Køkkenhaven er et yndet tilflugtssted for mange boligejere. En grøn oase med uanede muligheder, der følger årets skiftende sæsoner. Med en køkkenhave kan du kombinere en interessant, udfordrende hobby med et spiseligt udbytte.

Før du går i gang, skal du være opmærksom på, at en god jord er en forudsætning for en god høst. Jorden kan både være for leret eller for sandet, og så kan det være nødvendigt at tilføre spagnum eller kompost. 

Når du anlægger en ny køkkenhave, er det en god idé at grave ned i dybden. Prøv med to spadestik og vend jorden, så den bliver løsnet og iltet. Når køkkenhaven først er anlagt, kan du nøjes med at grave den igennem hvert andet eller tredje år.

Planlæg køkkenhaven og få et godt afsæt

Med en ny køkkenhave følger en række spørgsmål, du skal tage stilling til. Ønsker du en køkkenhave uden brug af kemikalier – og hvis ja, hvordan vil du så undgå, at køkkenhavens afgrøder bliver spist af dræbersnegle?

Er du til stramme geometriske bede eller afslappet vildnis? Udform din køkkenhave, så den passer dit temperamentet. Beslut dig også for, om køkkenhaven skal være et afgrænset område, eller om den skal integreres som en del af den øvrige have.

Tegn en skitse af bedene og få et hurtigt overblik over, hvordan køkkenhaven vil tage sig ud.
Sammensæt bede og valg af grønsager, så det giver smukke kombinationer i farver, former og struktur. 
Flere afgrøder som jordskokker, squash og mange krydderurter sætter fine blomster, som er smukke at se på. 

I billedgalleriet nedenfor kan du få inspiration til din nye køkkenhave.

Inspiration til planlægning og pasning af køkkenhaven