Gode råd om indendørs belysning

Belysning inden døre handler om mere end valg af lamper. Det handler også om placeringen af lyset og pæretyper. Hvis du bruger lys bevidst, kan det give bedre udnyttelse af rummet og forbedre dit indeklima.

Hvilken belysning skal jeg vælge indendørs?
Belysningen i vores boliger tjener ikke kun praktiske formål - belysningen har også en afgørende betydning for vores velvære. Foto: Tommy Verting

Hvilken betydning har belysningen inden døre?

Hvor dagslyset primært bidrager med lys på de lodrette flader, vægge, bidrager kunstigt lys primært med lys på de vandrette flader som lofter og gulve.

Lys er en meget væsentlig, men ofte overset faktor for indeklimaet. Det er nemt at glemme, at et rum helt kan ændre karakter, når belysningen ændres. Derfor bør du overveje, hvilke lamper du skal have, og hvor de skal placeres - på samme måde som du overvejer, hvilke møbler du skal have i din bolig.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om indendørs belysning

Hvilke lampetyper findes der?

Hvis du er på jagt efter en god lampe, vil du hurtigt finde ud af, at udvalget af lamper er enormt. En fejl, som mange desværre begår, er at vælge lampe frem for lys. I lampeforretningen falder du måske for, at lampen er pæn og passer godt til stilen i dit hjem.

Men hjemme opdager du, at lampen slet ikke giver det rigtige lys eller udfylder sin funktion.

Den primære funktion for en lampe er at give det rigtige lys, og derfor er det vigtigt at vælge den rigtige type lampe. En god lampe er også et godt design af lyset.

Hvilke lamper findes der?
Nedadrettede lyskilder, såsom loftspendler, er meget populære. De kan med fordel suppleres med lyskilder, der kaster lys ind fra andre vinkler. Arkivfoto.

Samtidig har belysningen også nogle effekter. Lamper med skærme af glas, hvor lyset kan skinne igennem, giver fx op til dobbelt så meget lys som lukkede skærme. Både funktion og effekt er værd at tage med i overvejelserne, når der skal vælges indendørs belysning.

SE TEMA: Belysning

Diffust, spredt lys

 • Funktioner: Bredt lys til generel belysning af et rum.
 • Lampe: Loftlampe, væglampe, fx lamper med glasskærme i klart glas eller i sandblæst glas.

Rettet, koncentreret lys

 • Funktioner: Ved arbejdsplads/arbejdsbord, eller hvor detaljer, effekter eller objekter som eksempelvis billeder ønskes belyst.
 • Lampetyper: Spots eller lamper med smal, lukket skærm.

Opadrettet lys

 • Funktioner: Supplerende rumbelysning eller effektbelysning.
 • Lampetyper: Væglamper, uplights.

Nedadrettet lys

 • Funktioner: Hyggebelysning, læsehjørne eller seng.
 • Lampetyper: Væglamper, standerlamper eller lamper med lukket skærm.

LÆS OGSÅ: Generelt om dagslys

Tommelfingerregler for god belysning

Der hænger som regel flest lamper med nedadrettet lys i vores hjem. Det betyder, at selvom vi har mange lamper i et rum, føles det stadig mørkt.

I en stue med mange lamper med nedadrettet lys vil du have en følelse af, at rummet er mindre, og at der er lavere til loftet, end der er i virkeligheden. Det skyldes, at lyset ikke kommer ordentligt ud i hjørner og på overflader.

Som en god tommelfingerregel er det godt at blande flere typer lamper og lys i et rum alene ud fra den betragtning, at vi oftest har flere funktioner i et rum.

I dag er der desuden en tendens til, at vi ønsker at samle hele familien i fx opholdsstuen eller i køkken-alrummet, hvor der både laves mad, arbejdes ved computeren og laves lektier ved spisebordet.

Her har vi derfor brug for både at kunne orientere os og have lys ved de forskellige arbejdsstationer (computer, spisebord, køkkenbord etc.). Derfor skal der være en kombination af rumbelysning og arbejdslys. Derudover kan der også være brug for lys, der giver stemning.

Hvad betyder belysning?
Da køkken-alrummet anvendes til mange forskelligartede formål, er det er rum, hvor det godt kan svare sig at bruge lidt ekstra tid og kræfter på at finde frem til den helt rette belysning. Arkivfoto.

Det er ikke alle rum eller huse, der er lige nemme at belyse.

Det kan fx være udfordrende at skabe god belysning:

 • Hvis der er lavt til loftet, hvilket kan gøre det umuligt at have lamper hængende ned fra loftet.
 • I rum med bjælker i loftet, hvor lyset er afskåret muligheden for at lyse hele loftfladen op.
 • I lange smalle rum, hvor det kan være vanskeligt at placere både lamper og møbler.

I de tilfælde er du nødt til at bruge ekstra energi på at vælge de rigtige lamper og placere dem korrekt. Er du fortsat på bar bund, kan det være en hjælp at tage kontakt til en indretningsarkitekt eller lysekspert, som du kan finde frem til via internettet.

Derudover kan der være elementer i et rum, der gør belysning til en lidt større udfordring. Her kan det være en stor hjælp at have fleksible lamper, fx lamper der kan drejes væk fra at lyse direkte ind på blanke overflader som fliser, stålbordplader, meget blanke gulve etc.

Fleksibel belysning gør det ligeledes muligt at variere belysningen, og det kan være en god fornemmelse at kunne variere belysningen uden at skulle flytte rundt på lamperne.

LÆS OGSÅ: Elektrisk lys

Det er desuden en god idé at tænke i helheder, når du skal vælge lys til din bolig. Se fx på, hvordan overgangen fra det ene rum til det næste er.

Selvom det kan være effektfuldt at anvende kontraster, er det en god idé at undgå bratte overgange mellem mørke og meget lys, fordi det blænder og trætter øjnene at omstille sig.

Husk også at se rummene i forskellig højde, enten i børnehøjde (eller fra en højde, der er højere end din egen). Blænder lamperne i gangen, over sofabordet eller ved spisebordet? Ved borde, hvor højden er afgørende, er det vigtigt at vælge lamper, der har et velafskærmet, fokuseret lys.

LÆS OGSÅ: A-pærer og LED-belysning

Belysning i opholdsstue

God belysning hænger sammen med god anvendelse af rummene. Belysningen kan derfor også give en pejling af, om du bruger rummene godt og fuldt ud. Har du et rum, som du ikke synes fungerer, er der højst sandsynligt heller ikke den rigtige belysning - og omvendt.

Når vi indretter et rum med møbler, laver vi ofte flere grupper af møbler. Du kan gøre det samme med lys og herved skabe flere rum i rummet.

I din stue kan du have et generelt lys, der lyser hele rummet op, suppleret med mindre lamper placeret ved sofagruppen, lænestolen og læsehjørnet. Når møbler og belysning rykkes ud i hjørnerne, virker rummet også større.

Belysning i værelser

Belysningen i værelser/soveværelser skal også vælges ud fra, hvad man bruger rummet til.

Hvad er god belysning?
I soveværelset skal der både være et lys, som gør det nemt at finde rundt i tøjskabene, samt et godt læselys der ikke blænder sovemakkeren i den anden side af sengen. Arkivfoto.

Børneværelset skal tage højde for barnets alder, og hvilke behov barnet har.

Mindre børn skal føle sig trygge, så her skal der være mulighed for at have svagt lys tændt, når de skal sove, samt lys til leg på gulvet, lys til en hyggekrog eller hule.

For større børn er det også vigtigt, at der er gode arbejdsbetingelser ved skrivebordet og computeren.

Derudover er det god idé at have en rar belysning ved sengen, som ikke blænder, uanset barnets alder.

I soveværelset er det godt med en god jævn rumbelysning, gerne med en god farvegengivelse, hvis du har tøj og spejl i soveværelset. Derudover skal du vælge en god sengelampe, som giver et godt læselys.

Læselampen skal være lukket eller kunne drejes, så den ikke generer partneren i den anden side af sengen.

LÆS OGSÅ: Forskellige elpærers lyskvalitet

Belysning i køkken-alrum

Køkkenet er kendetegnet ved, at vi bruger rigtig mange timer derude, og vi bruger desuden rummet til mange forskellige ting. Derfor skal du her først se på, hvordan rummet er indrettet:

 • Hvor er skabene placeret, og hvor er de primære funktioner som vask, komfur og arbejdsbord placeret? Skuffer har generelt bedre mulighed for at få lys end skabe.
 • Køkkenbordet: Du skal kunne se madvarerne, der skal være god farvegengivelse, og du skal kunne se, om tingene er rene. Desuden bliver fødevarer mere appetitlige at se på, hvis farvegengivelsen er god.
 • Spisebordet: Belysningen skal være fleksibel ligesom bordet, så man kan sidde både få og mange, og hele bordet skal kunne lyses jævnt op. Det kan fx gøres med wirer eller skinner i loftet. Her er det også vigtigt at vælge en lampe, som ikke blænder - hverken de høje eller de små.
 • Arbejdsplads: Ofte bruges spisebordet til arbejds- og lektiebord, og derfor er det vigtigt at give hele bordet lys, så der ikke bliver kamp om pladsen på midten. Er arbejdspladsen eller computeren i en krog i køkkenet, er det naturligvis også vigtigt at placere et godt arbejdslys her. 

Belysning i bryggers

De funktioner, som vi anser for at være lidt kedelige, er oftest placeret i bryggerset: tøjvask, grovvask, fryser, strygejern, opbevaring osv. Her er det vigtigt, at der er godt arbejdslys og måske mulighed for at styre lyset derhen, hvor man har behov for det. 

Når mange ting og funktioner er samlet i et rum, er lyset vigtigt for at kunne orientere sig og finde sine ting. Det gælder også for hylder, reoler og skabe. Måske er det ekstra vigtigt at skabe nogle rare rammer i rum med kedelige funktioner, så der skabes en god stemning, og det bliver lidt mere behageligt at opholde sig i rummet. 

Belysning i badeværelse 

Fra at være et lille nedprioriteret rum med kun de basale funktioner er et badeværelset i mange hjem i dag et rum, der indbyder til ophold, afslapning og wellness. Når funktionerne ændrer sig, bør belysningen også gøre det.

Indendørs belysning i badeværelse.
Sørg for et godt arbejdslys i badeværelset, og brug gerne flere lyskilder, så skyggerne udjævnes, når der skal lægges make-up. Arkivfoto.

Det er særlig vigtigt med et godt lys ved spejlet. Lyset skal have en god farvegengivelse, og det er vigtigt, hvor lyset kommer fra, når der skal lægges makeup eller barberes. Hvis lyset udelukkende kommer oppe- eller bagfra, vil skyggerne i ansigtet blive meget markeret. Kommer lyset derimod forfra, får du et godt arbejdslys.

Det er en fordel at have flere lyskilder. Det er også med til at udjævne skyggerne. Af samme årsag er det en god idé at vælge lamper, der giver et meget bredt lys og dermed giver et jævnt lys i hele rummet.

Derudover er det også en god idé at kunne orientere sig om natten. Det vil sige at kunne tænde lyset, uden det er alt for skarpt. Du kan få lysdæmpere med en særlig natindstilling, som er meget velegnet til børn.

På grund af muligheden for direkte vandpåvirkning gælder der desuden særlige regler for lamper i et badeværelse.

 • Hvis der er mere end 2,25 m til loftet, må du montere almindelige lamper uden speciel godkendelse til vådrum. Lamperne skal dog minimum være i kapslingsklasse IP 20, som er en angivelse af lampens tæthed. Lamperne skal placeres mindst 120 cm fra brusehovedet og 60 cm fra badekarrets kant.
 • Hvis der er mindre end 2,25 meter til loftet, eller monteres lamperne tættere på badekar og brusekabine, skal lamperne være vådrumssikrede og have en bedre kapslingsklasse. Kapslingsklassen afhænger af, hvor i rummet lampen hænger, og om det er i vådzone eller ej.

LÆS OGSÅ: Love og regler om gør det selv-arbejde

Hvilken pæretype skal du vælge?

Efter udfasningen af glødepærerne er sat i gang, er der flere faktorer, der skal tages hensyn til. Det er ikke kun lampernes udformning men også pærernes egenskaber, du skal kigge på. Ved valg af pære skal du kigge på:

 • Lumen – lysstrømen. Lumen angiver, hvor stor en mængde lys, pæren udsender.
 • Ra-værdi - farvegengivelsen. Ra-værdien angiver lysets evne til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Jo højere Ra-værdi jo bedre farvegengivelse, hvor dagslys har en Ra-værdi på 100.
 • Kelvin - farvetemperaturen. Jo højere farvetemperatur jo koldere lys. Traditionelle glødepærer har en farvetemperatur på omkring 2.700 Kelvin.

SE TEMA: Lamper 

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Boliglys.dk
 • Asger BC Lys
 • Louis Poulsen
 • Tekniq
 • SBI
 • Rambøll Videncenter (lysdesign)
 • Osram
 • Philips

Henvisninger:

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab