Mange drømmer om et helt nyrenoveret badeværelse, men undervejs i projektet risikerer du at leve flere uger uden adgang til bad eller toilet.

- Når der skal renoveres badeværelse, skal det gamle jo fjernes først. Der skal støbes, isoleres, lægges nye rør, væggene skal gøres klar, fliser skal sættes op, og elektrikeren skal på banen undervejs, forklarer konsulent Nils Lygaard fra Installatørernes Brancheforening, Tekniq.

Hvor lang tid tager det at få nyt badeværelse?

– Der skal typisk 3-4 forskellige håndværkere ind over sådan en opgave, og mit bud er, at en badeværelsesrenovation typisk tager omkring 6 uger, vurderer Nils Lygaard.

Den vurdering deler de entreprenører, Videncentret Bolius har talt med.

Mange bader og går på toilet hos naboen

Selv om husets eneste badeværelse nemt kan være ude af drift i halvanden måned, oplever Allan Gad fra entreprenørfirmaet Elite-Byg kun sjældent, at hans kunder efterspørger en løsning i renoveringsperioden.

- Vi sætter som regel kun toilet- og badvogne op i forbindelse med større projekter. Derimod har private ofte allieret sig med venner og naboer, siger han.

Toilet kan – nogle gange – bruges om aftenen

Ofte klares bad således i svømmehallen, på jobbet, hos naboer og venner, ligesom etagevask ved køkkenvasken tages i brug, når det skal gå stærkt.

Desuden kan der faktisk også holdes gang i toilettet under en stor del af renoveringen.

- Vi sætter simpelthen toilettet på plads, inden vi går hjem. Så kan kunden fylde cisternen med en spand vand og bruge toilettet indtil næste morgen, fortæller Lars Henriksen fra entreprenørfirmaet Henriksen a/s.

Tørkloset kan aflaste wc i en kort periode

–Det sker dog, at vi sætter et tørkloset op i en kort periode, f.eks. når der skal støbes gulv. Men selvom det ikke koster ekstra for kunden, så vil de fleste hellere finde en anden udvej, tilføjer Allan Gad.

Et tørkloset eller et campingtoilet er et wc uden kloakafløb. Toilettet er tilsat kemikalier, så det ikke lugter så slet, og har i de fleste tilfælde en opsamlingsbeholder, der kan tages af, så toilettet kan tømmes.

Lejlighedsbeboere bør tjekke med underboen

Bor du i lejlighed, bør du snakke med evt. underboer, før du går i gang med et nyt badeværelse.

I etagebyggeri kan et renoveringsprojekt således nemt gribe ind i de andre beboers liv, hvis der fx skal lukkes for vandet eller flyttes faldstammer.

- Hvis du skal have flyttet dit toilet, er det en god idé at sikre, at underboen er indforstået. For selv om det er i dit gulv, at rørene skal flyttes, så er det underboens loft, der arbejdes i, forklarer Lars Henriksen.

Undgå renovering af bad i våde perioder - og op til jul

I princippet kan du gennemføre en badeværelsesrenovation året rundt. Men Nils Lygaard råder dog alligevel til, at projektet henlægges til årets tørre måneder.

- Hvis der skal støbes, så er det smartest, at døre og vinduer kan stå åbne. Det kan godt støve en del, siger han.

Det er også en god idé at undgå juletiden.

- Håndværkerne vil også gerne have juleferie, og det er ikke sjovt at mangle toilettet i højtiderne - det ender bare med, at man bliver uvenner med entreprenøren, siger Allan Gad.

Lej en toiletvogn

Du ka også vælge at leje en toiletvogn. Her skal du du være opmærksom på, at det kræver en tilladelse af kommunen. 

Ofte kan en toiletvogn kobles til din bolig, men det skal gøres af professionelle folk.