Jorden under vores fødder er radioaktiv. Det samme er det vand, der kommer ud af vandhanen.

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) er jord den primære kilde til det radioaktive stof radon, som for det meste er kendt for at trænge op gennem gulvkonstruktioner og ind i vores boliger.

Men der findes også radon i begrænset omfang i vores drikkevand.

Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv gasart, der primært findes i jorden.

Radon er sundhedsskadeligt og skyld i ca. 300 dødfald årligt.

Du kan hverken lugte, smage, føle eller se radon.

Er det farligt at drikke vand fra den danske undergrund?

Ifølge Sundhedsstyrelsen har alle hidtidige målinger af indholdet af radon i det danske drikkevand vist niveauer, der er mindre end det anbefalede undtagelsesniveau på 100 Bq/l (becquerel pr. liter).

Vores drikkevand indeholder dog radon, omend i så små mængder, at det ikke har den store betydning for vores sundhed, når vi drikker vandet. En del af det radon, der findes i drikkevandet forsvinder nemlig ved iltning, inden det når ud i vores vandhaner.

Har du en privat vandboring, hvor vandet ikke iltes inden brug, kan det dog være nødvendigt at tage højde for radonniveauet, hvis du bor i et område, hvor der er meget klippegrund. Sandsynligheden for, at radon i denne type vandforsyning udgør et problem, er dog stadig meget lille.

Har radioaktivt vand en betydning for dit indeklima?

I de områder, hvor der er meget klippe i undergrunden, vil der kunne frigives en smule radon til indeluften fra drikkevandet. Det sker, når du tager brusebad, vasker tøj, har opvaskemaskinen tændt m.v.

Dog vurderer Sundhedsstyrelsen, at den mængde radon, som drikkevandet bidrager med til indeluften, er minimal i forhold til den mængde, der afgives direkte fra jorden. Derfor har den en begrænset betydning.

Grafik: Følg vandets vej til din vandhane - og væk igen

Fold fanerne ud og læs mere