Har du været ude for, at din håndvask kan lugte rigtig grimt? Der er der grundlæggende tre hyppige årsager til.

Hvorfor lugter håndvasken?

1. Vandlåsen er fyldt

Håndvasken kan lugte, fordi vandlåsen bliver fyldt med madrester, hår, hud osv., som er for tunge til at løbe videre ud i afløbet. 

Hvis vandlåsen ikke løbende bliver tømt, kan disse madrester ligge og rådne, og der kan gå bakterier i dem – og det lugter rigtigt dårligt.

2. Udtørret vandlås

De fleste håndvaske har en såkaldt pungvandlås under vasken, der med en slags vandprop mellem kloak og håndvask skal forhindre dårlig lugt i at stige op fra kloakken. 

Hvis vasken ikke er blevet brugt i et stykke tid – fx i en længere ferie – eller det er meget varmt, kan vandet i vandlåsen fordampe. Og dermed er der fri passage for kloakkens lugt til at stige op i håndvasken og ud i boligen.

3. Belægninger i overløbshul i håndvasken 

Endelig kan din køkkenvask lugte, hvis der dannes belægninger i det såkaldte overløbshul. Hullet midt på vaskens kant er designet til at tage vaskens overskydende vand, så det ikke løber ud over kanten.

Hvis du ofte fylder vasken med meget vand – fx når du vasker op – kan der løbe fx beskidt opvaskevand ud gennem overløbshullet og danne belægninger, der kan lugte af bakterier.

Hvordan undgår, og hvad gør jeg, hvis håndvasken lugter?

  1. Tøm og rens vandlåsen løbende med vand og sæbe. Du kan også supplere med at rense resten af afløbsrøret med en flaskebørste. Hvor ofte, du bør gøre det, kommer an på antallet af personer i husstanden, og hvor ofte I bruger håndvasken.
  2. Hæld løbende en smule vand i alle håndvaske, så vandlåsen ikke tørrer ud. Det gælder især i varme perioder og inden en lang ferie, hvor I ikke er hjemme til at bruge håndvaskene.
  3. Rens løbende overløbshullet med en lille børste. Du kan også fylde håndvasken med meget varmt vand og sæbe, så det er det vand, der løber ned og renser overløbshullet i vasken.