Hvorfor bør du indbrudssikre kælderen?

Antallet af indbrud i boliger er faldende, men der er stadig mange: I 2023 blev der anmeldt knap 15.000 indbrud i private hjem. Omkring 6 procent af indbruddene sker igennem kælderdøren eller et kældervindue.

Heldigvis kan du relativt let sikre dit hus mod de mest almindelige indbrudsforsøg. Bare ved at gøre det lidt besværligt for tyvene at komme ind i huset, når ingen er hjemme, er der gode chancer for, at de går igen.

Sådan sikrer du dine kældervinduer

 • Montér sikringsbeslag på vinduerne.Skru glaslisterne på vinduerne fast med sikkerhedsskruer, så ruden ikke kan listes ud af vinduet. Almindelige glaslister er sømmet på og er derfor relativt lette at få af.
 • Montér en stålskinne på ydersiden af vinduet modsat hængselssiden, så får tyven svært ved at komme ind med et koben imellem ramme og karm. Stålskinnen kan kun anvendes på udadgående vinduer og kan give problemer med nedbrydning af træet, hvor skruerne er monteret.
 • Bor glaslisteforstærkninger igennem vinduesrammen og sæt en kodelås på indvendigt.
 • Montér jernstænger indvendigt i vinduet. Du må dog aldrig montere tremmer på vinduer i rum, hvor der forventes ophold, pga. brand.

  Sådan monterer du en sikringsskinne

  Sådan sikrer du din kælderdør

  Gamle fyldningsdøre er lette at sparke ind, og er din dør ikke sikret godt nok, kan den være nem at bryde op. Du kan købe en ny og godt sikret kælderdør, og ellers kan du gøre følgende for at sikre den bedre:

  • Montér fx krydsfinérplader på dørens indvendige side, det gør det sværere at sparke eller presse døren ind.
  • Montér en lås med sikkerhedsslutbrik - den gør det sværere at bryde døren op omkring låsen.
  • Forstærk dørkarmen udvendigt med hjørnebeslag af jern.
  • Montér nokker i karmen på hængselssiden, så tyven får svært ved at løfte døren af. Kan bedst anvendes på udadgående døre.

  Sådan monterer du nokker i en dør

  Låse og nøgler

  Det er en god idé at få tjekket dine nøgler og dermed også dine låse. Hvis du har en ældre og simpel nøgle, fx en klassisk nøgle med rundt hoved, er dine låse formentlig lette at bryde op.

  Som minimum bør du give dine låse et eftersyn hvert 10. år, og du bør udskifte låsecylinderen hvert femte år. Vælg en lås med 11 stifter, den er både borefri og dirkefri.

  To låse på kælderdøren giver også større sikkerhed mod indbrud, så få en ekstra lås monteret og helst en, der skal bruges nøgle til både udefra og indefra. Ved af have en ekstra lås med en nøgle, gør du det sværere for tyven at komme ud af boligen med tyvekosterne.

  Andre forholdsregler mod indbrud i kælderen

  • Har du en dør imellem kælderen og stueetagen, er det en god ide at låse døren - få evt. monteret en forstærket dør med en god lås, hvis du vil sikre dig yderligere.
  • Sørg for, at der er automatisk lys ved en evt. kælderdør mod det fri, så tyven ikke kan stå i skjul og bryde ind.