Spørg Bolius

Kan naboerne "komme efter mig", fordi jeg har en vild have?

Kære Bolius

Jeg bor på en almindelig villavej. Jeg har og er tilmeldt "Vild Have" og "Giftfri Have". Derfor er der naturligvis vilde planter - det andre kalder ukrudt - i haven. Og desuden meget buskads og efeu.

Jeg ved, at nogle på vejen ser skævt til min have af ovennævnte grund og synes, at den ikke pynter i kvarteret.

Det rige dyreliv i min have (ræv, fugle, skrubtudser, pindsvin, insekter) er vist i deres øjne ikke en undskyldning.

Jeg synes, at det er en oase og vil ikke ændre på det. Kan de - med jeres artikel: Sådan slipper du for naboens rod  og de nævnte regel i hånd - "komme efter mig" med påbud og deslige, så længe jeg holder det inde på egen grund?

Med venlig hilsen

Anne M

Hej Anne M

Nej, det skal du ikke være nervøs for.

Der skal være sundhedsfare som (fare for) forurening – fx, hvis der er oplagring af gamle biler eller andet, der kan give olieforureningfare – eller rotter for, at kommunen eller andre kan kræve adgang til din grund.

Selv hvis det hele ser værre ud, end man kan forvente i kvarteret,  er det en vurderingssag, og generelt må du indrette din have, som du ønsker og bedst kan lide det.

Der kan dog være bestemmelser i lokalplaner, servitutter eller grundejerforening, hvor der fx kan være bestemmelser for træer i området – og så er der hegnsloven for hegn og hæk i skel. Se mere om hegnsreglerne her: Hæk og hegn i skel - få styr på reglerne for hegnsloven

Men generelt må man altså indrette sin egen have helt, som man vil.

Så kan der være naboer, der synes, det ser rodet ud, og du kan måske synes, at deres fint anlagte og friserede haver i forhold til biodiversitet er en "ørken" - men det må man finde ud af som naboer.

Så nej – man kan ikke med de omtalte regler komme efter dig og dine planter eller rige dyreliv af fugle, pindsvin tudser m.v. Læs mere om vild have her: Vild have - det skal du vide

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden