Hvis du skal have ombygget dit badeværelse, og du kun har et enkelt af slagsen, må du undvære det i længere tid, mens det renoveres.

Her kan en af løsningerne være at leje en toiletvogn eller en toiletvogn med bad (mobilt badeværelse). Flere vælger også at leje en toiletvogn, hvis de har brug for et ekstra toilet, når de fx holder konfirmation, bryllup eller større fest i haven eller på boligforeningens grund.

Hvad er en toiletvogn/mobilt badeværelse?

En toiletvogn er, som navnet siger, en vogn med et eller flere toiletter i, mens en bad- og toiletvogn (mobilt badeværelse) er en vogn med både bruseniche og toilet. Nogle vogne kan også lejes med vaskemaskine og tørretumbler. Vognene kan sætte på bilens anhængertræk.

En toiletvogn kan fås både med og uden tank – normalt er det uden tank, som private lejer. De skal tilsluttes kloakken af en autoriseret vvs-installatør eller kloakmester.

Toiletvognen kan placeres på din grund. Der er også en mulighed for, at den kan stå på vejen ved din bolig, hvis din kommune giver tilladelse til det. Det kræver, at du søger om det.

Hvad koster det at leje en toiletvogn og et mobilt badeværelse?

Prisen (sommer 2021) for at leje en toiletvogn starter ved ca. 100 kr. ekskl. moms i døgnet, mens det koster fra ca. 150 kr. i døgnet at leje et mobilt badeværelse.

Typisk forpligter du dig til at leje bade- og toiletvognen i mindst 14 dage.

Hvis du skal leje en vogn i længere tid, er det ved nogle udlejere muligt at få rabat.

Husk, at det også koster penge at få tilsluttet og afkoblet vognen af en autoriseret vvs-installatør eller kloakmester.

Hvordan lejer jeg en toiletvogn?

Den nemmeste måde at finde en lokal udlejer af en toiletvogn eller et mobilt badeværelse er at benytte søgemaskinen Google. Søg på fx ”toiletvogn”, ”leje af toiletvogn”, ”mobilt badeværelse” eller ”toiletvogn med bad”.

Du kan også bede din entreprenør om at leje toiletvognen.

Lej toiletvogn (med bad) gennem din entreprenør

Du kan også vælge at lade entreprenøren stå for at skaffe en toiletvogn med eller uden bad. Så sørger han for opsætning og tilslutning af vognen, ligesom han har forsikringsansvaret. Normalt aftales en fast pris, som dækker leje af toiletvogn i den anslåede renoveringsperiode.

Hvis arbejdet trækker ud, og det ikke er din skyld, så skal du som kunde ikke betale ekstra for toiletvognen.

Hvis toiletvognen går i stykker

Er der noget i toiletvognen eller det mobile badeværelse, der går i stykker under udlejningsperioden, så sørger udlejer for, at vognen bliver repareret eller udskiftet.

Hvis du selv har stillet vognen op, har du ansvaret for tilslutning og frostsikring. Hvis fejlen opstår, fordi det ikke er gjort korrekt, kan udlejer godt tage sig betalt for at skulle tilse vognen.

Hent selv mobilt badeværelse eller få det bragt

Du kan normalt selv bestemme, om du selv vil afhente det mobile badeværelse hos udlejeren eller få det leveret. I praksis er der tale om en trailervogn på 750 kilo, som kan køres med en almindelig personbil med anhængertræk.

Har du ikke selv mulighed for at hente vognen, kan udlejeren levere den til adressen. Leveringsprisen afhænger typisk af, hvor langt vognen skal transporteres.

Husk underlægsplader til græsplænen

Ligesom en campingvogn kan det mobile badeværelse placeres på de fleste underlag.

Skal vognen stå på græsplænen, kan der være behov for underlægsplader. Det afhænger af den enkelte udlejer, om de følger med i udlejningsprisen.

Husk at sikre vand- og kloakforsyning mod frost

Hvis det mobile badeværelse skal benyttes i vinterperioder, skal vand- og kloakforsyningen frostsikres.

Det kan klares med at pakke slangerne ind i vintermåtter eller ved at benytte kabler og slanger med varmesikring.

Det er forskelligt fra udlejer til udlejer, om det koster ekstra at få vedkommende til at frostsikre tilslutningerne, eller om det er en del af udlejningsprisen.

Gør mobilt badeværelse rent, før du afleverer

Inden du afleverer bade- og toiletvognen til udlejeren, skal du gøre den ren. Typisk skal du gøre den ren, lige som du ville gøre dit eget badeværelse rent.

Er vognen ikke gjort ordentligt ren efter brug, vil den blive rengjort for lejerens regning, typisk med afregning efter normal timeløn.

Tjek betingelserne i kontrakten.

Det mobile badeværelse og forsikring

Du kan normalt få forsikret toiletvognen/det mobile badeværelse gennem udlejeren. Hos enkelte udlejere er forsikring en del af den samlede udlejningspris. Hvis ikke, tilbydes forsikring som en tillægsydelse, hvor prisen typisk ligger på 4 til 6 procent af den samlede lejesum.

Det er også muligt selv at forsikre toiletvognen/bad- og toiletvognen. Den er ikke automatisk dækket af hjemmets øvrige forsikringer, og derfor skal du foretage et tilvalg i forsikringen for at få vognen dækket ind. Typisk vil det dog ikke være billigere end udlejerens forsikring.