Hvis du skal have renoveret dit badeværelse og udskiftet det med et nyt, skal du forberede dig på at skulle undvære brusebad og toilet i lang tid. Typisk tager det nemlig omkring 6 uger at få renoveret et badeværelse.

Badeværelset er boligens mest komplicerede rum, og det tager tid at fjerne det gamle badeværelse, støbe, isolere, lægge nye rør, installere gulvvarme og el og sætte fliser op.

Hvis du kun har et badeværelse, er det umuligt at undvære i så lang tid, men der er flere muligheder for fortsat at kunne benytte et toilet og gå i brusebad.

Gå i bad og på toilet hos naboer eller venner

Den billigste løsning er at låne bad og toilet hos naboer, familie eller venner, der bor tæt på. Lav en aftale med dem på forhånd, hvis du ønsker det.

Du kan måske også få lov til at bade på dit arbejde, hvis der er badefaciliteter, eller tage et brusebad, når du dyrker sport eller fitness.

Det er selvfølgelig også muligt helt at droppe brusebadet i en periode og nøjes med etagevask.

Muligt at bruge toilet under renovering

I en del tilfælde er det muligt at bruge toilettet under renoveringen. Entreprenøren kan sætte dit wc på plads, når arbejdsdagen er slut, og så kan du fylde cisternen med en spand vand og bruge toilettet indtil næste morgen.

Leje, køb eller lån af tørkloset

Det er også muligt at leje eller købe et tørkloset – eller lave en aftale med entreprenøren om at sætte et tørkloset op, mens badeværelset bliver renoveret.

Et tørkloset, eller et campingtoilet eller festivaltoilet, som det også kaldes, er et wc uden kloakafløb og er tilsat kemikalier, så det ikke lugter.

Prisen for et tørkloset starter ved nogle få hundrede kroner.

Tømning af tørkloset

Toilettet har en beholder til rent vand og en opsamlingsbeholder/affaldskassette, der kan tages af, så toilettet kan tømmes. Flere tørkloset har en indikator, der viser, hvornår beholderen er ved at være fuld, så den skal tømmes.

Du skal tømme beholderen ned i et andet toilet – spørg fx naboen – eller i kloakken på din egen grund. Hvis du er i tvivl om, hvor kloakken er på din grund, kan du spørge entreprenøren, vvs-installatøren eller kloakmesteren.

Et tørkloset bruges typisk også i sommerhuse, kolonihavehuse og i campingvogne.

Lej og få installeret et midlertidigt toilet og brusekabine

Det er også en mulighed at leje og få installeret et midlertidigt toilet og brusekabine/bad (kaldes også mini-badeværelse eller et minibad med toilet) i din bolig eller på en lukket altan, hvis du kan få tilladelse til det sidste.

Det midlertidige toilet og brusebad er samlet i en kabine og er tilsluttet dit afløb – det skal tilsluttes/installeres af en autoriseret vvs-installatør eller kloakmester.

Prisen for at leje et midlertidigt toilet og brusekabine starter fra ca. 5.000 kr. inkl. moms for 30 dages leje.

Lej en toiletvogn eller mobilt badeværelse

Du kan også vælge at leje en toiletvogn eller en bad- og toiletvogn. Det er, som navnet siger, et toilet, eller et brusebad og et toilet, i en vogn med anhængertræk, der kan sættes bagpå en bil. Nogle vogne kan også lejes med vaskemaskine og tørretumbler.

En toiletvogn skal tilsluttes kloakken, og det kræver hjælp af en autoriseret vvs-installatør.

Hvis du ikke har plads til en toiletvogn på din grund, og den skal stå på vejen ved din bolig, kræver det en tilladelse af kommunen.

Du kan selv leje en toiletvogn eller gøre det gennem entreprenøren.

Hvad koster det at leje en toiletvogn og et mobilt badeværelse?

Prisen (sommer 2021) for at leje en toiletvogn starter normalt ved ca. 100 kr. ekskl. moms i døgnet, mens det koster fra ca. 150 kr. i døgnet at leje et mobilt badeværelse. Hør om rabat, hvis du skal leje en vogn i længere tid.

Hvad gør du, hvis du bor i lejlighed?

Hvis du bor i lejlighed og skal have renoveret dit badeværelse, kan reglerne være meget forskellige. Kontakt derfor udlejeren, andelsforeningen eller ejerforeningen.