Nej. Skimmelsvampen i sig selv kan ikke ødelægge eller nedbryde bygningsdele. Men årsagen til, at der kommer skimmelsvamp, er tegn på, at der er noget galt, og det kan på sigt give skader på bygningen. Fx opfugtede træspær med skimmelsvamp, hvor der kan udvikle sig råd og trænedbrydelige svampe.

Skimmelsvamp i boligen bør dog altid fjernes, da mennesker kan reagere på de sundhedsskadelige stoffer, der er i skimmelsvamp, og få symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvær, irriterede øjne, allergi og astma.


Læs også: Sundhedsfaren ved skimmelsvamp.

Hvilke svampe kan så ødelægge bygningen?

Den værste svamp at få ind i bygningen er ægte hussvamp. Den kan give store ødelæggelser, fordi den vokser hurtigt og er i stand til at sprede sig over meget store områder. Den nedbryder træværk, og kan også angribe murværk og andre bygningsdele.

Korkhat, hvid tømmersvamp, gul tømmersvamp og barksvamp er andre svampe, der kan nedbryde træ og andre organiske materialer i vores bygninger. De breder sig ikke nær så meget som ægte hussvamp, men holder sig til områder, hvor der er fugtigt, og er derfor lettere at komme til livs, når man opdager dem.

Læs også: Trænedbrydende svampe der kan ødelægge dit hus

Kilde: Rådgiver og bygningsingeniør Morten Mathiasen, Videncentret Bolius

Vil du gerne have svar på, om en bestemt myte eller et husråd om hus og have virker, så skriv til tips@bolius.dk og fortæl, hvad myten eller husrådet går ud på. Vi kan ikke love at undersøge alle myter og husråd, vi modtager. De, myter og husråd, vi tager op, vil blive offentliggjort her.

Se alle husråd og myter, havetips, sparetips, trælse ting, vedligeholdelsestips, indretningstips og 10 gode råd.