I nogle tilfælde kan du spare penge ved at fjerne en tændt oplader fra stikkontakten eller ved at slukke for kontakten, når du er færdig med at oplade. I andre tilfælde bruger opladerne slet ikke noget strøm, når de sidder alene i en tændt stikkontakt, eller efter, at de er færdige med at oplade apparatet.

Mange apparater – fx mobiltelefoner, mp3-afspillere, kameraer og værktøj - kører på genopladelige batterier, der skal lades op gennem en oplader, der er tilsluttet stikkontakten. Men lader du opladeren blive siddende i den tændte stikkontakt, når du fjerner apparatet eller maskinen, bliver opladeren i nogle tilfælde ved med at trække strøm. Især ældre opladere uden elektronisk styring bruger meget strøm.

Hvor meget kan en tændt oplader koste?

I Videncentret Bolius' bog Spar Energi 50 råd til din bolig er der flere eksempler på, hvad en oplader, der altid sidder i en tændt stikkontakt, kan koste:

  • En oplader til en mobiltelefon, som bruger op til 10-20 kWh strøm årligt, koster 20-60 kr. om året.
  • En oplader til et batteridrevet elværktøj, fx en bore-/skruemaskine, trækker op til 100 kWh om året, hvilket svarer til en årlig standbypris på 200-300 kr.

(Eksempler er beregnet ud fra el-priser fundet på elpristavlen.dk marts 2015, som varierer fra ca. 200-300 øre/kWh).

Bruger alle opladere strøm, når de sidder i en tændt stikkontakt?

Det er dog langt fra alle opladere, der bruger strøm, når de sidder alene i en tændt stikkontakt, eller når apparatet eller batteriet er blevet ladt helt op. Bosch har sendt dokumentation til Videncentret Bolius, der viser, at firmaets nyere elværktøj ikke bruger strøm i det tilfælde. Ifølge Humac, der sælger Apple-produkter i Danmark, bruger Apple-opladerne heller ikke noget strøm i det tilfælde, men det har ikke været muligt at få dokumentation for det.

Der er størst risiko for, at opladerne trækker strøm fra en stikkontakt, når de sidder alene i en tændt stikkontakt, eller når apparaterne eller batterierne er fuldt opladet, jo ældre de er.

Hvordan opklarer du, om opladerne bruger strøm?

  • Brug en elmåler til stikkontakten, som kan overvåge dit el-apparat. På dagsbasis kan du måle kWh-forbruget og herefter finde ud af, om dit el apparat bruger noget strøm når det ikke er i drift, og hvor meget det bruger.
  • Mærk om opladeren er varm, når der er tændt for den. En varm oplader er et typisk tegn på, at en oplader bruger meget strøm, fordi så den producerer meget spildvarme.