Ånder og spøgelser i huset eller ej? 3 ting du kan tjekke

Her er 3 af de typiske hændelser i boligen, der ofte får danskerne til at frygte, at de har besøg af ånder eller spøgelser. Som regel er der helt naturlige forklaringer.

  1. Lys, der selv tænder og slukker. Her er typisk 3 årsager. Mange ældre køleskabe kobler ind og ud af strømmen, og det kan skabe 'huller' i strømmen, som forgrener sig til dine lamper. Blinkende lamper kan også skyldes løse forbindelser - sidder ledningen ordentligt, eller har du en gammel stikkontakt? Blinkende lamper kan også skyldes dårlige samlinger inde i selve væggen.
  2. Døre og vinduer, der selv åbner og lukker. Det er typisk i gamle huse, du oplever den slags. Hængslerne er fx blevet skæve, og dørens vægt, træk m.m. får den til at åbne sig.
  3. Bankelyde. Bankelyde kan komme fra radiatorerne. Når der sendes varmt vand ud i rørene, udvider de sig og kan give bankelyde. Bankelyde kan også komme fra træværk, fx spær, der udvider sig ved varme og fugt.

Kilder: Morten Mathiasen, bygningsingeniør; Sikkerhedsstyrelsen

I år 2000 eksploderede antallet af hjemsøgte huse i Danmark pludselig. Forinden havde tv-programmet "Åndernes magt" netop kørt på dansk tv for første gang.

Tusindvis af beretninger dukkede pludselig frem om frygten for hjemsøgte boliger. Døre åbnede og lukkede på uforklarlig vis, lyset tændte og slukkede af sig selv, og lyde af mystiske bump forstyrrede om natten i de danske hjem.

Var danskerne blevet gale, eller er der noget om snakken?

Kan et hus være hjemsøgt af onde ånder?

- Bare fordi du ikke kan se luften, betyder det så, du ikke kan trække vejret? spørger Marion Dampier-Jeans, der har medvirket i tv-programmerne "Åndernes magt" og "Ånderne vender tilbage".

Ifølge hende er der ingen tvivl om, at et hus kan være hjemsøgt. Men det sker ikke særlig tit. I hvert fald Ikke på den uhyggelige måde, hvor ånderne bliver voldsomme over for beboerne i huset.

Ånd kastede askebæger på mig

- Igennem 40 år som medium har jeg kun to gange oplevet et virkelig hjemsøgt hus - altså et hus, hvor der er så meget forstyrrelse, at det er farligt. Det ene var i Island og det andet i England. I Island kastede ånden et askebæger i hovedet på mig, alle dørene åbnede, og jeg fik en dør i hovedet. Og alle omkring mig så det ske, siger Marion Dampier-Jeans.

- Det viste sig, at den unge datter i huset var på 'drugs'. Det var hende, der havde slæbt en ånd med hjem. Sådan noget opstår ikke bare uden grund. Lys tiltrækker lys og mørke tiltrækker mørke, det er helt naturligt, mener hun.

Klik på billederne i galleriet nedenfor for at læse om hjemsøgte og uhyggelige boliger 

Ingen spøgelser - i de fleste tilfælde

I langt de fleste tilfælde oplever Marion Dampier-Jeans dog, at folk ser spøgelser, hvor der ingen er. Vi skræmmer os selv med dårligt lys i huset, for mange ting og nips, der laver skygger, eller dunkle farver, mener hun og giver råd til at blive fri for uhyggen:

- Undgå tapet på væggene, der ligner uhyrer, når det bliver mørkt. Brug maling i lette, rolige og varme farver og ikke alle de ting på væggene! Husk god luft i soveværelset - og hvorfor gå i seng på en gyserfilm eller spøgelsesbog?

Naturlig forklaring på 'ånder' i huset

Ifølge Marion Dampier-Jeans er der oftest en naturlig forklaring på 'ånderne' i dit hus. Fx er det måske radiatorerne, der banker, og ikke ånder.

Og måske er der træk fra utætheder i huset, ikke kulde fra ånder. Eller der kan være problemer med gamle elinstallationer - og ikke ånder, der tænder og slukker lyset.

Du får besøg af familie fra åndeverdenen

Ofte bliver vi dog besøgt af vores familie og venner fra åndernes verden, forklarer Marion Dampier-Jeans. De vil nogle gange forsøge at få vores opmærksomhed, og er du en meget følsom person, kan du måske fornemme noget.

Men den slags besøg skal du ikke frygte, mener Marion.

- Ofte vil de bare have opmærksomhed. Ånden, der kastede med askebæger og smækkede døren i mit ansigt - det er kun mig, de gør den slags ved. I tv-programmet "Ånderne vender tilbage" viste ånden sig at være en mand, der bare gerne ville i kontakt med sin bror. Han ville bare gerne have opmærksomhed.

Din bolig har 'ekko' fra tidligere beboere

Ifølge Marion Dampier-Jeans er nogle mennesker så følsomme, at de kan mærke såkaldte 'ekko' eller 'aftryk' fra tidligere beboere i deres hus. Er de tidligere beboere i et hus fx blevet skilt efter uvenskab og skænderier, kan det ske, at de nye ejere begynder at skændes, fordi de er påvirket af 'ekkoet'.

- Tankens kraft er stor - hvis du selv er negativ hele tiden, så bliver dine omgivelser negative. Det er samme princip med et 'ekko', forklarer Marion Dampier-Jeans.

At kunne mærke et 'ekko' er dog ikke det samme som at mærke ånder.

Slip for andres negative 'ekko' i dit hus

Hvis du er følsom over for den slags 'ekko' fra tidligere beboere, kan det Ifølge Marion Dampier-Jeans være en god idé at undersøge, hvem der har boet i et hus, inden du køber det. Er det et sørgeligt eller lykkeligt sted?

Og når du kender årsagen til, at et hus evt. ikke føles fredeligt, kan du arbejde med problemet.

- Hvis man går ind i huset med en positiv energi, så kan man bryde de negative energier i huset, altså ekkoet eller aftrykket. Lys tiltrækker lys. Mørke tiltrækker mørke, siger hun.

Skeptikeren: Derfor er dit hus IKKE hjemsøgt

Findes der hjemsøgte huse eller ej? Videncentret Bolius har spurgt en skeptiker, den psykologiske entertainer og forfatter Niels Krøjgaard.

Hvordan forklarer du mystiske hændelser i huse, fx døre der åbner og lukker af sig selv?

- Jeg boede engang i et gammelt hus i Aarhus, og der var en dør, som altid åbnede sig af sig selv, et par minutter efter den var blevet lukket. Min kæreste var ved at dø af skræk, når jeg rakte mine hænder frem og 'fik' døren til at åbne sig. Forklaringen var, at døren var skæv i hængslerne, og vægten skulle have lidt tid til at påvirke bevægelsen, der til sidst fik døren til at åbne sig.

Kan det lade sig gøre, at mennesker blive fysisk angrebet af ånder?

- Nej, jeg tror ikke på det. Jeg er ikke klar over, om et medie kan arrangere, at for eksempel et askebæger ryger gennem luften. Men jeg selv ville godt kunne sætte den scene. Jeg har hundredevis af vidner, der har set mig lave ting, som er meget vildere, end hvad de nogensinde har oplevet med et medie. Hvis du vil lave en illusion, så kan det lade sig gøre.

- Et medie, der er kendt fra for eksempel tv kan desuden bygge på autoritetseffekten. Folk har allerede som udgangspunkt en forventning om, at mediet kan noget særligt. Og når mediet så for eksempel siger, at deres hus er renset, så falder folk til ro, og på den måde bliver renselsen en selvopfyldende profeti.

Kan mennesker efterlade et ekko eller fysisk aftryk i et hus, som de næste beboere kan blive påvirket af - fx hvis tidligere beboerne har skændtes meget, hvilket så påvirker nye beboere til at skændes?

- Jeg tror ikke på det. Hvis der efterlades et fysisk aftryk, vil det også kunne måles. Men det er klart, at hvis du køber Peter Lundins hus og ved, der er sket noget forfærdeligt dér, så bliver du jo påvirket af det.

- Men alle parforhold har problemer, og man skændes - det er naturligt. I stedet for at tillægge det en betydning af spøgelser og ånder, så kig på dig selv og gør noget ved dit liv.

Har du nogensinde oplevet noget, du IKKE kunne forklare?

- Ja selvfølgelig i situationen. Jeg har været med i et af tv-programmerne "Klarsyn" (hvor clairvoyante medier blev testet i fuld offentlighed, red.). Da jeg sad i salen og fik den samme oplevelse som de andre deltagere, var der nogle ting, jeg ikke kunne forklare. Lige indtil jeg analyserede videoerne.

- Mange af medierne er retoriske begavelser og menneskekendere, og når du sidder nede i en sal, kan du ikke se deltagernes kropssprog, altså den måde, de reagerer på det, mediet siger. Deltagernes kropssprog fortæller mediet utrolig meget, og kan man ikke se det, kan man blive snydt.