Om skimmelhunden Gypsy

  • Alder: 2 år (født november 2014).
  • Race: Border Collie.
  • Baggrund: Stammer fra Tyskland, hvor den er fremavlet fra en familie af skimmelhunde.
  • Uddannelse: Gipsy er certificeret fra en skole for skimmelhunde i Tyskland der hedder APZS. Gipsys faste træner er Keno J. Jaspers, der er afdelingsleder hos KEH Indeklima og er bosat i Flensborg, hvor Gipsy bor sammen med Kenos 2 egne hunde.
  • Ejer: Gipsy er ejet af KEH Indeklima, der bekæmper skimmelsvamp i boliger og andre bygninger.
  • Læs mere om Gypsy på skimmelhund.dk

En glad og fjollet hund hopper energisk rundt og leger tagfat med sin ejer. Pludselig tager ejeren et lille rødt tørklæde frem og binder det om hundens hals, og med ét forvandler den legesyge unghund sig til en fuldstændig fokuseret arbejdshund.

Hunden hedder Gipsy, den er en af Danmarks første skimmelsporhunde, og tørklædet er dens arbejdstøj. Den ved, at når den får tørklædet på, så skal der findes skimmelsvamp.

Der er skimmelsvamp i alle boliger

I Danmark er der groft sagt skimmelsvamp i alle boliger.

- Det er et spørgsmål om at vide, hvor man skal lede efter det, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Jeanette Standly Mikkelsen.

- Og der er stor forskel på, hvor og hvorfor skimmelvæksten er opstået, og hvad man i så fald bør gøre ved den. Er der skimmelsvamp i din bruseniche eller i hjørnerne af din bolig, er der sandsynligvis tale om for lidt udluftning og kuldebroer, og det er der ikke så meget at gøre ved andet end at rengøre med produkter som Rodalon eller Protox og sørge for god udluftning.

- Er der derimod massiv skimmelvækst på over 1 kvadratmeter, fx på din væg, kan det være symptom på en anden og mere alvorlig problemstilling, fx en fugtskade, som man skal se at få stoppet, siger hun.

70 procent af alle skimmelskader er skjulte

En ting er den synlige skimmelvækst, en anden er den skjulte. Ifølge KEH Indeklima, der ejer skimmelsporhunden Gipsy, er 70 % af alle skimmelangreb skjulte.

Det betyder, at du ikke umiddelbart kan se skimmelangrebet, der kan gemme sig i fx mellemgulve, bag tapeter, i vægkonstruktioner, tagkonstruktioner og isoleringsmaterialer.

Har du mistanke om skimmelsvamp, men kan du ikke se det med det blotte øje, er det typisk nødvendigt at lave en såkaldt destruktiv forundersøgelse, hvor du fx laver huller rundt omkring i boligen, hvor du formoder, at der er skimmelsvamp.

Og her er det, at skimmelsporhunden bliver rigtig smart.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er bittesmå svampe, der vokser på jord- og plantedele i naturen. I vores boliger kan skimmelsvampe vokse mange steder, når blot der er fugtigt og noget at leve af.

Skimmelsvampe lever af dødt materiale, der oprindeligt stammer fra dyr og planter (organisk materiale). I boliger kan det fx være træ, tapet eller støv.

Skimmelsvamp kan gøre mennesker syge, og nogle mennesker er mere følsomme end andre. Skimmelsvamp i boligen kan give symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvær, irriterede øjne, allergi og astma, men hvor nogle mennesker reagerer på skimmelsvamp, mærker andre det slet ikke. 

Skimmelhunden kan spare dig for huller i væggen

- En skimmelhund kan lugte en dråbe kaffe i en svømmepøl. Den har en træfsikkerhed på 90 %, hvilket vil sige, at den skal kunne finde minimum 90 % af de gemte skimmelprøver, når den får sin certificering.

- Skimmelhunden kan altså spare nogle af omkostningerne til en destruktiv undersøgelse, siger Mads Ballegaard, adm. direktør hos KEH Indeklima.

God idé for boligkøbere at tjekke for skimmelsvamp

Udover at kunne be- eller afkræfte skjult skimmelsvamp, kan en skimmelhund ifølge KEH Indeklima også være en stor hjælp til boligkøbere, der har forelsket sig i en bolig, men som har mistanke om, at der er et skimmelproblem den. Eller som kvalitetskontrol i boliger, hvor du har fået renset for skimmelsvamp.

Den kan desuden afgrænse områder med skimmelsvamp, og den kan hjælpe med at sikre, at alle kilder er fundet.

Skimmelhunden finder kilden til skimmelsvamp

En skimmelhund har væsentlig bedre lugtesans end et menneske, og har en mere rummelig fornemmelse for lugten, da den kan lugte forskellige lugte i hvert næsebor, og dermed i langt højere grad  lokalisere lugte.

En skimmelhund er trænet til at markere overfor indeklimaproblematiske skimmelsvampe, og den vil reagere, når koncentrationen af skimmelsvampens afgasninger udskiller en duft. Hunden kan registrere, hvor koncentrationen er størst, altså, hvor kilden til skimmeludbruddet er, og her vil den markere.

Ingen grænseværdi for sundhedsfare ved skimmelsvamp

- Du vil altid kunne måle skimmelsporer i luften, og der findes ingen grænseværdier for, hvornår skimelsvamp er generende for mennesker. Det er afhængigt af det enkelte menneske, hvornår man reagerer på skimmelsvamp, så vi må altid betragte hver enkelt skimmelproblem som unikt. Det er kundens gener, der er første indikator på et problem, siger Keno Jaspers, der er den menneskelige halvdel af Team Gipsy, og den, der skal tolke Gipsys markeringer.

Keno Jaspers understreger, at en skimmelhund aldrig kan arbejde alene. Hundefører og hund er et team, hvor hundeføreren tolker hundens markeringer, og sammen fungerer teamet som et måleinstrument.

Danmark er langt bagud med skimmelhunde

I Danmark er skimmelhunden et helt nyt fænomen, og Gypsi er en af de første hunde, der arbejder herhjemme. Tirsdag 25. oktober 2016 får den selskab, der bliver hunden Sadoo nemlig færdigcertificeret, så den også kan arbejde som skimmelhund. 

Danmark er langt bagefter vores europæiske naboer mht. skimmelhunde. Lande som Tyskland, Sverige, Østrig og Schweiz har brugt skimmelhunde som et godkendt måleinstrument i mange år, og de første skimmelhunde blev brugt i Sverige for over 20 år siden, da man skulle undersøge og udskifte rådne telefonpæle.

Sådan undersøger skimmelhunden dit hus

Inden skimmelhunden sætter snuden i sporet, skal der laves forundersøgelser af en sagkyndig, herunder fugtmålinger og besigtigelse af bygningen.

Herefter går hundeføreren gennem bygningen uden skimmelhunden for at sikre sig, at der ikke er noget forstyrrende eller farligt for hunden. Og så har hundeføreren ikke behov for flere informationer - nu skal hunden levere.

Skimmelhund i arbejdstøjet

Skimmelhunden får sko og 'arbejdstøj' (et tørklæde) på, for at beskytte den og for at signalere, at nu handler det om at finde skimmelsvamp, og teamet går systematisk gennem de enkelte rum. De steder, hvor hunden giver signal, bliver markeret. Det tager ca. 15-20 minutter i et almindeligt hus.

Derefter får hunden pause, og så gennemgår den huset igen, men starter et andet sted. Hvis den markerer samme sted som første gang, er det et ret sikkert tegn på, at der er skimmelsvamp. Ifølge Keno J. Jaspers har Gipsy efter ca. et års arbejde endnu ikke markeret et sted, hvor der ikke har været skimmelsvamp.

Når gennemgangen er færdig, får hunden en belønning og får fri, og hundefører og en sagkyndig gennemgår sammen hundens markeringer. Den sagkyndige kan herefter foretage nærmere undersøgelser de steder, hvor hunden markerede.

Som boligejer må du gerne være med under undersøgelsen, men hunden skal helst ikke forstyrres i sin jagt på skimmelsvamp. Derfor er det en god idé at lukke børn og husdyr ud af huset, mens hunden koncentrerer sig.

Senere får en du rapport med resultaterne fra gennemgangen. Den samlede pris for gennemgangen af huset og rapporten er 5.000 kr.

Hvad kan du bruge en skimmelhund til?

  • Ved huskøb, hvor du har mistanke om skjult skimmelsvamp.
  • Ved mistanke om skimmelsvamp i din bolig.
  • Som kontrol efter sanering for skimmelsvamp.

Er skimmelhunden en god idé?

- Jeg synes som udgangspunkt, at skimmelhunden er et fantastisk koncept, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Jeanette Standly Mikkelsen.

- Specielt kan jeg forestille mig, at det i forsikringssager vil være guld værd at få en hund ud og tjekke, om alt nu er fjernet. Som rådgiver kunne jeg sagtens forestille mig at arbejde med et hundeteam. Hunden tænker ikke i konstruktioner og de mønstre, vi rådgivere normalt tænker i, så jeg tror, hundens arbejde kan være berigende.

- Men når det er sagt, tror jeg stadig, at den traditionelle rådgivers logiske tankegang kan give svaret langt hen af vejen, siger hun.

Rådgivere kan opdage skimmelsvamp

Keno Jaspers supplerer:

- Det vil være rådgiverne, der vurderer, hvornår det er nødvendigt at få en hund med, og det er rigtigt, at for almindelige boligejere, vil rådgiveren ofte kunne give svaret. Skimmelsporhunden kan være et supplement til rådgiveren, når der fx opstår tvivlssager.

I sit første år som skimmelhund i Danmark, har Gipsy været ude på mange opgaver, både i private hjem og offentlige steder som hospitaler, skoler, børnehaver og i en kirke. I en del sager er der forsikringsselskaber, der har bedt om at få Gipsy ud.