Billedgalleri: Lyst kontor i den mørke garage

Godt råd: Stol på arkitekten

Claus Ladegaard mener ikke, man bør møde op hos en arkitekt med faste idéer om, hvordan man vil have sin til- eller ombygning.

- Jeg synes i stedet, man bare skal svare på de spørgsmål, arkitekten stiller. Arkitekten ved, hvad han eller hun skal spørge ind til for at læse dine behov og ønsker. Det har jeg erfaring for, der kommer noget meget sjovere og bedre ud af, siger han.

Det blev dobbelt så dyrt som planlagt, da Claus Ladegaard og Mette Davidsen-Nielsen ville lave en gammel garage fyldt med skrammel om til et lyst og rummeligt kontor. Men de havde fra begyndelsen besluttet, at de ikke ville gå på kompromis med kvalitet eller kreativitet, og derfor gav de Tegnestuen B19 frie hænder.

- Jeg synes, jeg har set så mange ombygninger, der er mislykkede, selv om de har været brolagt med gode intentioner. Så jeg er superglad for, at vi valgte at bruge en arkitekt og ikke sparede på noget, for jeg nyder stadig hver eneste dag, hvor fedt og funktionelt det er blevet. Det har været hver en krone værd, siger Claus Ladegaard.

Praktisk med kontor uden for lejligheden

Den ejerlejlighed, Claus Ladegaard og Mette Davidsen-Nielsen bor i med deres to børn, ligger i en tolænget gård i Københavns Nordvest-kvarter. Allerede da de flyttede ind for 10 år siden, så de mulighederne i at bruge garagen, som hørte til lejligheden, til et ekstra værelse.

- Både min kone og jeg har brug for en hjemmearbejdsplads, og da børnene blev større og havde brug for hver deres værelse, besluttede vi, at det var tid til at gøre noget ved projektet. Vi kunne lide finessen i, at vi kunne få kontor uden for selve lejligheden, så man skal gå over gårdspladsen for at komme derhen. Når man er på kontoret, kan man gå i arbejdsmodus, koncentrere sig og ikke tænke på, at vasketøjet også lige skal ordnes, siger Claus Ladegaard.

Droppede tidligere ejers plan for garagen

Den tidligere ejer havde efterladt tegninger af, hvordan den 16 kvadratmeter store garage kunne bygges om. Men Claus Ladegaard syntes, de var lidt kedelige. Derfor blev han meget glad, da han gennem en bekendt fik kontakt til arkitekterne fra Tegnestuen B19, som spurgte, om de måtte have lov til at lave noget, der var sjovt.

- Vi ønskede noget anderledes og ville gerne lege med lys og former. Vi duer bare ikke selv til det og har heller ikke tiden. Så vi lagde det trygt i arkitekternes hænder og bad dem også om at være projektledere, hente tilbud fra entreprenører og overvåge hele ombygningen, så vi slap for at være afhængige af, hele tiden at skulle lukke håndværkere ind og så videre, fortæller Claus Ladegaard.

Anbefaling: Placér kontoret udenfor

Hvis du har en garage, et redskabsskur i haven eller på anden måde en separat bygning, du ikke bruger, er det en rigtig god idé at indrette det som kontor. På den måde adskiller du dit arbejdsliv og dit privatliv.

- Der er noget meget skønt ved, at kontoret ligger lidt afsides fra ens bolig, og at man skal gå ud af døren for at komme derhen. Det kan jeg virkelig anbefale, hvis man som mig ofte har brug for at arbejde uden for almindelige arbejdstider eller har brug for hjemmearbejdsdage, hvor man skal koncentrere sig 100 procent om at få projekter færdige, siger Claus Ladegaard.

Ombygning har givet lys og merværdi til kontoret

Både Claus Ladegaard og hans kone syntes, de fik en endnu flottere løsning, end de havde turdet håbe på.

- Det var en vildt god idé at få lavet et vindue som en karnap ud på den ene side. Der var ikke vinduer før, men dette har givet en masse lys og fået rummet til at virke større. Det var også en stor gevinst, at bordpladen kunne bygges ind i karnappen, så vi sparede en masse gulvplads til skrivebord, fortæller han.

Den gamle træport ind til garagen blev skåret igennem og lavet til en foldedør, som kan lukkes som skodder for det store gulv-til-loft-vindue, der er blevet sat i port-hullet.

- Det er en virkelig fin løsning, fordi man kan få privatliv eller lys, alt efter hvad man har behov for. Der er også blevet nedsænket lysstofrør hele vejen hen over loftet, så vi får et jævnt og flot lys i hele rummet. Så alt i alt er fornemmelsen for at sikre lys helt klart en merværdi, vi har fået ud af at bruge en arkitekt, siger Claus Ladegaard.

Om familien, lejligheden og budgettet

Claus Ladegaard er direktør for Produktion og Udvikling på Filminstituttet, og Mette Davidsen-Nielsen er direktør for dagbladet Information. De bor sammen med deres to børn Max og Molly på 13 og 16 i en ejerlejlighed placeret i en tolænget gård i Københavns Nordvest-kvarter. Lejligheden er 135 m2. Garagen, som nu er blevet til et kontor, er på 16 m2.

Budget: Ombygning af garage til kontor – inklusiv udgifter til arkitekt og håndværkere: Ca. 400.000 kr.

Læs mere om projektet hos Danske Boligarkitekter

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.