i større stil, indtil købsprisen er faldet, og lyskvaliteten som helhed er blevet bedre og mere ensartet.

Vælg en LED-pære med en lysstrøm på ca. 800 lumen, hvis den skal svare til en 60 watts glødepære.

LÆS OGSÅ: LED-lys i boligen

Hvad kendetegner udbuddet af LED-pærer?

Udbuddet af LED-pærer er praktisk taget eksploderet de seneste år. I dag kan man købe LED-belysning til samtlige fatningstyper, endda som erstatning for de små 12-volts halogenstifter (G4), hvor sparepærerne slet ikke kan være med.

Langt de fleste LED-pærer er "spots", der udsender lys i en bestemt retning. Dette er fint, hvis man skal belyse et mindre areal, men de er ikke velegnet til fx hyggebelysning. Men det er også blevet mere almindeligt med ikke-retningsbestemte LED-pærer, som giver samme lysmængde som en 60 watts glødepære.

Man kan i dag også købe lamper med indbyggede og ikke-udskiftelige LED-enheder. Det giver god mening, når lyskilden har en forventet levetid på op 50.000 timer, svarende til knap 50 år ved almindeligt brug.

Hvordan overskuer du lettest markedet for energibesparende belysning?

Overordnet set er det nemmest at spare på energien udelukkende ved at kigge på, hvor mange watt, den enkelte pærer forbruger. Jo færre watt, jo mindre er energiforbruget.

Men så simpelt er det ikke helt, og der er muligvis ikke nogen nem vej til at finde frem til den mest optimale belysning med det lavest mulige energiforbrug, når der også skal tages højde for lysets funktion. Her gælder det både om at have styr på, hvilke lyskilder der er behov for i boligen, og hernæst at få afvejet de energibesparende alternative for hver enkelt lyskilde én efter én.

Der skal kigges på Ra-værdier, Kelvingrader, lumen og watt, og det kan nemt blive et større regnestykke at få regnet den egentlige besparelse ud – især når prisen på selve pæren og dens levetid skal med i regnestykket.

LÆS OGSÅ: Gode råd om indendørs belysning

Energiforbrug (watt) sammenlignet med lysafgivelse (lumen)
Watt Lumen
15 140
25 250
40 479
60 800
75 1050
100 1529

Under alle omstændigheder skal du holde dig for øje, at de opgivne specifikationer på et produkt er producentens egne, der ikke efterkontrolleres af uafhængige eksperter medmindre andet angives i produktbeskrivelsen.

SE TEMA: Lamper

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger
Kilder:
 • Carsten Vejborg - Energivejleder, Energitjenesten
 • Poul Erik Pedersen - Konsulent, Elsparefonden
 • Klaus Mejlholm - Produktchef, Dansk Supermarked
 • Taenk.dk
 • Ecolight.dk
 • Susanne Lundbæk, Go Energi
 • Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys
 • Energistyrelsen
 • Europa-Kommissionen

Henvisninger:
Energistyrelsen skriver om LED-lys og A-pærer på deres hjemmeside LED-lys og A-pærer på Energitjenestens hjemmeside Læs mere om energimærkning af pære og lamper

Kommentarer (17)

 1. Ole
  Har skiftet 22 pærer ud, rundt omkring i huset til LED-pærer.
  Det er en investering, men absolut med en gevinst. Både i forhold til forbruget, men i forhold til de energisparepærer, der sad nogle steder, også en meget bedre farvegengivelse og øjeblikkeligt lys - så tak til http://billigeled.dk
  (0)Svar og se andres svar


 2. Karsten
  På mrperfect.dk kan I finde et rigtigt stort udvalg af gode kvalitets LED pærer til ganske fornuftige priser: http://mrperfect.dk/5-led-spots-og-led-paerer
  (0)Svar og se andres svar


 3. Bjarne Jørgernsen
  Jeg vil klart anbefale at man bruger de ekstra penge på at investere i LED pærer fra kendte mærker i stedet for bare at gå efter de billigste. Da jeg selv skiftede til LED tænkte jeg at man nemt kunne spare ekstra penge ved at købe de billige pærer, men der blev jeg klogere. Lyset er bare ikke særlig behageligt og så synes jeg på ingen måde det var den lille besparelse værd. Så jeg er i stedet gået troligt over til Philips fra http://www.dioder-online.dk/ som giver et meget bedre lys der er langt mere behageligt. Så er det altså lidt sjovere at være hjemme når man ikke skal irritere sig over lyset..
  (0)Svar og se andres svar


 4. Patrick Halberg
  Det er en rigtig fin oplæg omkring LED belysning. Der er stadig mange der ikke har styr på LED junglen. Der er mærkebrand og så er der no-name produkter. No-name produkter viser sig at være lige så gode mærkebrand såsom philips og samsung. En af de billigste LED webshop i Danmark er lige pt. http://www.led-manden.dk/10-led-lysband
  (0)Svar og se andres svar


 5. Christian Nørmark
  De væsentligste fordele er, at man kan spare rigtig meget på strømmen ved at erstatte de gamle pærer med LED pærer. Faktisk viser undersøgelser, at man kan spare helt op til 80%, hvilket vil give luft i budgetterne i de danske hjem. Derudover har LED pærer en ufattelig lang levetid, og det betyder, at man slipper for en stor del af besværet i forbindelse med en pære, der springer. LED pærer skal typisk skiftes 2-4 gange i løbet af en livstid afhængigt af, hvor meget man benytter den pågældende lyskilde. Dette er naturligvis kun få af mange fordele ved LED pærer, men det står klart for mange, hvorfor de er blevet et hit hos danskerne, og det har også bevirket til, at man i dag kan købe alverdens forskellige LED pærer. http://www.mrperfect.dk/5-led-spots-og-led-paerer
  (0)Svar og se andres svar


 6. Kasper
  Fin debat om LED - om end jeg forstår en del af forvirringen. Jeg arbejder selv om LED-belysning, og vil forsøge at svare på et par af spørgsmålene.

  Det er sagt før, men jeg vil igen gerne understrege vigtigheden af at skelne mellem markedets produkter. Udvalget er enormt og det samme af kvaliteten. Folk går ofte efter de billigere varianter, oplever det blålige, "dårlige" lys, der beskrive som en børnesygdom i artiklen. Vil ikke kalde det en børnesygdom mere - det er simpelthen blot dårlig kvalitet. Som udgangspunkt anbefaler jeg at holde sig til store mærker. Kvaliteten er simpelthen bedre en efterligninger fra Kina....

  LED har gennemgået stor udvikling er bl.a. gået fra det vi kaldte 1. generation til 2. generation. Pæren i artiklen er 1. generation og det folk ofte kalder en "diodepære", fordi der sidder mange små dioder (SMD). 2. generation er i stedt få, højtydende LED-chips. I de pærer jeg selv forhandler er antallet af dioder eksempelvis gået fra ca. 20 til 3 - og med et betydelig højere lysudbytte.
  Samtidig er lysets spredning nu mere præcist, pærerne er (for de store fabrikater) testet efter internationale standarder og holder hvad de lover.

  Købes der kvalitet, kan man derfor fint udskifte belysningen i sin butik, private hjem e.lign. uden at frygte for kvaliteten.

  Venlig hilsen
  Kasper
  www.candela-led.dk
  (0)Svar og se andres svar


 7. Jens Normann
  Rigtig god artikel!

  Synd at kommentarerne indeholder desperate LED shops...
  (0)Svar og se andres svar


 8. Kurt nielsen
  Det var sørme billigt hva??? NOT.
  (0)Svar og se andres svar


 9. Simon Jørgensen
  De billigste Philips LED-produkter finder du hos Diodepære.dk!!


  Diodepære.dk har sat samtlige Philips-produkter ned med 20-40%, og har nu de billigste kvalitets LED-pærer på nettet.

  Vi bruger ikke penge på reklame, og det kommer kunderne til gavn.

  Vi vil hellere afsætte vores produkter til mange glade kunder, og tjene en smule på mange ordre istedet for at tjene meget på få ordre.

  Vi sælger lige nu en Philps 60W erstatning for kun 295 kr!!

  http://www.xn--diodepre-o0a.dk/60w-erstatning/18-master-ledbulb-12-60w-e27-2700k-a60.html

  Vi giver prisgaranti på ovenstående pære. Så hvis nogen kan finde pæren billigere andre steder, sætter vi prisen endnu mere ned, så vi kan fortsætte med at være den billigste forhandler.
  (0)Svar og se andres svar


 10. jan S
  Hej
  Man kunne jo også bare kalde de gamle´energislugere´ for varmelamper, så må de godt sælges !!
  (0)Svar og se andres svar


 11. Jesper Larsen
  Det eneste problem er at folk ofte køber en latterlig billig LED hos den lokale købmand - så er kvaliteten godt nok også derefter. Går man efter den seriøse LED er prisen "høj" men kvalitet på lys og farvegengivelse er helt perfekt ! *Du må ikke sammenligne en 50 kr LED med en kvalitets LED til måske 600 kr. Langt de fleste vælger desværre den til 50 kr - og så er det noget bras der ikke giver det korrekte lys - eller måske endda i en blå tone..
  (0)Svar og se andres svar


 12. Peter G
  Husk at du kan få skattefradrag i forbindelse med reparation eller fornyelse af elinstallationer:

  Se mere her: www.haandvaerkerfradrag.dk
  (0)Svar og se andres svar


 13. Jens Nielsen
  Jeg synes det er forkasteligt at vi skal påtvinges noget elektronisk bras , der ikke er færdigudviklet .
  (0)Svar og se andres svar


 14. Ib
  Totalforvirring?
  I artikle sættes lighedstegn mellem LED-pærer og Diode-pærer
  Jeg har lommelygter med flere diode'pærer' - og de lyser som et stearinlys.
  men jeg har også med en LED'pære' - og de lyser mere end en gammel maglite spotlygte.
  Der er en verden til forskel på de to typer, og det vil jeg gerne høre mere om, for ellers bliver jeg lige så forvirret som forfatteren.
  (0)Svar og se andres svar


 15. John Drage
  Men man hører ikke så meget om de nye lyskilders "bagdele". Rigtig mange ældre mennesker oplever, at de simpelthen ikke kan se ved det lys, selv ikke ved "en større model". Og der er ligeledes rapporter om, at mange oplever nogle hovedpiner og andet ubehag, som forskning kan underbygge med, skyldes at lyset i A-pærer f.eks. "står og svinger" højfrekvent.
  Og alt andet lige, så synes jeg det er usselt, at EU skal komme og presse et forbud mod produktion og distribution ned over hovederne på os. I stedet for stille og roligt at se de nye pære-typer "naturligt" overtage markedet. Føj!
  (0)Svar og se andres svar


 16. ET
  God informativ artikel vedr. et emne, der er svært at overskue.
  Gerne mere af samme slags evt. med grafer og billeder.
  (0)Svar og se andres svar


 17. Lise Andersen
  Rigtig god artikel som rammer plet trods at den er skrevet for et år siden. Som det nævnes er der sket rigtig meget på den teknologiske front inden for LED belysning.

  Selv har jeg udskiftet alle mine halogen spots med tilsvarende 230v LED spots og er meget tilfreds både med lysudbyttet og farvegengivelsen.
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab