Hvorfor er det vigtigt, at taget på min bolig er godt isoleret?

Et godt isoleret loft og et tæt tag kan hjælpe dig med at sørge for, at du ikke "fyrer for gråspurvene" og får en unødig høj varmeregning.

Når luften i din bolig bliver varmet op, bliver der længere imellem molekylerne, og det gør luften så let, at den stiger til vejrs. Jo bedre dit tag er isoleret, jo mindre siver varmen ud af boligen.

Efterisolering af loft eller tag er en af de energirenoveringer, der bedst kan betale sig.

Hvordan kan sne afsløre, om taget er ordentligt isoleret?

Om vinteren kan du ved hjælp af sne på taget finde ud af, om dit tag er isoleret godt nok. Hvis der på dit snedækkede tag er områder, hvor sneen er smeltet, kan det skyldes, at varmen fra huset går op igennem taget, fordi isoleringen på taget altså ikke er god nok (se videoen).

Metoden virker kun, hvis temperaturen er omkring 0 grader. Er den minus 10 grader, vil der være sne på taget, også selv om det er dårligt isoleret, da sneen ikke er i stand til at smelte alene på baggrund af varmeforskellen mellem inde og ude.

Er din bolig ikke isoleret i tagfladen, men på loftet, kan du holde øje med, om sneen på dit tag smelter hurtigere end sneen på dine naboers tage. Er det tilfældet, kan det være et symbol på manglende eller dårligt udført loftsisolering.

Manglende sne på taget kan også skyldes, at solen står lige på, eller at sneen er blæst væk. Men der vil normalt være problemer med manglende isolering, hvis sneen bliver ved med at smelte samme sted.

Hvis der kun mangler sne nederst på taget, kan det være et tegn på, at skunken eller varmerørene ikke er isoleret godt nok.

Er et tag dækket helt med sne altid tegn på god isolering?

Selv om der er sne alle steder på taget, kan du ikke altid regne med, at det er, fordi dit loft er isoleret godt nok.

Hvis du har en uudnyttet tagetage, vil loftsrummet nemlig være koldt, og så vil der formentlig være sne over hele taget.

Hvordan kan du ellers finde ud af, om taget er isoleret godt nok?

Tjek isoleringslagets tykkelse i tagkonstruktionen. Det skal gerne være minimum 300 mm og helst 400 mm, hvilket stemmer overens med de krav, Bygningsreglementet stiller til taget i forbindelse med en ny tilbygning eller ved renovering af et eksisterende tag.

Hvad kan være årsag til dårlig isolering?

Hvis der er områder på taget, hvor sneen er smeltet om vinteren, kan det bl.a. skyldes, at husets tagisolering ikke er tyk nok, eller den er sunket sammen.

Ineffektiv isolering kan også skyldes dårligt udført isoleringsarbejde med fejl og mangler. Er sneen fx kun smeltet tæt omkring et tagvindue, kan det skyldes, at der ikke er blevet isoleret eller tætnet helt ud til vinduets ramme.

Hvad gør du, hvis dit tag er dårligt isoleret?

Supplér med ekstra isolering, hvis isoleringslaget er mindre end 300 mm, og der er plads til det. Isolerer du med mineraluld, er det samtidig vigtigt, at du etablerer en tæt dampspærre, hvis der ikke er en i forvejen.

Husk, at loftet stadig skal være tilstrækkeligt ventileret, når den nye isolering er lagt. Dæk ikke ventilationsriste i gavle og eller langs tagfoden med isolering. Der skal altid være mindst 5 cm luft mellem isoleringsmaterialerne og taget.

Ønsker du ikke selv at efterisolere dit tag, kan du tage billeder af de steder på taget, hvor sneen er smeltet, og vise dem til en autoriseret isolatør eller energivejleder.

Under alle omstændigheder er det en god idé at kontakte fagfolk, da efterisoleringsindsatsen begynder med en grundig gennemgang af boligens dampspærre og tagets ventilationsforhold. Måske er der behov for at installere en ny dampspærre, hvis der fx er huller eller revner i den gamle.

Simple råd til at finde ud af, om dit hus er godt isoleret

Manglende sne på taget er ikke det eneste simple råd, du kan bruge, hvis du vil finde ud af, om dit hus er godt nok isoleret:

  • Kør bagsiden af din hånd langs væggen. Er der koldt flere steder, er isoleringen ikke god nok.
  • Mål, om der er temperaturforskelle på væggen med et såkaldt lasertermometer, der kan købes på nettet eller i flere byggemarkeder.

Vil du have professionel hjælp til at finde ud af, om dit hus er isoleret godt nok, kan du få besøg af en energirådgiver, som evt. kan tage termografibilleder af dit hus.