Hård frost giver færre dræbersnegle til sommer

Ifølge Miljøstyrelsen kan den hårde frost i starten af 2018 udrydde en del af de danske dræbersnegle og voldsnegle.

Hård frost betyder færre dræbersnegle, siger Miljøstyrelsen. Foto: Arkivfoto.

Mange ting krymper i kulden, og det gælder også bestanden af den såkaldte dræbersnegl. Miljøstyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at den sibiriske kulde, vi oplever for tiden, kan give markant færre dræbersnegle til sommer.

- Sneglene vil ikke kunne klare sig, hvis de ligger på steder, hvor de bliver ramt af den hårde frost.

- Dog vil der være nogen, der overlever, hvis de ligger på steder, hvor frosten ikke når dybt i jorden. Det kan f.eks. være under sne, kompostbunker og hække med bunker af blade, siger Erling Krabbe, biolog i Miljøstyrelsen.

LÆS OGSÅ: Dræbersnegle

Dræbersneglen overlever på Bornholm

Prognosen for dræbersnegle holder alle andre steder end Bornholm, hvor kraftigt snefald har sørget for, at frosten ikke når helt ned i jorden.

Den iberiske skovsnegl beskrives af snegleeksperter som meget omstillingsparat og med en fysiologi, der tillader den at vokse eksplosivt, så snart temperaturen stiger.

Dræbersneglen fik sit kulturelle og kommercielle gennembrud for 20 år siden. I efteråret 1997 opdagede Gunnar Hansen i Christiansfeld en mindre invasion af snegle i sin have. Sneglene sendte han til Jydske Vestkystens daværende haveskribent, som hurtigt fik sat Naturhistorisk Museum i Aarhus i sving.

Siden er fulgt mange somre, hvor haveejerne i skiftende grad har døjet med den slimede invasionsmagt.

Sådan forebygger du en invasion af dræbersnegle

Hvis du ikke allerede har dræbersnegle i haven, kan du gøre en del for at forebygge, at de invaderer din have. 

Du kan bl.a.:

  • Undgå snegle og æg i nye planter
  • Bruge sneglehegn
  • Bruge sneglesikker kompost
  • Lave bræmmer med bar jord

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab