Kan du lægge en opvasketab hvor som helst i opvaskemaskinen, eller er du nødt til at lægge den i maskinens dertil indrettede sæbeskuffe for at få alting rent?

Kort sagt: Brug sæbeskuffen. Der er en grund til, at den er lavet.

Sæbeskuffe åbner efter første skyl

Vaskeprogrammerne starter med at spule de værste madrester og skidt af servicet. Opvaskemaskinen er designet til at åbne sæbeskuffen efter det første skyl. 

Bliver opvasken ren, hvis du smider opvasketab direkte i opvaskemaskinen?

Hvis du smider opvasketabben ind et tilfældigt sted i maskinen, bliver en del af sæben fra tabben skyllet ud med forskyllet.

Du risikerer også, at opvasketabben kommer til at ligge et sted, hvor den har svært ved at blive opløst. 

For at servicet bliver ordentligt rent, er det vigtigt med en homogen distribution af sæbe. Det sikrer du ved at bruge sæbeskuffen. For her opløses sæben, og væsken med den opløste sæbe bliver dernæst distribueret homogent rundt i maskinen.

Service bliver ikke rent uden sæbe

Hvis ikke sæben fra din opvasketab bliver fordelt godt nok ud, risikerer du, at dele af servicet kun er skyllet for snavs. Der vil stadig sidde snavs og bakterier på, fordi du ikke kan skylle servicet rent for bakterier uden at bruge sæbe.

Derudover kan der også være meget snask fra opvasketabben, som er påført servicet. Hvis du smider opvasketabs ind et tilfældigt sted, kan de fx havne i bestikkurven, hvor de har svært ved at blive opløst ordentligt. 

Opvasketabs indeholder tensider

Opvasketabs indeholder tensider. Det er sæbemolekyler, som indkapsler snavs og bakterier i små bolde. 

Uden tensider bliver servicet ikke rent. 

Det gælder også om at få mest effekt ud af sæben, så du ikke bruger unødigt meget vand og sæbe. På den måde skåner du miljøet. 

Nye opvaskemaskiner har særligt tabs-kammer

Nogle nyere opvaskemaskiner har en såkaldt doseringsassistent, som er et særligt kammer, som opvasketabben falder ned i fra sæbeskuffen, når du tænder opvaskemaskinen. Doseringsassistenten er placeret optimalt i forhold til spulearmene og sikrer, at sæben bliver fordelt ligeligt i opvaskemaskinen.