1. Fulde folk glemmer gryden på komfuret

Kommer du fuld og sulten hjem, er det en dårlig idé at sætte mad over på komfuret for derefter at falde i søvn på sofaen - særligt med en tændt cigaret. Der kan nemt gå ild af en overophedet gryde eller en cigaret i seng eller sofa.

2. Julen fejres med levende lys

En af årets værste måneder er december. Her glemmes tændte stearinlys i knastørt pyntegran eller levende lys sættes i en dekoration af vat.

3. Husk at lukke og slukke for alt

Ubetænksomhed er den største årsag til brand. Fx når du går fra levende ild og tændte apparater. Bliver du fanget af naboen eller fjernsynet, får brødristeren tid til at blive overophedet.

4. Ukrudtsbrænder kan sætte ild i hus

Mange går for tæt på huset, når de bruger deres ukrudtsbrænder, og så får gasflammen fat i facaden.

5. Forkerte installationer er farlige

Ledningerne i din bolig kan blive udsat for gnaveskader fra mus og rotter eller være installeret forkert. Er elarbejdet ikke udført korrekt, fx med tilpas friafstand omkring halogenspots, kan de ikke komme af med varmen.

6. Skift defekte stikkontakter og træk stikket ud på fjernsynet

Dine stikkontakter samler støv og spindelvæv, hvis de ikke sidder ordentligt, eller dækslet mangler. Det kan give kortslutning og udløse brand. Derfor skal defekte stikkontakter altid udskiftes.

7. Brand i snavsede emhætter

I en emhætte sætter der sig rigtig meget fedt og snavs i filtret. Går der brand i noget på komfuret, kan den kombination fungere som en lunte. De fleste emhætter har indbyggede lys som lyskilde til komfuret, og de elektriske installationer kan få det hele til at gå op i røg.

Her er de otte største kendte brandårsager i vilkårlig rækkefølge

  • Mangler ved skorstenen og tilsodning
  • Generel uforsigtighed
  • Hærværk - påsat brand
  • Madlavning
  • Fejl i el-installationer
  • Rygning
  • Forkert brug af elektriske apparater
  • Uforsigtighed med åben ild og afbrænding

Der omkom 80 mennesker ved brand i 2014. Det er en stigning i forhold til 2013, hvor tallet var 68.

Kilde: Redningsberedskabets Statistikbank

8. Dårlige skorstene er de farligste

Når du brænder træ i en brændeovn eller pejs, frigives der tjæregas. Er din skorsten ikke ordentligt isoleret, eller er dit brænde ikke helt tørt, dannes der over tid en fugt, som gassen lejrer sig i. Dermed får du en klæbrig tjæremasse i skorstenen – løbesod.

Hvis næste optænding sker ved meget høj og pludselig varme, kan du risikere, at soden antændes og starter en brand i skorstenen.

9. Træd ikke på elektriske ledninger

Elektriske ledninger må ikke ligge, så folk træder på dem. Det kan isoleringsmaterialet ikke tåle. Ledninger må heller ikke føres gennem dør- og vinduesåbninger. De bliver klemt, hver gang der åbnes eller lukkes.

10. Pas på, hvad du lægger på loftet

På loftet gemmer folk små besynderligheder som fx fyrværkeri eller gasflasker til campingvognen. Sådan en flaske kan lægge hele huset ned i en eksplosion.

Gasflasker skal stå i det fri eller i et rum med ventilation.

Forsikringen dækker som udgangspunkt

Opstår der brand i din bolig, vil din forsikring som udgangspunkt dække skaderne. Men hvis det viser sig, at du har handlet groft uforsvarligt, fx smidt tændvæske ind i pejsen, så vil forsikringen reducere i erstatningen.

Video: Hvor effektiv er en mini-brandslukker?

En spand vand er rigtig god til at slukke ilden, hvis der opstår brand. Men der findes også mini-brandslukkere – vi tester her, om de kan slukke et bål i et bålfad.

Vær opmærksom på, hvad mini-brandslukkeren kan bruges til. I videoen her er brugt en brandslukker, som IKKE kan bruges, hvis der er ild i frituregryden. Der findes også spraydåser beregnet til at slukke brand i friture eller elektriske installationer - tjek altid inden brug.