Hvorfor har vi vaskesymboler?

Vaskesymbolerne kan være noget så forvirrende. Mange er bare irriterede over mærkerne og klipper dem ud af deres tøj, inden de overhovedet har læst eller forstået dem. Men vaskesymboler er vigtige, for de hjælper dig med at sikre, at dit tøj bliver behandlet, så det holder længe.

I Danmark skal der være vaske- og plejesymboler på alle solgte tekstiler. Symbolerne er varemærkebeskyttede for at sikre, at alle danske virksomheder anvender dem korrekt. Du kan måske finde de samme symboler på din vaskemaskine og som en oversigt på din tørretumbler.

Vi køber meget af vores tøj fra udlandet, så vi kan være glade for, at vi ikke er alene om at bruge vaskesymboler. Faktisk findes der en forening, som tager sig af de internationale vaskesymboler. Den hedder GINETEX og blev oprettet helt tilbage i 1963 af nogle af verdens mest passionerede mennesker inden for tekstilproduktion. 

Danmark er et af de 22 medlemslande, som sørger for, at du altid har de bedste vaskeanvisninger lige ved hånden i form af vaskesymbolerne. Standarden for vaskesymboler i Danmark – DS/EN ISO 3758:2012 – vedligeholdes af Danmarks standardiseringsorganisation, Dansk Standard.

Vaskesymboler for grader

Et af de mest kendte vaskesymboler forestiller en vaskebalje eller håndvask med en smule bølgegang i vandet.

Tallet på vaskesymbolet angiver, hvor mange grader du må vaske ved. Hvis der står 30, har dit tøj altså bedst af at blive vasket ved 30 grader og kan let tage skade af en vask ved 60 grader. 

Hvis du køber tøj fra Sverige, er graderne angivet som prikker. Så betyder én prik 30 grader, mens seks prikker betyder 95 grader.

Er der en streg under vaskesymbolet, betyder det, at du skal vaske skånsomt. Er der to streger, skal tøjet vaskes ekstra skånsomt.

Er der en hånd i baljen, skal tøjet håndvaskes – og her skal vandets temperatur altid være mellem 30 og 40 grader.

Er der et kryds over baljen, må du slet ikke vaske det selv. I stedet skal du sende tøjet til et renseri.

Vaskesymboler for tørretumbler

Vaskesymboler for mekanisk tørring er oftest firkantede med en cirkel indeni. Prikkerne i cirklen viser, hvor høj temperatur, du må tørre ved:

 • Én prik: tør ved lav temperatur.
 • To prikker: tør ved almindelig temperatur.
 • Kryds: tøjet må ikke tørres i tørretumbler.

Vaskesymboler for tørring

Hvis dit tøj ikke må tørres i maskine, skal du kigge efter et firkantet symbol for at se, hvordan du så skal tørre det:

 • En firkant med tre lodrette streger betyder dryptørring (hæng tøjet op med det samme, så det er vådt).
 • En firkant med indvendig kurve betyder hængetørring.
 • En firkant med diagonale streger betyder tørring i skygge.
 • En firkant med vandret streg betyder, at det skal lægges fladt til tørre.

Vaskesymboler for centrifugering

Hvis der er et vaskesymbol med en spiral med et kryds over, betyder det, at du ikke må centrifugere ved høj hastighed. Under centrifugeringen slynger vaskemaskinen tromlen så hurtigt rundt, at vandet bliver presset ud af dit vasketøj. 

Fordi centrifugering sætter vasketromlens indhold under pres, er det også hårdt for tekstilerne. Derfor skal du være opmærksom på at skrue helt ned for centrifugeringen på din vaskemaskine, hvis vaskesymbolet har symbolet for centrifugering med et kryds over.

Vaskesymboler for strygning

Vaskesymboler med et strygejern angiver, hvordan du må stryge dit tøj. Prikkerne angiver, hvor mange grader, du må stryge ved:

 • Én prik: op til 110 grader.
 • To prikker: op til 150 grader.
 • Tre prikker: op til 200 grader.
 • Kryds over strygejernet betyder, at tøjet ikke må stryges.

Runde vaskesymboler er for kemisk behandling og renserier

De runde vaskesymboler er til renserier, så dem behøver du ikke at tænke på betydningen af, medmindre du leder efter tøj, som skal til renseri.

Bogstaverne i de runde vaskesymboler viser, hvilke kemikalier der må bruges i den industrielle rensning. En streg under symbolet betyder igen, at det skal behandles skånsomt. Men den del og alle de runde symboler har dit lokale renseri helt styr på.

Vaskesymbolerne for blegning

Nogle gange kan det være nødvendigt at blege dit tøj for at holde det helt hvidt eller dræbe de bakterier, som kan samle sig i noget tøj, hvis det kun vaskes skånsomt. Der findes flere forskellige vaskemidler med klor, som kan være helt fine at bruge på dit tøj, hvis det altså står i vaskeanvisningerne på vaskesymbolerne.

Hvis du ser vaskesymboler med en trekant og bogstaverne “CI”, kan du trygt blege det med klor eller klorholdige produkter. Er der derimod en trekant med et kryds over på vaskesymbolet, må det aldrig klorbehandles.

Findes der vaskesymboler for skyllemiddel?

Nej. Der findes faktisk ikke et anerkendt internationalt vaskesymbol, som kan hjælpe dig med at finde ud af, om du må bruge skyllemiddel til en bestemt vask. Mange tøjmærker er dog så søde at skrive det ved siden af vaskesymbolerne, hvis du skal tage særlige hensyn til tøjet.

For eksempel skal du være meget opmærksom på, at regntøj og andet vandafvisende tøj – fx i Gore-Tex™, kan tage skade af skyllemiddel og vaskemiddel. Husk derfor både at læse vaskeanvisningerne på både producentens mærkater og vaskesymbolerne, før du bruger tøjet – så dit tøj holder så længe som muligt.