Hvordan holder du katte væk fra haven?

Fremmede katte, der besørger i din have, eller lægger sig på bilens motorhjelm, kan være et stort problem. Læs, hvad du kan gøre for at holde katte væk fra grunden og blomsterbedet.

Strø kaffegrums, hæld hjortetaksolie eller plant "Gå væk kat"-planten i eller omkring blomsterbedet - lugten fra disse ting kan i en del tilfælde holde katten væk, så den ikke besørger i dit blomsterbed

Strø kaffegrums, hæld hjortetaksolie eller plant "Gå væk kat"-planten i eller omkring blomsterbedet - lugten fra disse ting kan i en del tilfælde holde katten væk, så den ikke besørger i dit blomsterbed. Fotos: Tommy Verting

Hvordan holder du katten væk fra haven?

Langt de fleste katte er bange for vand. Derfor er det ofte et effektivt middel at sprøjte efter den med fx vandslangen eller en vandpistol, når du ser katten på din grund. Katten kan blive så forskrækket, at den undlader at besøge din have en anden gang.

Du kan også prøve at hamre 2 grydelåg hårdt sammen i nærheden af katten. Det kan give den et effektfuldt chok.

Hvordan holder du katte væk fra blomsterbedet?

Du kan bruge en række ting, der lugter stærkt, til at gøre blomsterbedet eller andre steder i din have uinteressant for katten, da mange katte ikke bryder sig om stærke lugte. Fælles for rådene er dog, at de kan virke på nogle katte, men ikke på andre.

Prøv følgende:

  1. Strø indholdet af brugte teposer omkring bedet. Dufte af fx citrus, pebermynte og eukalyptus kan også afskrække katten.
  2. Vand omkring bedet med et afkog af rosmarin og timian. Hjortetaksolie er også et effektivt middel. Det lugter dog forfærdeligt, og effekten forsvinder, når det har regnet et par gange..
  3. Strø Kakao-Flis - et jordforbedringsprodukt, der består af lette, sprøde skaller fra kakaobønner – eller kaffegrums i havens bede. Mange katte bryder sig ikke om lugten af kaffe.
  4. Dryp bentjære på steder, hvor du vil holde katten væk. Bentjære, som kan købes på apoteket, anvendes bl.a. i landbruget til at holde fluer og insekter væk fra heste. Vær dog opmærksom på, at det også virker afskrækkende på bl.a. hunde og i øvrigt lugter meget stærkt.

Hvordan holder du katte væk fra sandkassen?

En sandkasse er lige som blomsterbedet et yndet sted for katte at besørge. Den helt simple måde at undgå det på er at dække sandkassen til med låg eller net. Du kan også bruge nogle af de ovenstående tips.

Hvordan holder du katte væk fra havemøblernes hynder? 

Mange katte kan godt lide at lægge sig på hynder på havemøbler. Hvis du vil undgå det, kan du lægge stanniol på dine hynder, når du ikke bruger dem, i en periode. Mange katte kan ikke lide den knitrende lyd og søger et andet sted hen.

Hvordan beskytter du fuglehus og fiskedam mod katte?

Det er svært at holde katte væk fra foderbræt, fuglehuse og fiskedam. Men prøv at placere fuglehuse og foderbræt så højt, at katten ikke kan nå derop og/eller et sted, hvor det er svært for katten at klatre op. Hæng fx fuglehuset højt op på et skur, men langt nok væk fra taget, så katten ikke kan nå fuglene den vej, i stedet for at hænge det op på et træ, hvor katten normalt har let ved at klatre op.

Prøv de samme metoder som ved blomsterbedet, hvis du vil holde katte væk fra din fiskedam. Ellers sørg for, at jorden omkring dammen er våd og sumpet. De færreste katte kan lide at gå og stå på en smattet jordbund.

Kan du holde katten væk fra bilens motorhjelm?

En varm motorhjelm på bilen er et yndet hvilested for katte, der ofte efterlader poteaftryk på motorhjelmen.

Du kan prøve nogle af de samme råd som til haven, fx at sprøjte vand på den uønskede kat, hvis du vil holde katten væk fra bilen. Ellers kan du beskytte din bil ved at dække køleren til med et kraftigt tæppe eller et stykke plastik.

Jag aldrig katten ned af bilen. En skræmt kat sætter kløerne i, og det kan give ridser i lakken.

Hvad kan naboen gøre for at få katten til at besørge i egen have?

Katten bruger blomsterbed eller sandkasse som kattebakke. Derfor kan din nabo sørge for altid at have et friskgravet jordstykke i haven, evt. med lidt kattegrus blandet i jorden. Det øger chancerne for, at katten ikke strejfer omkring og besørger andre steder.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab