Vinduer kan binde på flere måder. Enten trænger gliderne og låsemekanismen til at blive smurt. Eller også har det gamle vindue slået sig så meget, at det støder mod rammen, hvilket typisk kræver en justering, eller at det høvles til.

Smør de bevægelige dele på vinduet

Er der tale om det første problem, nemlig manglende smøring, klares det relativt nemt. Brug her en tynd olie, som fx WD40, og spray olien i glideskinnerne i vindueskarmens sider.

Palerne til låse/lukkemekanismen skal også have en tur, og de sidder enten i bunden eller i siden af den bevægelige vinduesdel. Fordel olien ved at åbne og lukke vinduet nogle gange og tør efter med en fnugfri klud.

Når vinduesrammen støder mod karmen, skal der ofte en renovering til for at få vinduerne til at glide let igen. Men inden du går i gang med det helt store, kan det være en idé at stramme de beslag, vinduerne er ophængt i på karmen, for at se om det er nok. Alternativt, kan det også nogle gange være løsningen at løfte vinduet med hængselringe.
Kort sagt, er der forskellige måder at ordne et vindue, der binder. Det handler om, hvor medtaget og skævt vinduet er. Er det meget grelt, skal der høvles, er det kun en lille skævhed, kan det slibes.
Se her, hvordan en lille skævhed repareres med slibning eller hængselringe.

Sådan sættes det meget skæve vindue i stand

 • Tag beslagene af vinduesrammen og af karmen.
 • Skrab malingen af både rammer og karm.
 • Høvl den del af vinduet, der binder, med en el-høvl.
 • Sørg for, at der er et par millimeter mellem ramme og karm, svarende til tykkelsen på et tommestokled, så vinduet ikke binder efter maling.

Ret de skæve hængsler på et vindue

 • Undersøg, om hængslerne er skæve.
 • Ret skæve hængsler med en hængselbukker, som kan vride hængslet.
 • Vær forsigtig, da en hængselsbukker kan gøre mere skade end gavn.
 • Kontakt en tømrer eller snedker, hvis du skal have hjælp.

Når vinduet passer, skal du:

 • Slibe både rammer og karme med sandpapir korn 80.
 • Pudse efter med korn 240.
 • Tørre overskydende støv af, før du begynder at behandle træet.

Brug den rigtige maling på vinduer

Det er vigtigt ikke at bruge plastikmaling på vinduer, da det forhindrer træet i at ånde. I stedet kan du bruge enten linoliemaling, oliemaling eller vandbaseret akrylplastmalinger. Hvis du bruger linoliemaling, skal du først grunde træværket med ren linolie. Vælger du oliemaling skal du grunde med grunder.

Ved begge malingstyper skal der grundes en gang og efterfølgende males to gange. Til sidst skal beslag sættes på, og vinduerne sættes på plads igen.

Renovér vinduer fra maj-september

Den bedste årstid for renovering af vinduerne er maj-september, da renovering blotlægger træværket, som har brug for varme og gerne tørt vejr, indtil den nye beskyttelse er påført.