Det tager typisk 6 uger at få renoveret et badeværelse, og det er svært at bruge toilet og bad imens. Derfor kan et mobilt badeværelse være en god og enkel løsning, hvis du ikke vil eller får lov til at bruge naboens badeværelse.

De mobile badeværelser, eller bad- og toiletvogne som de også kaldes, som udlejes til privat brug i Danmark, er stort set ens landet over.

Hvad indeholder et mobilt badeværelse?

Badeværelset er på godt 4 kvadratmeter. Det er indrettet med brusekabine, toilet samt håndvask monteret i et badeværelsesbord. Der er elvarme, og vandvarmeren rummer 35 liter.

Hvordan får jeg fat i en toiletvogn?

Den nemmeste måde at finde en lokal udlejer af et mobilt badeværelse er at benytte søgemaskinen Google. Søg på 'mobilt badeværelse'.

Lej mobilt bad gennem din entreprenør

Du kan også vælge at lade entreprenøren stå for at skaffe et mobilt badeværelse. Så sørger han for opsætning og tilslutning af vognen, ligesom han har forsikringsansvaret. Normalt aftales en fast pris, som dækker leje af toiletvogn i den anslåede renoveringsperiode.

Hvis arbejdet trækker ud, og det ikke er din skyld, så skal du som kunde selvfølgelig ikke betale ekstra for toiletvognen.

Hvis toiletvognen går i stykker

Er der noget i det mobile badeværelse, der går i stykker under udlejningsperioden, så sørger udlejer for, at vognen bliver repareret eller udskiftet.

Hvis man selv har stillet vognen op, har man også påtaget sig ansvaret for tilslutning og frostsikring. Hvis fejlen opstår, fordi det ikke er gjort korrekt, kan udlejer godt tage sig betalt for at skulle tilse vognen.

Hent selv badeværelset eller få det bragt

Du kan normalt selv bestemme, om du selv vil afhente det mobile badeværelse hos udlejeren eller have det leveret. I praksis er der tale om en trailervogn på 750 kilo, som kan køres med en almindelig personbil med anhængertræk.

Næsten alle biler kan køre med den, da det er forholdsvist let.

Har du ikke selv mulighed for at hente vognen, kan udlejeren levere den til adressen. Leveringsprisen afhænger typisk af, hvor langt vognen skal transporteres.

Så meget koster det at leje et mobilt badeværelse

Udlejningsprisen ligger trods en vis variation i opgørelsesformen – ret stabilt på mellem 85 og 120 kr. pr. dag, du har brug for vognen.

Det svarer til en total udgift på mellem 3.570 og 5.040 kr., hvis det tager 6 uger at lave det nye badeværelse. Typisk forpligter du dig til at leje bade- og toiletvognen i mindst 14 dage.

Husk underlægsplader til græsplænen

Ligesom en campingvogn kan det mobile badeværelse placeres på de fleste underlag.

Skal vognen stå på græsplænen, kan der ifølge John Christiansen fra udlejningsfirmaet KBV Specialvogne dog være behov for underlægsplader. Det afhænger af den enkelte udlejer, om de følger med i udlejningsprisen.

Nemt at tilslutte bade- og toiletvogn

Et mobilt badeværelse har kun tre tilslutninger: El, vand og kloak.

Det er så enkelt at gå til, at de fleste kan finde ud af det, mener Peter Andresen.

Men det er selvfølgelig også muligt at få udlejer til at stille vognen op og foretage de nødvendige tilslutninger. Igen afhænger prisen af forholdene på kundens adresse, men typisk vil det koste 250-400 kr.

Husk at sikre vand- og kloakforsyning mod frost

Desuden skal vand- og kloakforsyningen frostsikres, hvis det mobile badeværelse skal benyttes i vinterperioder.

Det kan klares med at pakke slangerne ind i vintermåtter. Eller man kan benytte kabler og slanger med varmesikring, forklarer Peter Andresen.

Det er forskelligt fra udlejer til udlejer, om det koster ekstra at få vedkommende til at frostsikre tilslutningerne, eller om det er en del af udlejningsprisen.

Under alle omstændigheder kan det dog – ifølge John Christiansen – være en god ide at koble vandslangen af om aftenen og pakke den ind om natten.

Et halvt år med toiletvogn

Det er sjældent, at tidsplanerne holder fuldstændigt, når der er håndværkere i hjemmet. Derfor lejer både Peter Andresen og John Christensen i dag mobile badeværelser ud, indtil kunderne ikke længere har brug for det.

Men selv om de begge vurderer, at det typisk tager 6 uger at renovere et badeværelse, så kan udlejningsperioder i enkelte tilfælde strække sig op til et halvt år.

- Det er snarere reglen end undtagelsen, at badeværelsesrenoveringer trækker ud. Det er derfor, jeg lejer vognen ud på dagsbasis uden opsigelsesvarsel fra kundens side, siger John Christiansen.

Gør mobilt badeværelse rent, før du afleverer

Inden du afleverer bade- og toiletvognen til udlejeren, skal du gøre den ren.

Man skal bare gøre den ren, ligesom man ville gøre sit eget badeværelse rent. Og det er de fleste heldigvis flinke til. Faktisk er badeforhænget endda ofte nyvasket, når vi får vognen retur. Kunderne afleverer kort sagt vognen sådan, som de gerne vil modtage den, siger Peter Andresen.

Er vognen derimod ikke gjort ordentligt ren efter brug, vil den blive rengjort for lejerens regning, typisk med afregning efter normal timeløn.

Det mobile badeværelse skal forsikres separat

Du skal være opmærksom på, at det mobile badeværelse ikke automatisk er dækket af hjemmets øvrige forsikringer.

- Der skal foretages et tilvalg i forsikringen, for at en sådan vogn er dækket ind. Men jeg tvivler på, at forbrugerens forsikringsselskab kan gøre det meget billigere i forhold til, hvad udlejerne tilbyder, vurderer Tenna Westergaard fra Forsikringsoplysningen.

Hos enkelte udlejere er forsikring en del af den samlede udlejningspris. Hvis ikke, tilbydes forsikring som en tillægsydelse, hvor prisen typisk ligger på mellem 4 til 6 procent af den samlede lejesum.

Alternativer til toiletvognen

Entreprenør firmaer oplever sjældent, at kunder efterspørger en løsning med toiletvogn i renoveringsperioden.

I stedet vælger mange at alliere sig med naboer og venner, så de kan låne deres toilet og bad. 

Du kan også vælge at gå i bad i svømmehallen eller på jobbet, ligesom etagevask ved køkkenvasken kan tages i brug, når det skal gå stærkt.